Spalanie opel corsa 1.2

14 Lut 2011, 23:57

witam . mam powazny problem ,kupilem corse i przyjechalem nia do domu. nie jezdzilem nia . mialem 5 litrow benzyny w bance . braklo mi paliwa na drodze wiec nalalem te 5 litrow i wyzerowalem licznik zeby zobaczycz ile przejade . przejechalem 40 km i paliwa braklo ? wiecie co moglo sie popsuc lub czego to wina . sprawdzalem i nigdzie nie leci tzn.nie ma pod samochodem kalurzy czy kropli benzyny . mysle ze to cos innego ale nie znam sie za bardzo . czekam na wypowiedzi . z gory dziekuje
Redeye7
Początkujący

Miejscowość: Izbica Kujawska

15 Lut 2011, 09:28

Wymień filtr powietrza i sonda lambda do sprawdzenia.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Lut 2011, 10:58

PrezesArtek napisał(a):Wymień filtr powietrza i sonda lambda do sprawdzenia.

Dokładnie zacznij od najprostszych rzeczy. Zapłon jeszcze na aparacie czy już na module?(jak na module to nie ma kopułki tylko duża cewka z przewodami WN) to sonda jest częstą usterką.
Corsa 1.2 do oszczędnych nie należy i musisz się ,liczyć że zimą po mieście to i 8L /100km też potrafi.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

15 Lut 2011, 14:22

chyba na kopułce . Wychodzą z niej przewody i idą do świeć . Więc chyba na kopułce. Wrócę do domu to zobaczę

sprawdziłem . Jest na kopułce

[ Dodano: 25 Luty 2011, 19:58 ]
witam . To jest tragedia :( . Wymienilem filter i sonde . To samo . Na litrze paliwa robię 6 km . Wleje paliwo ona normalnie odpala , chodzi normalnie . Nie gasnie . Nie dusi sie . Poprostu chodzi tylko zre jak smok wawelski . Macie jakieś propozycje co sie dzieje ? Jutro go zaprowadzam do mechanika
Redeye7
Początkujący

26 Lut 2011, 10:22

Takie spalanie na krótkich dystansach nie ma sensu w ogóle brać pod uwagę. Proponuję zatankować z 20l i gdzieś dalej się przejechać i wtedy zmierzyć spalanie bo na nie rozgrzanym silniku i w takie mrozy zawsze spalanie będzie duże. Można by sprawdzić czy nie łyka gdzieś lewego powietrza i sprawdzić czujnik wału.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2011, 20:21

jak tak sprawdzasz po litrze to zaraz pompka pojdzie do wymiany sprawdz jeszcze czy wszystkie przewody od powrotu sa szczelne moze poprostu plynie po silniku czy po tlumiku i odrazu odparowuje i kontroluj poziom oleju czy sie nie zwieksza
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

26 Lut 2011, 21:53

powiem wam tyle . Komputer jest zepsuty .
Redeye7
Początkujący

26 Lut 2011, 22:05

Moim zdaniem jak komp siada to są ogólne problemy z samochodem i na pewno nie jeździ normalnie tylko są problemy z odpalaniem, szarpaniem, przyśpieszaniem. Ale oczywiście mogę się mylić. Ale zanim wymienisz to proponuję podłączyć jakiś na próbę żeby kasy nie wywalić w błoto.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2011, 23:29

ale u mnie jest inaczej . Nie reaguje na odłączenie sondy w ogóle . Spróbowałem jezdzic na odłączonej i jest tak samo . Komputer w ogóle nie zbiera informacji . Po jutrze jadę po jakiś komputer podlacze a wtedy zobaczymy co i jak

[ Dodano: 1 Marzec 2011, 20:40 ]
podlaczylem pod komputer jak mowilem . Wiecie co bylo najlepsze ? Komputer nie mogl odczytac zadnych parametrow ! A jak odlaczylismy sonde to w ogole nie pokazalo ,ze cos jest nie tak . Chyba komputer mi padl , bo nie zbiera informacji z czujnikow

mozecie mi powiedziec od czego jest ten czujnik walu , wymieniony wyzej ?
Redeye7
Początkujący