Spowodowanie szkód tuż po zakupie auta, przed przerejestrowa

13 Gru 2010, 10:48

Witam,

5 grudnia kupiłem od kolegi samochód. Posiadał przegląd i OC. 8 grudnia wyjeżdżając z parkingu podziemnego trąciłem nie do końca zamkniętą brame wyjazdową, która w wyniku tego przestała działać. Administracja wyliczyła sobie szkody na 1700 zł.

Zastanawiam się jakie mam wyjścia z obecnej sytuacji. Czy szkodę można pokryć z OC pojazdu? Kolega miał OC wykupione na rodzica (zniżki), jeśli miało by to iść na jego polisę to rozumiem że rodzic stracił by zniżki? Nie minął jeszcze miesiąc od kupna, może powininem poprostu jak najszybciej przejestrować samochód i ubezpieczenie na siebie i wtedy pójdzie z mojego? A może lepiej próbować pokryć szkodę z jego OC, o ile spadek zniżek może być w takim przypadku niewielki i dość szybko odnawialny?

Samochód jest ubezpieczony w MTU.
podr
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

13 Gru 2010, 12:44

Ważna jest data zakupu na umowie. Jeżeli kupiłeś samochód 5 grudnia, to od tego dnia przeszły na ciebie obowiązki wynikające z OC. Mimo, że jeszcze nie prezerejestrowałeś samochodu i nie zrobiłeś aneksu do OC. Jeżeli administrator spisał dane z OC to jak najszybciej udaj się do ubezpieczyciela i zrób aneks do umowy OC oraz oczywiście poinformuj o tej sytuacji. Pozwoli to uniknąć kłopotów tobie i rodzicowi kolegi.
Normalnie wygladałoby to tak, że ubezpieczyciel wyśle do rodzica kolegi zawiadomienie o szkodzie, oraz info o stracie zniżek. Wówczas rodzić będzie musiał jechać z umową KS do ubezpieczyciela i wyjaśniać cała sytuację. Z pewnością odwiedzi tez ciebie i nie zdziwię się, jak zrobi ci awanturę. Może też tego nie zrobić i podczas płacenia kolejnej składki rodzic się dowie, że ma mniejszą zniżkę i zacznie się wyjaśnianie.
Tak więc jeżeli nie chchesz mieć zatargów z rodzicami kolegi idz jak najszybciej do ubezpieczyciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...