Sportowe auto - Celica / Tiburon / Eclipse / E46 coupe

16 Paź 2014, 10:01

No jak chcesz, ale koszty utrzymania takich pseudosportowych zabaweczek nie wiadomo do czego są nieadekwatne do tego co auto oferuje. Osiągi na poziomie przeciętnego januszowskiego passata. A problemy są, bo ciaste to, niepraktyczne, więc jak dla mnie decydując się na takie auto powinno iść coś więcej niż wygląd za tym... no ale skoro się upierasz to ok, chciałem pomóc. Mogę tylko dodać, że nie istnieje w świecie motoryzacyjnym takie pojęcie jak "lans ze znaczkiem hyundaia na masce".

Obiektywnie oceniając:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Starałem się wybrać ładne egzemplarze z normalnymi fotkami.

To owszem Hyundai wygląda świeżej i dalej świeżo, ale... przy BMW trochę jak taka zabaweczka wypada i na pewno poważniejsze wrażenie zrobi BMW. Gdzie też od razu wiadomo, że za wyglądem idzie cos jeszcze. Tak jak za kilka lat Hyundai będzie trącił myszką, tak BMW zachowa ponadczasową sylwetkę i takie coupe E36 zawsze będzie wyglądać dobrze. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Paź 2014, 10:39

Nie no, jasne że my Ci możemy podpowiedzieć za czym się obejrzy najwięcej osób ale kupowanie aut pod publikę jest trochę poniżające no i nie za dobrze o Tobie świadczy :roll: no ale to tylko moje zdanie, zrobisz jak zechcesz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Paź 2014, 10:55

jiGsaw napisał(a):No jak chcesz, ale koszty utrzymania takich pseudosportowych zabaweczek nie wiadomo do czego są nieadekwatne do tego co auto oferuje.

Ale czy to trudno zrozumieć że jak nie wykorzystasz RWD zgodnie z przeznaczeniem to nic to nie daje więcej w normalnej jeździe...a do tego chyba większego wieśniakowozu poza passkiem tdi nie ma :D
I nie ściemniaj że tego nie widzisz bo wystarczy pojechać na jeden zlot BMW w PL żeby wyrobić sobie zdanie o dresach ...
Posiadałem przez pół roku e36 Mkę (prawdziwą) i nigdy jeszcze od 8lat nie miałem tyle kontroli policyjnych co w tym aucie a do tego jeszcze zainteresowanie chodnikowych dresików było max meczące...
A żeby się przekonać to proponowałbym uczestniczyć w sprzedaży tego auta żeby zobaczyć kto się zgłasza i o co pyta... Chociaż M3 (które zamieniłem na inne auto psychicznie wysiadłem) i tak jest pikusiem w porównaniu do tych co dzwonili w sprawie x6 :ok:

I tak jak można się sprzeczać o techniczne aspekty BMW vs reszta świata tak co do wizerunku chyba nie ma wątpliwości...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Paź 2014, 11:41

Praktycznie w każdym poście zaznaczasz, że auto podobać ma się innym i ma zwracać uwagę innych. Może jestem zacofany, ale zawsze sądziłem, że ten wytarty slogan pt. 'auto ma się przede wszystkim podobać właścicielowi' jest bardzo słuszny. Niby napisałeś, że wiesz, co Ci się podoba, a chcesz poznać opinię innych, no ok, choć mam wrażenie, że będziesz się mocno sugerował to, co sadzą przypadkowi ludzie.

Jeden uwielbia stare bety o sylwetce pudełka zapałek, "bo ma duszę", inny woli cukierkowych i kolorowych "usportowionych" Azjatów, a trzeci obejrzy się tylko za Fordem Sierrą.

No dobra, jeżeli chodzi o Twoją trójkę to oto moje osobiste preferencje. Odpuściłbym GK, bo uważam, że zrobiło się nijakie na tle poprzedników i straciło pazur. Dodatkowo przybrało na wadze, więc nieco (nie dużo) spadły osiągi względem starszych wersji. Nie chciałbym go nawet jakby stado koleżanek piało, że autko jest cudne! (albo tym bardziej dlatego) Cóż, moje osobiste upodobanie.

Celica i Eclipse to auta rzadkie z usportowioną sylwetką, już samo to zwraca uwagę. Przód Celici robi niezłe wrażenie (wydłużona maska i ciągnące się po niej światła) niestety wszystko psuje krótko ścięty kuper, ma się wrażenie, że samochód kończy się zanim się jeszcze dobrze zaczął. Gdyby tył był dłuższy i bardziej "muskularny", efekt byłby super.

Mitsubishi jest ok, jest o 14cm dłuższy od pozostałej dwójki, a to przy tego typu auta dodaje do efektu. Im mniejszy samochód o tej sylwetce, tym bardziej wygląda jak zabawka lub gejowóz. Z wyglądu jest najbardziej sportowy z całej trójki.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI

16 Paź 2014, 13:17

"Mogę tylko dodać, że nie istnieje w świecie motoryzacyjnym takie pojęcie jak "lans ze znaczkiem hyundaia na masce".

Akurat duzo osob wymienia emblematy na Tuscani - wtedy wyglada to bardzo fajnie. Wiec nie ma juz czynnika pt. "znaczek hyundaia na masce".

Nie rozumiem zupelnie calego oburzenia, ze licze sie z opinia innych itp. - mam swoj typ, ktorego nie zdradzam, chce poznac opinie innych, a ze chce widowiskowy samochod to jest to bardzo madre pytanie - za ktorym autem sie obejrzy najwiecej osob, bo takie zachowanie jest wyznacznikiem "widowiskowosci samochodu" wiec koło sie zamyka. Prosze wiec tylko i wylacznie o wyrazenie wlasnego zdania na podstawie swojego gustu odpowiadajac na pytanie - "ktore z wymienionych przez autora w tytule posta aut zwrociloby moja najwieksza uwage sportowym wygladem?".

Tyle :) Bede wdzieczny. Z gory dzieki!
And1Player
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Paź 2014, 14:22

szybki - jest mnóstwo innych zalet RWD, które odczuwasz w codziennej jeździe... czasem piszesz jakbys był laikiem... Raczej powinieneś był napisać, że jak wykorzystujesz auto klasy A, ew. B zgodnie z przeznaczeniem to nie ma dużego znaczenia RWD.

Co do zlotów to zależy na jaki pojedziesz, jak chcesz ludzi i auta i wszystko na poziomie to zapraszam na zloty BMW Sport/BMW klub Toruń.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Tundra i Sequoia TRD Sport oraz RAV4 Adventure
    Na targach w Chicago Toyota zaprezentowała swoją ofertę dla rodzin lubiących aktywnie spędzać czas. Pick-up Tundra i pełnowymiarowy SUV Sequoia otrzymały pakiet TRD Sport. Nową wersję o nazwie Adventure otrzymał także RAV4. ...

16 Paź 2014, 14:44

And1Player napisał(a):Prosze wiec tylko i wylacznie o wyrazenie wlasnego zdania
wg mnie temat jest do zamknięcia :yes: a co do aut to mimo powszechnej opinii wybrałbym BMW z porządnym r6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Paź 2014, 14:59

Myślę, że temat będzie do zamknięcia jak już użytkownicy wyrażą swoje zdanie wskazując jeden z czterech modeli.

Pozdrawiam.
And1Player
Nowicjusz

16 Paź 2014, 15:21

Ode mnie glos idzie na E46 Coupe, bo buda się nie zestarzala mocno, a auto fajnie jeździ. No i w srodku nie ma kupy jak w tych Azjatach. Gorzej, ze jak masz 15 tysi to w tej cenie lepiej kupic porządne E36 coupe.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 15:24

And1Player napisał(a):Myślę, że temat będzie do zamknięcia jak już użytkownicy wyrażą swoje zdanie wskazując jeden z czterech modeli.

Troszkę dziwne podejście, ale skoro już koniecznie chcesz znać naszą opinię to ok - osobiście uważam, że najładniejszym z tych autek jest Toyota Celica, najbrzydszym Hyundai Coupe. Nie zdziwię się jak ktoś będzie miał zupełnie inne zdanie na ten temat.
No i E46 to chyba jednak nie w tym budżecie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Paź 2014, 16:43

jiGsaw napisał(a):nie istnieje w świecie motoryzacyjnym takie pojęcie jak "lans ze znaczkiem hyundaia na masce".

pewnie, że nie istnieje co doskonale wiem, ale Coupe jest wg mnie o wiele ładniejsze z wyglądu niż e36, które mi się najmniej podoba ze wszystkich trójek
Silu napisał(a):Odpuściłbym GK, bo uważam, że zrobiło się nijakie na tle poprzedników i straciło pazur

wg mnie ta wersja jest najlepsza, bo poprzednie mają paskudny tył, a ten z Twojego avatara również przód - ale gusta są przróżne
jiGsaw napisał(a):No i w srodku nie ma kupy jak w tych Azjatach.

tam też plastiko-fantastiko więc również nie ma sząłu. W e46 też rewelacji nie ma i jest ciaśniej niż w moim Accencie :o

Nie ma co się rozpisywać - autorze, bierz co Ci się najbardziej podoba i już, a nie to co innym się podoba. To Ty bedziesz jeździł tym autem.
Ja brałbym Hyundaia, bo mi się najbardziej podoba, Celica i Eclipse (sąsiad ma) są brzydkie dla mnie szczególnie w środku, a BMW to nic szczególnego z wyglądu i pełno tego na drodze. Tyle jeśli chodziło by mi o kupno auta i nie szukałbym osiągów.
Dodam, że Hyundai będzie tani jak zwykły kompakt no i nie rdzewieje jak reszta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Paź 2014, 18:47

dzida napisał(a):wg mnie ta wersja jest najlepsza, bo poprzednie mają paskudny tył, a ten z Twojego avatara również przód - ale gusta są przróżne
Na to wygląda.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI

17 Paź 2014, 01:18

Ciaśniej? Co masz na myśli? Bo jak porównasz E46 coupe do accenta sedana to może coś w tym jest. Poza tym trójka ZAWSZE była ciasnawa z przodu, żeby dobrze dopasować się do kierowcy, przy agresywnej jeździe stabilniejsza pozycja za kierownicą.

Co do porównania plastików itp. to nawet nie skomentuję... bo to już po samych zdjęciach uderza, a co dopiero jak się pomaca.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Paź 2014, 09:24

Ja tam zawsze będę przeciwny niemieckim samochodom. Raz, że dziadek się w grobie przewraca a dwa, że za dużo tego. Na 20 aut pod blokiem 15 to VW, merc, bmw i audi. Za dużo tego jest, a kupując BMW niczym nikogo nie zaskoczysz. To już temat wywałkowany przez młodych gniewnych gdzie emblematy NOS przy 1.8 LPG to normalne.
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81

17 Paź 2014, 09:41

A po co ma zaskakiwać? Zaskoczyć to można kogoś fiatem albo innym gratem. Po prostu celem jest doradzenie optymalnego wyboru.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika