Sprinter Diesel, traci wolne obroty na gorącym silniku

12 Sie 2019, 17:17

Cześć.

Od dłuższego czasu, bo od kilku już lat mam problem z silnikiem w Sprinterze 407 z 93 roku, silnik 2,3 D
Problem to przygasanie na wolnych obrotach podczas upałów, pojawia się od temperatur m/w +18*C wzwyż i czym cieplej na dworze, tym gorzej.
Zimą mam spokój.
Wygląda to tak, że na wolnych obrotach silnik chwilę pracuje poprawnie, ale po chwili przygasa, jednak nie zgaśnie całkiem, będzie szarpał silnikiem, ale dzielnie walczył ;P, obroty są wtedy o ok. 100obr/min mniejsze, niż powinny być. Przy niższych temperaturach wystarczy mu przegazować raz, a czasem i kilka razy, i się stabilizuje, chodzi na wolnych dobrze przez krótszy lub nawet długi czas (kilka minut), i tak aż do następnego skrzyżowania...
Co to może być?
Mariuszewski
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: woj. Śląskie
Prawo jazdy: 01 01 1993
  • 13 Sie 2019, 10:20

Wyglada to na problemy z przepustnica, tak jakby za bardzo się zamykała a moze po prostu jest zaklejona syfem? Sprawdziles?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sie 2019, 18:19

nie sprawdzałem, ale jeśli była by zasyfiona przepustnica, to jaki wpływ na to miała by temperatura, jak tylko lato się skończy, to i problem odejdzie, jednak w lato problem daje mi popalić :bored:
    Mariuszewski
    Nowicjusz

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: woj. Śląskie
    Prawo jazdy: 01 01 1993

13 Sie 2019, 22:00

Szczerze to nie mam pomysłu co w takim konstrukcyjnie mało zaawansowanym silniku moze powodować zmianę pracy przy zmianie temperatury otoczenia. Zaczął bym od rzeczy podstawowych tak jak z ta przepustnica
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
      Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...