Sprzeglo freelander

17 Lis 2009, 18:11

dzieki Legion1349 tylko ze teraz to juz nie bede dolewal tylko bede musial wymienic i zapewne odpowietrzyc :p

Dzis jechalem do pracy cos strzelilo i pedal sprzegla wpadl mi do podlogi tym sposobem w zaden sposob niemoglem wrzucic biegu jakim cudem udalo mi sie zjechac na pobocze(dobrze ze mialem z gorki ) zerknolem pod spod zaowazylem ze wyskoczyl wysprzeglik delikatnie wyciekal plyn, bede probowal go wrzucic spowrotem.. (tylko jescze niewiem jak sie mam zabrac do tego :) )Panowie co moglo byc tego przyczyna ?
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów

17 Lis 2009, 20:08

... najprawdopodobniej strzelił Ci docisk, pod wpływem nacisku mógł wyskoczyć wysprzęglik, objawy tego miałeś wcześniej i to był czas na spokojne wjechanie na kanał ...
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Lis 2009, 20:41

czy freelek ma 2 rodzaje skrzyń biegu w tym jedną ze sprzęgłem hydraulicznym na wysprzęgliku i drugą na lince z widełkami?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

17 Lis 2009, 21:27

może jakieś b.stare modele są na linkę.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

17 Lis 2009, 21:30

friluś1 sugerujesz wymiane kapletnego sprzegla ?
gaza
Początkujący

17 Lis 2009, 23:13

w sumie koszt niewielki a masz spokój na dłuższy czas, zresztą i tak musisz wywalić skrzynię (reduktor też) a więc za jednym zamachem załatwiasz wszystko. zresztą po zdjęciu zobaczysz jaki jest stan wszystkich części,łącznie z dwumasą, którą profilaktycznie też można odkręcić żeby sprawdzić stan uszczelnienia na wale.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...
    Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...

18 Lis 2009, 16:48

reduktora nie ma potrzeby wyjmować.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Lis 2009, 12:56

Panowie czy ta lapka przy skrzyni w ktora wchodzi wysprzeglik ma miec duzy opor ?
bo mam wrazenie ze tak byc niepowinno..boje sie montowac wysprzeglika co by mi go nie rozwalilo odrazu moze byc tam zatarte lozysko w skrzyni ? czy ma tak ciezko chodzic ?
gaza
Początkujący

21 Lis 2009, 16:43

a czy na gdy masz bieg jałowy słychać jakieś szumy, a w momencie wciskania sprzęgła robi się cicho? jak tak to łożysko do wymiany, ale wtedy lepiej cały komplet zmienić po pewnie i tak docisk wtedy klęknie.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Lis 2009, 18:29

wyminilem caly zestaw mocowanie wysprzeglika i pompke (dodam ze pompa sprzęgła i układ wysprzęglika to układ raczej zamknięty i nierozbieralny ,jest to układ w którym występuje wysokie ciśnienie i bardzo trudno go odpowietrzyć) naciskajac pedal sprzegla czuje duzo roznice a biegi zdecydowanie lepiej wchodza:)

Legion1349 slychac szum ale to nie ze skrzyni wydaje mi sie ze to silnik tak chodzi( ciezko mi jest powiedziec) w momence wciskania sprzegla jest zdecydowanie ciszej ale to chyba te typy tak maja?..

kolejny problem mi sie pojawil nie otworze tylniej klapy, mechanizm podnoszenia i zamykania szyby dziala poprawnie jak przy otwieraniu i zamykaniu ( strasznie kaprysne to auto) jedno naprawisz drugie sie zjeb..
gaza
Początkujący