Spriter 313 problem z temperaturą

25 Sty 2011, 18:55

Witam wszystkich . Mam 313-tkę 2.2 cdi od 2 lat. Od miesiąca zauważyłem,że wzrosła mu temp. ok 5-7 stopni ( zawsze nawet latem dochodziło góra do 78 stopni ). Ciśnienie wzrosło w zbiorniczku. Wąż nie jest zbyt twardy. Słychać także syczenie jakby z pęknietego węża lub chłodnicy. Dzwiek ustaje gdy wyłącza się górna pompka ( od dogrzewania podobno ). Ogrzewanie kabiny ok. Wymieniłem w kolejności termostat i płyn ale bez efektu a nawet gorzej bo przy odkręceniu korka wywala płyn. Mówią ze to będzie uszczelka pod głowicą albo sama głowica. A jaka powinna być temperatura prawidłowa. Prosiłbym bardzo o diagnozę.
marcin_n28
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

29 Sty 2011, 14:19

Bardzo trudno jest zdiagnozować,gdyż jeśli wywala płyn przy nagrzanym silniku,to tak powinno być.Odkręć wlew płynu na zimnym silniku ,odpal motor i patrz co się będzie działo,wtedy napisz.Temperatura jaka powinna być?!Masz stary termostat? Jeśli tak ,to pisze na nim.Jeśli go nie masz,to optymalna temperatura powinna oscylować ok.80-85 st.C( w cieplejsze dni).Na trasie gdy jedziesz ekonomicznie,bez obciążenia latem,temp.może zejść poniżej 80 st.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...