Sprzedaż samochodu w ciągu 30 dni od jego zakupu

05 Sty 2011, 17:37

Witam. Kupiłem samochód za 950zł (stary fiat z 94roku). Dzwoniłem do skarbówki i Pani mi powiedziała, że jeśli wartość rynkowa nie przekracza 1000zł to nie muszę w ogóle sie do nich zgłaszać-tak też zrobiłem.
Na przerejestrowanie auta mam 30 dni ale po 28 sprzedałem go-bez zysku. Samochód był nie przerejestrowany na mnie, nie zgłaszałem tez do ubezpieczalni że go kupiłem bo miałem na to 30dni. Czy będę miał teraz z tego powodu jakieś problemy? Co teraz i jak muszę załatwić żeby było wszystko OK? Czy nowy właściciel bez problemu go zarejestruje??

Aha auto kupiłem od jakiegoś handlarza który też go miał tylko kilka dni. Wszystkie papiery są na właściciela od którego ten handlarz go kupił.
Czy auto można tak w nieskończoność sprzedawać i kupować bez rejestracji i poźniej iść do WK z kilkoma umowami?? Co z OC?? Czy ono jest wogóle ważne??
marcin_ale
Nowicjusz

Miejscowość: Jodłowa

05 Sty 2011, 19:07

nic ci nie grozi.pamiętaj aby załatwić sprawę w ubezpieczalni.najlepiej pisemnie wypowiedzieć.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Sty 2011, 21:21

ryba1977 napisał(a):nic ci nie grozi.pamiętaj aby załatwić sprawę w ubezpieczalni.najlepiej pisemnie wypowiedzieć.

ale jaką umowę mam wypowiedzieć w ubezpieczalni, gdy ja nawet nie zgłosiłem, że nabyłem samochód?
Mogę prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie??
marcin_ale
Nowicjusz

05 Sty 2011, 23:49

marcin_ale napisał(a):Mogę prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie??

Nie płaciłes OC a więc nic nigdzie nie zglaszasz... :!: :!: Na wszelki wypadek jednak kopie umowy k-s wrzuc gdzies na dno do szuflady... :!: :!: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2011, 20:33

Czyli NIC nigdzie nie musze zgłaszac??
marcin_ale
Nowicjusz

09 Sty 2011, 20:40

marcin_ale napisał(a):Czyli NIC nigdzie nie musze zgłaszac??

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...
    Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...

26 Kwi 2011, 11:45

Migi60 napisał(a):
marcin_ale napisał(a):Czyli NIC nigdzie nie musze zgłaszac??

Tak...

czyli co powiedzmy, że sprzedaję auto w 28 dniu, nigdzie nie zgłaszam, auto pozostaje na starych blachach i ubezpieczeniu i nowy właściciel znowu ma 30 dni na załatwienie wszystkich formalności. Dobrze rozumiem?
Molu
Nowicjusz

Miejscowość: Koło

29 Kwi 2011, 09:13

Molu, mogę się wypowiedzieć tylko w kwestii OC. Możesz mieć z tym problem i warto tutaj wyprostować wszelkie wątpliwości. Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych właściciel sprzedawanego auta ma obowiązek powiadomić swojego ubezpieczyciela o danych nowego właściciela. Dlatego, że zgodnie z przepisami, OC jest przypisane do samochodu i wraz ze sprzedażą przechodzi na nabywcę. Jeśli więc towarzystwo, w który to auto jest ubezpieczone, ma Twoje dane – aktualnie jesteś właścicielem polisy. Od daty kupna masz 30 dni na ewentualne wypowiedzenie tej polisy lub pozostanie przy niej.
Idąc dalej, po sprzedaży tego auta, powinieneś powiadomić TU o zmianie właściciela i podać dane nowego nabywcy. Wtedy wszelkie zobowiązania wynikające z posiadanego ubezpieczenia przejdą na niego.

Tyle w kwestii formalności związanych z ubezpieczeniem. Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zapraszam do kontaktu poprzez zakładkę „kontakt”, na oficjalnym blogu Link4.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa