Spryskiwacze przedniej szyby

11 Sty 2016, 22:12

Witam,

Mam problem ze spryskiwaniem przedniej szyby. Wstyd się przyznać, ale przez swoje gapiostwo zapomniałem zużyć letniego płynu, przez co zamarzł. Zimowy płyn dolałem już po zamarznięciu starego. Dzisiaj z uwagi na lekko dodatnią temperaturę liczyłem, że letni odmarznie. Próbowałem mu w tym "pomóc", tj. jeździłem trochę po mieście, licząc, że temperatura silnika wystarczająco ogrzeje płyn, zostawiłem też samochód na parę godzin na parkingu w centrum handlowym. Efekt? Można powiedzieć, że płyn odmarzł, ale nie w sposób, o który mi chodziło... Po naciśnięciu przycisku uruchamiania spryskiwaczy płyn nie leci na szybę, tylko wypływa w ilości (dosłownie) kilku kropel i spływa po masce. Czy to możliwe, że płyn nadal w jakimś stopniu jest zamarznięty, czy pojawiła się inna usterka?
AdamCh
Obserwowany

Auto: Mercedes C250
  • 12 Sty 2016, 00:18

AdamCh napisał(a):Po naciśnięciu przycisku uruchamiania spryskiwaczy płyn nie leci na szybę, tylko wypływa w ilości (dosłownie) kilku kropel i spływa po masce
    Płyn prawdopodobnie dalej jest zamarznięty w przewodach od spryskiwaczy. Możesz spróbować przeczyścić same dysze być może one przymarzły w środku. Jeżeli rozmarzł ci płyn w zbiorniku to proponuję wlać jakiś koncentrat który zazwyczaj rozcieńcza się z woda żeby uzyskać niską temperaturę zamarzania (możesz go nawet delikatnie podgrzać). Są takie które przy rozcieńczaniu nie zamarzają nawet do -37 stopni. Będziesz pewny że drugi raz ci nie zamarznie w zbiorniczku płyn. Zostanie rozmrożenie dyszy.

Jak zrobisz powyższe to na jakimś zamkniętym parkingu gdzie będziesz miał dodatnią temperaturę warto zostawić auto na jakąś godzinę po wcześniejszym rozgrzaniu i ponownie sprawdzić.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

12 Sty 2016, 12:46

też przez to przechodziłem, pomógł własnie koncentrat tak jak kolega wyżej mówi. Użyłem Sonaxa koncentrat za 12 zł do sprysków. Pomogło :)
    zielonek
    Aktywny

Auto: P 206

13 Sty 2016, 10:47

Ale jedno jest pewne - koncentrat nie roztopi zamarzniętego płynu. Jako że płyn w samym zbiorniczku można jeszcze jakoś roztopić ( wlewając np. ciepłą wodę, nie gorącą ), to w przewodach już tego płynu nie roztopisz. Chyba, że będziesz np. suszarką ocieplał te przewody, jeżeli masz do nich dobry dostęp. Jedynym wyjściem z sytuacji, to albo wstawić auto do ciepłego garażu, albo poczekać aż się ociepli.
    Dopóki zamarznięty płyn się nie roztopi, lepiej nie włączać spryskiwaczy - można łatwo uszkodzić pompkę, o ile już się nie uszkodziła, albo nie uszkodził jej zamarznięty płyn.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Sty 2016, 08:46

Moim zdaniem najlepszą opcją byłoby garażować samochód w ocieplanym garażu,powiedzmy przez jeden dzień,dolać też jak radzi Przedmówca gorącej wody i to powinno pomóc. Poza tym przeczyść igłą końcówki dysz,może są zapchane.
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Cztery generacje Renault Clio - historia
      Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...