Sportowe auto - Celica / Tiburon / Eclipse / E46 coupe

10 Paź 2014, 08:55

Witam, mam 25 lat i wreszcie udalo mi sie odlozyc na swoj pierwszy wlasny samochod :) mam zamiar kupić sportowe auto do około 15 tys.. Chce aby to bylo auto wybrane emocjami - na praktyczne samochody przyjdzie czas jak bede starszy.

Cel: auto o sportowym wygladzie (nie musi jednak byc mega mocne) wyróżniającym się z tłumu i zwracajacym uwagę + przyzwoite koszta utrzymania i spalania (wiem, ze "sportowe" auta sa drozsze w utrzymaniu i zdaje sobię z tego sprawę, ale bez przegięć, nie chce czegoś co pali 20 litrów a części będą mnie kosztować fortunę, napewno wiecie o co mi chodzi).

Moje propozycje:

- Hyundai Tiburon (Coupe) - rocznik gdzieś 2002-2004

- Toyota Celica - rocznik gdzieś 2001-2003. Chociaz chyba od 2003 dopiero auta nie mialy wady fabrycznej silnik? mam racje?

- Mitsubishi Eclipse - tutaj sprawa ciezka: podoba mi sie druga generacja najbardziej, ale byla produkowana do 1999 roku, a nie chce aż tak wiekowego samochodu raczej, chociaż trzecia generacja tez brzydka nie jest - wiec raczej rowniez sklanialbym sie do III generacji, czyli rocznik od 2001 gdzieś

- BMW E46 coupe - rocznik od 2001

Jakie sa Wasze opinie? Ktore z wymienioych byscie polecili? A moze inny typ? Nie bede ukrywal, ze chce wybrac auto z duszą, "od serca", wiec wyglad sportowy to najwazniejszy czynnik, aczkolwiek koszta utrzymania rowniez mają swój wkład w decyzję (mniejszy oczywiście).

Poradźcie coś :)

Pozdrawiam!
And1Player
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Paź 2014, 11:10

a może e36 323i / 328i coupe ? :) e46 z 2001r z sensownym motorem i nie składane z trzech będziesz miał ciężko kupić za taką kase :)
pawel9339
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 24 06 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7 avant
Silnik: 1.8Turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Paź 2014, 16:26

z BMW może być problem w tej cenie jeśli chodzi o Coupe
Jeśli liczą się osiągi to BMW, a jak koszty to zdecydowanie Hyundai Coupe 2,0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

11 Paź 2014, 14:29

może coś bardziej klasycznego? nissan 200sx?
tarti
Nowicjusz

Auto: Astra F | Peugeot Partner II
Silnik: 2.0 16v | 2.0 hdi

11 Paź 2014, 14:42

Mazda rx-8, jednak na spalanie ok. 15 w miescie trzeba sie przygotowac. :/
PanRoman
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Kangoo

11 Paź 2014, 15:21

PanRoman napisał(a):Mazda rx-8, jednak na spalanie ok. 15 w miescie trzeba sie przygotowac
do tego spalanie oleju podobne to spalania benzyny i nikt nie naprawić tego silnika
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...

11 Paź 2014, 17:51

Jeżeli chodzi o Tiburona to nigdy nie byłem specjalnym fanem, a głównie przez to, że auto moim zdaniem wygląda fatalnie na standardowych felgach i ma średni tył, przynajmniej w przypadku RD2.

Aż nie zobaczyłem oferty z mojego awatara na 17 calowych cudach, w genialnym, unikatowym kolorze (kobalt) i z lekko modyfikowanymi światłami z tyłu (przezroczysty klosz i światła typu ring) Pojechałem zobaczyć, na komputerze zero błędów, auto wg. miernika nie bite. Kupno za pierwszym uderzeniem.

Dodam, że chciałem auto dość rzadkie i nietuzinkowe, więc odrzucałem BMW.

twoje wymagania vs Hundek.

+ auto o sportowym wygladzie - łapie się na to, szczególnie jak się zmieni felgi.
+ nie musi jednak byc mega mocne - nie jest mega mocne, też zależy co kto przez to rozumie. Nie jest też słabe, te 8.5 do setki wersja 2.0 ma. Silnik Mitsubishi, solidna konstrukcja. Przy czym nowsze GK ma trochę słabsze osiągi od poprzedników, bo jest 100kg cięższe.
+ wyróżniającym się z tłumu i zwracajacym uwagę - auto na pewno nie jest tuzinkowe.
+ przyzwoite koszta utrzymania i spalania - koszta napraw nie są specjalnie większe od typowych populusów, sporo zamienników. Jeżeli chodzi o spalanie to te 11 litrów w mieście trzeba liczyć.

Masz budżet na Tiburona GK w górnym budżecie i to może być trochę na styk.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI

11 Paź 2014, 20:05

Szczerze? e46 w sedanie będzie bardziej sportowe niż pozostałe wymienione przez Ciebie auta. Sportowe auto to nie wygląd, ale jego zachowanie na drodze, prowadzenie etc.
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

13 Paź 2014, 10:36

mazda rx-8 odpada - idealny wyglad, ale koszta utrzymania zbyt duze.

W kwestii tiburona - interesuje mnie tylko GK (najlepiej GK po 1. lifcie)

co do faktu ze najbardziej sportowe z wymienionych jest BMW w sedanie - ok, w kwestii wlasciwosci jezdnych etc. napewno - ale mnie interesuje bardziej "sportowy wyglad" niz "sportowe wlaciwosci".

czekam dalej na opinie ekspertow.
And1Player
Nowicjusz

13 Paź 2014, 11:59

Witam.

Szczerze mówiąc sam dla siebie bym wybrał Eclipse 2G. Jest dużo wersji nadwozia, silników i wyposażenia. Na aukcjach czasami widać egzeplarze z USA, które są trochę szersze niż te "europejskie".

Poza tym, silnik 2.0 turbo z AWD jest jak bestia i to można nazwać w pełni sportowym autem (210KM AWD i zabójczy wygląd)

Sam interesowałem się tym autem jakiś czas temu i problemy, które się pojawiły to przede wszystkim znalezienie tego silnika, praktycznie ich już nie ma. Jak znajdziesz to w cenie 15 tys wzwyż. Jak już znajdziesz ten motor, turbina może być problemem. Jak to młodzi gniewni widzą PB+turbo to szaleją.

Z drugiej strony ta buda ma potencjał i można przy odrobinie chęci i kasy zrobić spoko autko, które przyciągnie wzrok wszystkich.

Pozdrawiam
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81

14 Paź 2014, 09:10

Eclipse 2G to rocznik max 1999, a mnie interesuje auto gdzies od 2001.

Ktore z wymienionych aut ma Waszym zdaniem najbardziej lanserską/widowiskową sylwetkę?
And1Player
Nowicjusz

14 Paź 2014, 16:45

Wiadomo, że najwięcej blachar wyrwiesz na BMW ale np. moim koleżankom podoba się Hyundai Tiburon, bo zawsze się pytają co to za auto i dodają, że fajne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Paź 2014, 17:12

dzida napisał(a):Wiadomo, że najwięcej blachar wyrwiesz na BMW
najwięcej leci na Audi :mrgreen: największy lans będzie w e46 na ładnej feldze :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2014, 18:19

zgadzam się, ostatnio audi święci triumfy wśród blachar i polaczków myślących, że kupili najlepsze auto jakie mogli, a w rzeczywistości jest złożone z 3ch i ciągle stoi w warsztacie :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Paź 2014, 09:06

dzida, ten Hyundai co się podoba koleżankom to mam nadzieje, że mowimy o HC GK? :)

Może i macie racje, że najwięcej dziuń poleci na poniższy dialog "Jakie masz auto?" "Bmw e46 coupe, tam stoi, zobacz".

Ale abstrahujac od takiej sytuacji, chodzi mi bardziej o wiekszosc przechodniow za czym sie najwiecej obroci na ulicy? Nie znajac marki i nie widzac znaczka. Jak myslicie?

Pozdro.
And1Player
Nowicjusz