Sprecyzowane wymagania - jakie auto kupić?

12 Gru 2010, 17:06

Witam ;)

użyłem szukajki ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

otóż mam plan, kupić samochód. jako że uważam że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, więc określiłem wszystkie swoje wymagania.

- najlepiej do 8-9 tysięcy, jak się trafi okazja to do 10 000 ale musi być naprawdę okazja
- mało pali - liczę na spalanie rzędu 7 litrów gazu w trasie załadowanym samochodem
- da się zaadaptować moja instalacje gazową IV generacji, którą już posiadam, więc musi być silnik na wtrysku z tego co wiem (ale nie wiem na pewno ;) mam staga 300+ chyba, reduktor skorpion GT, i 7 wtryskiwaczy magic jet ;)
- kombi, ze składanymi siedzeniami z tyłu (plan zakłada, że będę w nim spał podczas dalekich podróży)
- niezbędne minimum wyposażenia to klima i elektryczne szyby.
- jak najbardziej bezawaryjny
- celowałem w japoński - jak ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], ale chyba ta wersja silnikowa jest na nie wielopunktowym wtrysku, wiec nie zagazuje tego moja instalacją

plan zakłada podróż do Lizbony w wakacje samochodem, więc dobrze by było jakby klima naprawdę chłodziła a nie tylko udawała że jest, wynalazki jak tempomat też były by miłe ale nie są konieczne. takie minimum wyposażenia to elektryczne szyby i klima.
Grubitz
Nowicjusz

Miejscowość: brak

12 Gru 2010, 19:17

Nie bardzo założysz instalacje używana znaczy da rade ale musisz miec papiery fakture i homologacje na butle zeby Ci wbili gaz w dowód..... Twoje wymagania spełniałby passat b4 kombi najlepiej w dieslu ale jakaś benzynka 1.8 i gaz też by zdały egzamin
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Gru 2010, 19:52

Z tak sprecyzowanymi wymaganiami mogę polecić Ci opla Vectre:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Peugeot 406:

lub Opel Omega(spalaniemoże byc większe niż 7litrów)
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Gru 2010, 09:06

dzięki za odpowiedzi i propozycję, jednak celuje w jakiś mniejszy silnik, tak do 1.6. moze jakaś toyota corolla? które będą miały wtrysk?
Grubitz
Nowicjusz

13 Gru 2010, 09:37

Corolla 1.4 86KM jest na wielopunktowym wtrysku ;)
Możesz spojrzeć też np. na Citroena Xsarę - duuuży bagażnik :)

PS. Silnik 1.4 90KM Hondy też jest na wtrysku wielopunktowym.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

13 Gru 2010, 10:40

Elektryczne szyby przemyśl sobie. Mając klime korzysta się z nich naprawdę rzadko ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...

13 Gru 2010, 11:35

na pewno te 90 konne hondy są na wielopunktowym? wszystkie czy poliftowe np? najbardziej mi chyba pasują.

a szyby to takie niezbędne minimum, poprzednio miałem siódemkę z nawet niezłym wypasem, i dużo zniose, ale korbek już nie :]

te corolle chyba nie wszystkie miały klimę, a przynajmniej te co oglądam teraz na allegro.

moze jakąś zaproponujecie?

czy ktos miał jakieś doświadczenia z corollą i civiciem w długiej trasie? dryblas ze mnie, 190 cm i 110 kg, która jest przestrzenniejsza?
Ostatnio edytowany przez Grubitz, 13 Gru 2010, 11:46, edytowano w sumie 1 raz
Grubitz
Nowicjusz

13 Gru 2010, 11:43

Tak czytam i wszystko pięknie ładnie,tylko...pokaż mi takie nienowe kombi,które na klimie z obciążeniem i masą własną będzie paliło 7l gazu..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Gru 2010, 11:48

7 gazu na trasie w 2 osoby, prędkość max 100km/h i relaks jazda. może być coś więcej, byle by nie 10.
Grubitz
Nowicjusz

13 Gru 2010, 13:13

Grubitz napisał(a):na pewno te 90 konne hondy są na wielopunktowym? wszystkie czy poliftowe np? najbardziej mi chyba pasują.

Zobacz tu:
Zdjęcie
Na obrazku masz symbole silników oraz najważniejsze dane. Jak widać każdy 1.4 90KM ma PGMFI, czyli hondowski system wielopunktowego wtrysku paliwa ;)

Grubitz napisał(a):te corolle chyba nie wszystkie miały klimę, a przynajmniej te co oglądam teraz na allegro.

Ogólnie ciężko znaleźć Corollę 1.4 z klimą, ale rodzynki się trafiają ;)

Grubitz napisał(a):czy ktos miał jakieś doświadczenia z corollą i civiciem w długiej trasie? dryblas ze mnie, 190 cm i 110 kg, która jest przestrzenniejsza?

Jeżeli chodzi o Corollę to po 300km bolały plecy (mam 192cm i 90kg). Myślę, że w Civicu będzie podobnie. Na długie podróże sprawdzają się samochody przynajmniej klasę większe.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

13 Gru 2010, 14:16

czyli wygrywa Civic:) jeździłem taką trasy i nie było zbyt wygodnie, ale bez tragedii, dało się wysiedzieć.

dziękuję wam za pomoc, wybieram civica 1.4 90 koni.

Pozdrawiam!
Grubitz
Nowicjusz