Solidne auto na polskie drogi

30 Sie 2012, 17:33

Witam. Przymierzam się do kupna nowego samochodu. Nie ustaliłem jeszcze maksymalnej kwoty, jakie mogę na nie przeznaczyć, zapewne będzie to około 25 tys. zł, może trochę więcej.
Mieszkam na wiosce, do której prowadzi wyjątkowo dziurawa droga :D Boję się więc wielowahaczowego zawieszenia, remont jest drogi a wydaje mi się, że szybko wysiądzie jeżdżąc po takich dziurach. Poza tym, mechanik uprzedził mnie przed silnikiem na wtryski - jest ich kilka, szybko wysiadają a jeden kosztuje podobno koło 3 tys. zł więc trochę mnie to odstrasza.. Poza tym, zależy mi na dobrze ocynkowanych blachach, no i..ogólnie na solidności samochodu, powiem otwarcie, że jest to dla mnie ważniejsze niż komfort jazdy.

Czy jest coś, co możecie mi polecić po 2005 roku? Bo wiem, że łatwiej trafić starszy solidny samochód, ale jednak za pare lat to będą zabytki.. (cena może być wyższa, niż podałem, pytam orientacyjnie)

Pozdrawiam
wojtek2s
Nowicjusz

30 Sie 2012, 20:57

W takim wypadku sprawdzi się autko klasy kompakt, typu Focus II, Astra III (denerwujące kierunkowskazy), Astra II - ulubieniec przedstawicielstwa handlowego, Toyota Corolla - drogie ubezpieczenie ze względu na często firmowy użytek, Golf IV lub V, Skoda Octavia I lub II (najczęściej kupowane auto kompaktowe w PL, b. duży popyt nawet przewyższający podaż na zadbane egzemplarze). Dochodzą też francuskie Renault Megane II (kłopotliwa elektronika) lub włoskie - Alfa Romeo 147. W każdym razie coś w tym stylu szukaj, podane egzemplarze wyhaczysz za 20-25 tyś lub mniej. Każdy model ma różne wady, zalety. Musisz rozglądnąć się w ofertach, poczytać opinie o konkretnym modelu np. na autocentrum czy przejechać się do komisu i sprawdzić się jak czujesz się w konkretnym aucie i czy wszystko odpowiada.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

01 Wrz 2012, 00:16

hummer albo cos w tym stylu, lub Land rover discovery jak ma byc na polskie drogi
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Wrz 2012, 11:43

Spotkałem się z opinią, że terenowe zawieszenie nie jest dużo wytrzymalsze od zawieszenia z samochodu osobowego przy takich dziurach, czyli gwałtownych uskokach, wręcz szybkich drganiach o dużej amplitudzie. Słyszeliście może coś o tym? :shock:
wojtek2s
Nowicjusz

16 Wrz 2012, 19:36

Patrz w Golfa 5 w dieslu on nie ma wielowachaczowego zawieszenia
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Wrz 2012, 20:52

KAŻDY Golf V ma wielowahaczowe zawieszenie z tyłu.
Astra ma belkę skrętną, C4/307 i Megane II też.
I nimi bym się zainteresował.
Nie oszukujmy się, że któreś z nich jest solidniejsze, wszystkie kompakty niepremium prezentują podobny poziom.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...

16 Wrz 2012, 22:14

zobacz sobie renault scenic 2, tanie, dobrze wyposazone z dobrym silnikiem dci i niesamowicie komfortowe ;) w sma raz polecam 2.0 (150km) dci , jest na łańcuchu, super kop przy rozsadnym spalaniu :)
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007