REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
xmex napisał(a):Auta jeszcze nie przerejestrowałem na siebie i teraz chce je sprzedać.
xmex napisał(a):Gość który chce kupić auto twierdzi że muszę zapłacic podatek od wzbogacenia.
Migi60 napisał(a):xmex napisał(a):Auta jeszcze nie przerejestrowałem na siebie i teraz chce je sprzedać.
Wcale nie musisz przerejestrowywać na siebie zeby to autko sprzedać...xmex napisał(a):Gość który chce kupić auto twierdzi że muszę zapłacic podatek od wzbogacenia.
Twój kupiec dobrze mowi.Zeby było wszystko legalnie i US nie dobrał Ci się do d....y/czyt.portfela../musisz zapłacic wzbogacenie.W tym przypadku widzę ze i tak chyba będziesz musiał zaplacic karę bo masz ustawowo 14 dni kiedy opłacasz US...Jezeli załatwisz US piszesz umowę k-s pomiędzy Tobą a kupującym oraz dajesz dodatkowo orginał faktury zakupu autka przez Ciebie od firmy dla kupującego...
xmex napisał(a):Ale przeciez jak odkupilem od firmy, to dostalem fakture VAT, a to przeciez zwalnia z oplacania podatku, czyz nie?
Migi60 napisał(a):xmex napisał(a):Ale przeciez jak odkupilem od firmy, to dostalem fakture VAT, a to przeciez zwalnia z oplacania podatku, czyz nie?
Niestety szybciej pisalem niz myślalem.Moja wina bezsprzeczna...![]()
![]()
Najgorzej jak czlowiek ma coś zakodowane w głowie.Tak oczywiście nie placisz zadnego wzbogacenia i mozesz tak sprzedać...
![]()
xmex napisał(a):Umowe wtedy robimy na mnie? Ja jestem sprzedajacym?
Migi60 napisał(a):xmex napisał(a):Umowe wtedy robimy na mnie? Ja jestem sprzedajacym?
Tak oczywiście ze Ty jesteś sprzedającym bo tak wynika z f-ry.Do umowy dołącz kupującemu orginal f-ry bo inaczej WK mu tego nie zarejestruje/ciągłość wlaścicieli/jak pisałem juz Ci to wcześniej...W tym wypadku kupujący juz odwiedza US..