Spadające obroty na LPG po zrzuceniu na luz, Honda Civic VIII 1.8PB

04 Lis 2021, 00:34

Cześć,
mam problem ze spadkiem obrotów na LPG po wrzuceniu na luz w trakcie jazdy (tak, wiem że tak nie powinno się robić, ale czasem mi się zdarza odruchowo), czy też zauważalne jest to podczas zmiany biegów, na benzynie jest okej. Auto potrafi czasem zgasnąć. Pojazd to Honda Civic VIII 1.8 sedan, reduktor BRC typ Genius MB1500. Co może być przyczyną? To jest kwestia regulacji czy raczej bez wymiany reduktora się nie obędzie?
anonimowygość
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 09 2012
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: -

04 Lis 2021, 09:34

Jeżeli dzieje się to tylko na LPG, a na Pb jest ok, to tak czy inaczej musisz jechać do gazownika na przegląd instalacji. Być może to tylko kwestia wymiany filtrów, czy regeneracji reduktora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2021, 10:48

Innych problemów nie zauważyłeś jak np. szarpnięcia przy przełączaniu z Pb na LPG? Kiedy ostatnio miałeś wymieniane filtry od gazu? Jak na postoju przygazujesz silnik na zasilaniu gazowym to jak spada z obrotów to też zgaśnie?

Sprawdź czy układ dolotowy masz szczelny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lis 2021, 11:10

Filtry miałem wymieniane w czerwcu, jakieś 8tys. kilometrów temu. Nie odczuwam żadnego szarpnięcia przy zmianie z benzyny na gaz i na odwrót, jedynie ten spadek obrotów. Jak wyhamuje do tych 800-900 obrotów mając ciągle wbity bieg to obroty pozostają na tym poziomie, auto nie przygasa, nie spadają do 500-600. Na postoju tak samo spadają jak i podczas toczenia się. Auto zgaśnie raz na 20-30 razy, nie próbowałem zbyt wiele razy gazować na postoju, ale wydaje mi się, że w końcu zgaśnie, bo objawy są identyczne jak podczas toczenia się.
anonimowygość
Nowicjusz

04 Lis 2021, 12:18

W tym przypadku pozostanie jedynie podpięcie pod komputer i sprawdzenie parametrów gazu być może mapa rozjechała się przy wolnych obrotach i trzeba by było ja skorygować.

Jaki masz sterownik w tej instalacji BRC?
Jakie masz świece i z jakim przebiegiem?
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Lis 2021, 12:40

Okej, no to umawiam się do jakiegoś serwisu we Wrocławiu. Jeżeli dobrze odczytałem sterownik to SQ32. Świece są względnie świeże, wymieniałem je w połowie września, przejechałem na nich około 2.5tys. kilometrów, Denso irydowe LPG.
anonimowygość
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?

04 Lis 2021, 13:10

anonimowygość napisał(a):Okej, no to umawiam się do jakiegoś serwisu we Wrocławiu
Daj znać co tam wyjdzie.

anonimowygość napisał(a):Jeżeli dobrze odczytałem sterownik to SQ32
Z tego co wiem soft do tego BRC jest licencjonowany i tylko pod warsztat więc samemu go raczej nie dostaniesz żeby się podłączyć i posprawdzać.

anonimowygość napisał(a):Świece są względnie świeże, wymieniałem je w połowie września, przejechałem na nich około 2.5tys. kilometrów, Denso irydowe LPG.
No to dla nich praktycznie żaden przebieg.
Rokiko
Forumowicz VIP