Sprzedaż auta z Niemiec jeszcze niezarejestrowanego w PL

04 Wrz 2009, 12:00

Zakupiłem miesiąc temu auto z Niemiec, jednak auto nie spełnia moich wymagań i jestem zmuszony je sprzedać.

W tej chwili auto ma już nieważne tablice, jeszcze nie zrobiłem przeglądu ani reszty opłat celno-skarbowych, wykupiłem tylko OC.

Auto zamierzam ogłosić w prasie i w sieci.

Czy wszystkie opłaty powinienem zrobić ja czy kupujący?

Jeśli zrobię przegląd, urząd celny i skarbówkę, to co z podatkiem dochodowym czy będe musiał go płacić, jeśli auto przed sprzedażą nie będzie jeszcze zarejestrowane w PL?
vip
Nowicjusz

06 Wrz 2009, 21:29

Jeśli kupiłeś samochód i przywiozłeś go do Polski to musisz załatwić:
1. urząd celny (zapłata akcyzy) jeśli to samochód osobowy - deklaracja AKC-U, wniosek do naczelnika UC o wydanie zaświadczenia o zapłacie akcyzy
2. urząd skarbowy - zaświadczenie VAT-25
3. opłata recyklingowa

Odsprzedając samochód przekazujesz nabywcy 3 powyższe dokumenty + umowa Twoja (oryginał) między osobą z zagranicy a Tobą, którą po rejestracji ten któremu sprzedajesz powinien Ci oddać.

Może się okazać, że będziesz musiał zrobić tłumaczenia przysięgłe i badanie techniczne - w zależności od urzędów.

Uniknąłbyś tego gdyby samochód został sprzedany przed jego przywozem do Polski gdyż powyższe opłaty dotyczą importera czyli tego kto przywiózł pojazd do Polski.

Tu możesz wypełnić, wydrukować i wysłać dokumenty niezbędne do zrealizowania pkt 1-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Wrz 2010, 14:50

LUDZIE POmOcY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kurde zakupilem auto od Polaka tyle ze tu jest pies pogrzebany - kupil on auto od Niemca ktory z kolei kupil to auto od firmy- i tak - firmia z Niemcem umowy nie zawarla tak jak i ten Polak z Niemcem! chcac uniknac podatku zrobilismy tak iz to ja kupilem auto od Niemca a w zasadzie to od firmy od ktorej on to kupil jak bylo z umowa nie musze chyba mowic :wink: i tak Urzad celny przeszedl ale skarbowy juz nie i jestem w d... umowa zostala zakwestionowana zaswiadczania nie dostalem cO ROBI TAKIEJ SYTUAcJI cZ mOGE TERAZ NP SPRZEDAc TO AUTO JESTE ZALAmANY HEEEEEEEELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ksantos
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

26 Wrz 2010, 19:53

Odpowiedz masz juz napisaną.. :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014