Stłuczka na skrzyżowaniu

04 Lis 2011, 21:16

Witam, opiszę pewną sytuację, która miała dzisiaj miejsce i liczę na to, że ktoś podpowie mi, czego mogę się w tej sytuacji spodziewać.
Jechałam wąską drogą podporządkowaną, na której jadące małą prędkością samochody mogłyby się równolegle jadąc zmieścić. Na tej drodze, jakieś 50 m od skrzyżowania (jest to skrzyżowanie w formie T) znajduje się próg zwalniający. Droga ta jest lekko pochylona, więc jechałam z górki będąc już za progiem zwalniającym w stronę drogi z pierwszeństwem, trzymając się stosunkowo blisko prawej strony drogi i zwalniając, aby zatrzymać się na skrzyżowaniu, bo wiem, że niekiedy ludzie jeżdżą tam z dużą prędkością. Jakieś 30 m za progiem, jadąc z 30-35 km/h zobaczyłam, że zza zakrętu wyjeżdża facet w BMW z bardzo dużą jak na wchodzenie w taki zakręt prędkością. Depnęłam do dechy hamulec, ale nie zdążyłam się całkowicie zatrzymać, bo BMW nie zaczęło hamować, albo zaczęło z metr, pół metra przed zderzeniem. Nie uciekłam autem w prawo, bo bardzo blisko skraju jezdni stoi płot, a spodziewałam się, że BMW zacznie hamować jak mnie zobaczy. Niestety z tego co widziałam, facet mnie nawet nie zauważył, bo będąc na zakręcie i wjeżdżając już w drogę, którą ja jechałam, rozmawiał z pasażerką i grzebał prawą ręką gdzieś z prawej strony, zarazem tam patrząc. Dopiero właśnie z metr od zderzenia poderwał nagle głowę i myślę, że dopiero wtedy mnie zobaczył. Kobieta uderzyła głową w przednią szybę - wnioskuję, że nie miała zapiętych pasów - to tylko świadczy o braku odpowiedzialności tego gościa. Faceta tak wyrzuciło na zakręcie, że jechał środkiem tej drogi, choć miał miejsce między mną, a samochodami po drugiej stronie jezdni, żeby uniknąć kolizji. Została wezwana policja, spisano oświadczenie, zostaliśmy oboje przesłuchani, jednak facet nie przyjął mandatu. Czy w tej sytuacji sprawa trafi do sądu? A jeżeli tak, to jakie mogą być dowody na to, że wina leżała po mojej stronie?
latina
Obserwowany

04 Lis 2011, 22:08

Z tego co opisujesz, to wina jest tego gościa z BMW - nie wyrobił na zakręcie bo jechał za szybko i w ciebie walnął. Tak to zrozumiałem. No i chyba policja też jest tego zdania, skoro chcieli mu wlapić mandat.
Teraz procedura będzie taka - nie wiem czy ty też, czy nie, ale on napewno dostanie wezwanie do sądu. Świadkami będą napewno ci policjanci, którzy przyjechali na miejsce zdarzenia. Niewykluczone, że ciebie sąd też wezwie jako świadka.
Bardzo często kierowcy odmawiają przyjęcia mandatu, jeżeli kończy im się limit punktów karnych - jest to tylko gra na czas, ponieważ jak ktoś ma np. 20 pkt i spowodował kolizję, to dostaje bodajże 6. Tak więc ma po prawku. Ale jak mandatu nie przyjmie, to te 6 pkt jest zamrożone i póki co na koncie jest tylko te 20 punktów. Jak sąd wyda wyrok to wówczas te zamrożone punkty się naliczają i traci się prawko. Tak więc nie przyjmując mandatu można jeszcze jeździć troszkę czasu. Wielu kierowców myśłi błędnie, że jak w tym czasie zrobią sobie szkolenie, to ubędzie im parę punktów - niestety mylą się, ponieważ nawet jak odbędą szkolenie przed wyrokiem, to i tak po wyroku naliczy im się najpierw te 26 punktów i odbycie szkolenia nic nie pomoże.
Ale bądz dobrej myśli :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2011, 22:36

Dzięki za odpowiedź, przynajmniej teraz wiem, czego się spodziewać :)
latina
Obserwowany

05 Lis 2011, 12:29

Warto było zrobić jakąś fotkę na miejscu zdarzenia, ale skoro policjanci nie uważali o Twojej winie(a zdarza się) lecz uznali winę tamtego - dając mu mandat, to nie masz czego się obawiać .. Jeśli masz dane TU sprawcy możesz podjąć procedurę otrzymania odszkodowania ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Lis 2011, 14:56

Polcija z cała pewnością zrobiła dokumentację zdjęciową oraz opisową - robią to za każdym razem. I ta dokumentacja będzie równiez wykorzystana w sądzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...