Stłuczka a utrata zniżek w MTU

10 Gru 2010, 21:42

Witam

Niestety miałem delikatna kolizje. Niestety nie jestem wlaścicielem tego pojazdu. Pojazd jest zarejestrowany na osobę z 60% zniżkami oraz jako współwłaściciele z wiekim <25 lat.

Ile stracą zniżek? I kiedy wyjdę na prostą?

Interesuję mnie to, gdyż właśnie współwłaścicielka chce zarejestrować własny samochód i obawiam się ile więcej będzie płacić.

Proszę o pomysły, porady
fulus
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

11 Gru 2010, 00:36

fulus napisał(a):Ile stracą zniżek?

Ja straciłem 10% a więc myślę ze oni tez nie powinni więcej..
fulus napisał(a): I kiedy wyjdę na prostą?

Po roku...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Gru 2010, 00:54

Czyli policzmy to:
-60% początkowe zniżki właścicielki
+50% zniżki za wiek współwłaścicielki
+10% za kolizje

W sumie 10% więcej niż dotychczas

Ale współwłaścicielka jest już w systemie od 4 lat (podejrzewam, że uzbierała sobie 30% zniżek, które niwelują się z wiekiem)

Za rok odzyskam 10% czyli
wlaścicielka ponownie będzie miała 60% zniżek
a współwłaścicielka -30% (dotychczasowe)+10% (za szkodę) -10% (odzyskane po roku)=-30%

Dodatkowo będzie miała >25lat i zwyżka za wiek zostanie zlikwidowana
Co za tym idzie uzyska prawo do korzystania z 30% zniżek

Czy jest błąd w moich kalkulacjach??
fulus
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

11 Gru 2010, 13:14

Myślenie tu nic nie pomoże. Przeczytaj umowę OC a jeżeli nic tam nie ma na temat utraty zniżek, to obowiązują cię ogólne warunki umowy OC. Wówczas dowiesz się ile zniżek straci właściciel samochodu i na jak długo. Nie wiem jak jest teraz, ale w zeszłym roku jak dobrze pamiętam w PZU za kolizję brali 10% zniżek na dwa lata. No ale decyduje tu to, co jest napisane w umowie OC.
Jeżeli uszkodzenie nie jest duże i da się z tym jeździć, to proponuję z naprawą wstrzymać się do wiosny - póki co, to szkoda kasy na naprawę - zima się dopiero zaczeła i podobne zdarzenie może się powtórzyć - możesz wpaść nawet w mały poślizg i zarysujesz sobie lakier chociażby o słupek czy jakieś małe drzewko. I kasa wydana na naprawę zmarnowana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2010, 13:17

fulus napisał(a):Witam

Niestety miałem delikatna kolizje. Niestety nie jestem wlaścicielem tego pojazdu. Pojazd jest zarejestrowany na osobę z 60% zniżkami oraz jako współwłaściciele z wiekim <25 lat.

Ile stracą zniżek? I kiedy wyjdę na prostą?

Interesuję mnie to, gdyż właśnie współwłaścicielka chce zarejestrować własny samochód i obawiam się ile więcej będzie płacić.

Proszę o pomysły, porady

ja podobna sytuacje miałam dzisiaj:( nie wiem czy zgłaszac do ubezpieczalni czy pokryc koszt naprwy z własnej kieszeni. oczywiscie to ja spowodowałam stłuczke. jestem współwłaścicelem auta, mam mniej niż 25 lat i 2 lata prawo jazdy. włascicelem auta jest brat, który ma 60% zniżek. oprócz tego sa na niego ubezpieczone jeszcze 2 auta w jednym znich również jestm współwłascicelem. jak w tej sytuacji znalezc rozwiązanie??? co robic???

prosze o porady...
aldonka0711
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

21 Gru 2010, 16:23

Zależy jakie wyrządziłeś szkody? Jak za 100 zł to warto zapłacic samemu a jak za 10 tyś zł to lepiej zapłacić zwyżkę do następnego ubezpieczenia ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne