Sprowadzenie auta z zagranicy na zamówienie?

15 Lip 2012, 14:54

Witam,

Szukam auta do 25k (maksymalnie), najlepiej kombi albo duży sedan/hatchback co by spokojnie wszedł wózek do bagażnika, najlepiej rocznik 2007 lub nowszy, ogólnie auto w dobrym stanie.
Chodza mi po głowie różne modele, KIA Cee'd, Volvo V50, Ford Focus, Toyota Corolla, Skoda Octavia, Honda Accord... nie zamykam się na żadną markę poza ewidentnymi brzydalami. Ciężko mi jednak znaleźć coś ciekawego szukając na otomoto i innych.

Zastanawiam się nad znalezieniem kogoś kto mi sprowadzi auto z zagranicy.
Obawiam się jednak, że w tym natłoku oszustów dostanę auto sprowadzone, które w Polsce zostanie skompletowane z 3 innych i pod pozorem bezwypadkowego dostanę złom. Ja się na autach nie znam stąd mam wątpliwości czy można trafić na uczciwego kogoś kto auta sprowadza w okolicach Krakowa ?

Jeśli macie kogoś do polecenia lub macie jakieś informacje czy w ogóle warto się zastanawiać nad tym sposobem zakupu używanego auta będę wdzięczny? Nie jestem do tego przekonany specjalnie, ale może macie pozytywne doświadczenia?

Generalnie jak już kupuję coś z przebiegiem rzędu 150 tysięcy km+ to fajnie jakby były one zrobione na niemieckich autobahnach a nie polskich dziurach.

Ktoś może coś poradzić, ma doświadczenie w temacie, ma kogoś do polecenia ?
coin22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 02 2006

27 Lip 2012, 13:54

widzę, że nikt nie ma zdania.
Zapytam nieco inaczej.

Powiedźmy, ze znajduję ofertę 3-4 letniego auta z dobrym silnikiem, full wyposażeniem, przebiegiem znośnym rzędu 150 tysięcy. Cena która mnie interesuje, choć za tę cenę widzę głównie podobne przebiegi ale gorsze wyposażenie. Auto sprowadzone.

Możliwe, że było bite, ale nie wygląda na 'moje oko', tzn jest dobrze zrobione.

Czy jeśli jest powypadkowe (choć oferta mówi, że bezwypadkowe), ale dobrze zrobione, to to dyskwalifikuje auto? Co tak naprawdę dzieje się z powypadkowymi autami, że należy się ich wystrzegac?
coin22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 02 2006

27 Lip 2012, 14:08

Podstawy wytrzymałości materiałów.
Jeśli wytrzymałość danego elementu zostanie przekroczona(a w czasie wypadku jest) to konstrukcja traci swą sztywność i jest znacznie bardziej podatna na deformacje.
Obrazowo to jak z paczką papierosów, ile siły trzeba by zgnieść ją po raz pierwszy a o ile mniej gdy zrobimy to samo ze zgniecioną i rozporostowaną.
Na samochody przekłada się to tak, że o ile samochód bezwypadkowy odkształci się prawidłowo to po wypadku zostanie po prostu zmiażdżony bo strefy zgniotu nie spełnią swojej roli.
Dlatego kupowanie aut sprowadzonych uważam za idiotyzm.
Dzielą się na:
-cofane
-klepane
-ze drogie.
Żadna opcja nie jest dobra, samochód z przebiegiem 300-400tys. km i więcej a takie kilkulatki się sprowadza też nie mają już fabrycznej sztywności.
Powypadkowe jak pisałem.
A płacić o 20-30% więcej za dobre auto gdzie takie samo znajdziemy z polskiego salonu z pewną historią niezbyt się kalkuluje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lip 2012, 15:12

Z doświadczenia wiem,że są specjalne firmy które zajmują się sprowadzaniem samochodu,jednak biorą za to dodatkowe koszty-normalna sprawa. która z nich jest pewna i godna polecenia- nie wiem,ponieważ nigdy nie korzystałem z takiej opcji.
Brocar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus,1.8 2001.

13 Lis 2013, 14:14

Swoje obecne auto sprowadzałem z Niemiec, za pośrednictwem importera Mazurek Autoimport. Fakt - firmy takie pobierają prowizję, ale za to masz pewność, że auto jest z legalnego źródła, nie bite z normalnym przebiegiem. Jeśli ktoś się nie zna na autach (ja co nieco wiem, ale niestety specem nie jestem i ciężko byłoby mi rozpoznać samamu podczas zakupu, czy ktoś mnie nie robi w konia), to lepiej zapłacić jakiś procent uczciwej firmie, która zajmie się wszystkim za nas. Akurat oni sprowadzają auta max 5-6 lat. Dostajesz ofertę z cenami, danymi technicznymi, przebiegiem, rocznikiem, wyposażeniem itp. Możesz się zastanowić i wybrać. Tylko pamiętajcie, żeby taką firmę wczesniej sprawdzić - w necie, w KRS. Jak szukałem importera to natrafiłem na opinie osób, które zostały oszukane (umowy podpisywali w aucie na parkingu, firma nie miała siedziby, ani żadnego adresu tylko stronę www). Także trzeba uważać i najpierw sprawdzić importera. Jak podpisałem umowe, auto sprowadzili po tygodniu, pełna dokumentcja serwisowa, auto zostało sprawdzone pod kątem stanu zawieszenia, czy nawet grubości lakieru, bez problemu mogłem pojechać nim do stacji kontroli i samodzielnie jeszcze zweryfikować stan techniczny. Myslę, że może nawet lepiej zapłacić ta prowizję rzetelnej firmie, niż kupić kota w worku.
bombadil
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 2000
Auto: BMW 118i
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP6 bezpiecznej podróży na wakacje
    Przed nami wakacyjne podróże. Większy ruch na drogach w tym okresie oraz zazwyczaj dobra pogoda potrafią uśpić czujność kierowców i nadmiernie powiększyć wiarę we własne umiejętności panowania nad autem. Żeby ...