Sprzedaż samochodu bez opłaconego podatku PCC-3

29 Sie 2021, 22:27

Witam, kupiłem samochód około 2 lata temu. Przez moje zgapienie i niewiedzę nie opłaciłem podatku pcc3. Czy jeżeli teraz sprzedam samochód jestem w stanie uniknąć kary za nie opłacenie? Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Obawiam się że gdy osoba która kupi ode mnie pojazd może mnie "wsypać" gdy sama pójdzie opłacić podatek
adrian53
Obserwowany

30 Sie 2021, 08:51

Samochód kupowałeś od osoby prywatnej czy na fakturę?

adrian53 napisał(a):Czy jeżeli teraz sprzedam samochód jestem w stanie uniknąć kary za nie opłacenie?
Urząd skarbowy ma chyba 5 lat na przypomnienie się w tej sprawie i nałożenie kary. Możesz jednak opłacić ten podatek wraz z odsetkami i ze złożeniem czynnego żalu który powinien pozwolić uniknąć kar.

Generalnie wygląda to tak, że wystarczy złożyć do urzędu skarbowego odpowiednie zawiadomienie w którym poinformujemy organ o popełnieniu przez nas wykroczenia (lub przestępstwa), a unikniemy zapłacenia kary.
Oczywiście nie oznacza to, że podatek zostanie nam darowany. Musimy bowiem zapłacić całą należną urzędowi skarbowemu kwotę wraz z wyliczonymi odsetkami za zwłokę. Odsetki naliczane są od pierwszego dnia po upływie terminu płatności (14 dni). Pamiętajmy, że zawiadomienie należy zgłosić pisemnie.

Ja kiedyś pamiętam, że spóźniłem się kilka dni i zapłaciłem z odsetkami ze złożeniem takiego czynnego żalu i nic nie było ale to było jakieś 10 lat temu jak nie dawniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35