Spalanie gazu i benzyny podczas jazdy na LPG. GOLF 1.4 ABD

13 Mar 2011, 14:33

Witam- jestem nowym posiadaczem golfa 1.4 60 km.

Posiadam w aucie instalacje LPG i zastanawia mnie zużycie benzyny przez to autko. Mianowicie zdaje mi się że trochę za dużo ciągnie ten benzyny. Jakieś 4 litry na 100 km ? Gdzie benzyny używam tylko i wyłącznie do odpalania, później zaraz przerzucam na gaz.

No i samo spalanie gazu- wychodzi że ten golf przy spokojnej jednak miejskiej jeździe pali za dużo. Ale pomijając gaz- czemu to bydle pali tyle benzyny ?

Dodam że autko pokonywało krótkie odcinki- nie było żadnej trasy- co chwile odpalanie. Ale i tak nie sadze że przez to spalanie benzyny może być aż takie duże. Pokierujcie mnie może do jakiś artykułów albo pomóżcie bo tak być nie może.

Aha i autko moim zdaniem bardzo szybko się nagrzewa- i temperatura silnika lekko wystaje ponad 90 C nawet w zimę. Może jest 91-92 stopnie.

Na co zwracać uwagę- jechać do gazownika czy do mechanika ? Czy może coś sprawdzić samemu ?
oldsoul
Początkujący

Miejscowość: Tuchola

13 Mar 2011, 16:31

Jeśli auto szybko się nagrzewa i utrzymuje 90 stopni to tylko się cieszyć bo znaczy termostat działa prawidłowo.
Częste odpalanie samochodu powoduje duże zużycie benzyny.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

13 Mar 2011, 17:42

no ale to wychodzi jakieś 4 litry na 100 km ! Gdzie jakieś 7-8 litrów palił by normalnie na setkę gdybym jeździł tylko na benzynie.

co prawda był odpalany dość często, ale przerzucany od razu na benzynę. Nie jechał nawet 100 metrów nigdy na PB.

Nie wiem czy jechać z tym tematem do gazownika czy do mechanika który obejrzał by mi najpierw układ paliwowy.

[ Dodano: 13 Marzec 2011, 20:21 ]
Spalanie gazu i benzyny podczas jazdy na LPG. GOLF 1.4 ABD

to moja instalacja gazowa.
oldsoul
Początkujący

14 Mar 2011, 16:15

jeśli nie ufasz, że tak może być oczywiscie podjedź do gazownika i poproś o sprawdzenie czy podczas jazdy na gazie samochód nie pobiera benzyny. Uważam jednakze, że gdybyś jeździł na samej benzynie z częstym odpalaniem samochodu spalanie na 100 km wyniosłoby sporo więcej niż 7L.
Migaz
Zaawansowany

14 Mar 2011, 19:04

Byłem u gazownika- sprawdziliśmy wtryskiwacz i nic, wszystko jest okej- nic nie kapie. Sonda Lambda działa szybko prawidło.

W Czwartek chcemy zamontować przekaźnik, który po przełączeniu auta na gaz będzie wyłączać pompę paliwa. Co Wy na to ?
oldsoul
Początkujący

14 Mar 2011, 20:52

To rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Plusem na pewno jest to, że znacznie trudniej uszkodzić pompę paliwa, chyba że się zastoi. Minusem jest to, że wyłączając pompę wyłączamy chłodzenie wtryskiwacza.
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
    Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...
    Alfa Romeo 1600 Spider "Duetto", 1966 rok
    1600 Spider "Duetto" zadebiutował w 1966 roku, prezentując się w oryginalnym i niekonwencjonalnym wzornictwie - dzieł Pininfarina - który wyraźnie odróżniał się od innych wersji z gamy Giulii, dzięki niskiemu ...

14 Mar 2011, 21:30

Ale wtryskiwacz się raczej nie zapiecze bo cały czas odpalanie będzie odbywało się na paliwie
oldsoul
Początkujący