Zdarzenie drogowe

28 Kwi 2011, 20:38

Witam. Mam 19 lat, prawo jazdy od ponad roku. Kilka dni temu kupiłem samochód, umowa została spisana na mnie. Zaledwie dwa dni później spowodowałem kolizję przez wymuszenie. Obeszło się bez policji, sytuacja została jedynie "spisana". I tutaj moje wątpliwości - ponoć przez miesiąc jest ważne ubezpieczenie byłego właściciela. Czy faktycznie jest tak kolorowo i nie poniosę żadnych kosztów? Druga sprawa, czy w przyszłości przy rejestrowaniu auta nie polecą mi zniżki przez to, że miałem wcześniej kolizje? A może jakieś inne konsekwencje się z tym wiążą? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
caidoZ
Nowicjusz

Miejscowość: Wałbrzych

30 Kwi 2011, 06:18

Masz 30 dni na rejestrację. Polisę ubezpieczeniową powinien przekazać Ci poprzedni właściciel. Do kiedy jest ważna ta polisa? Zniżki Ci polecą i to już teraz. Zgosisz się do ubezpieczyciela, bo musisz zrobić aneks do polisy, tak aby były na niej Twoje dane, a nie poprzedniego właściciela. Już w tym momencie ubezpieczyciel podwyższy składkę. Z racji faktu, że masz 19 lat to masz dodatkowo zwyżki za wiek (jesteś sam właścicielem auta, czy np. z ojcem?).

Rada na przyszłość. W dniu zakupu auta załatw wszystkie inne formalności w Wydziale Komunikacji, Urzędzie Skarbowym i u ubezpieczyciela.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...