Wymijanie \ omijanie - jak to jest?

03 Lis 2011, 13:58

Witam,

Samochód jadący z przeciwnego kierunku stoi przed przejściem dla pieszych w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym, ja jadąc przez przejście wymijam czy omijam owy samochód?
zombal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

03 Lis 2011, 17:10

Bardzo szybki sposób na zrozumienie tych definicji ...

Dwa w jednym kierunku, poruszają się lecz z różnymi prędkościami - wyprzedzanie ..
Dwa w jednym kierunku, ale jeden stoi - omijanie ..
Dwa w różnych(przeciwnych) kierunkach - wymijanie/mijanie ..

Jasne ???

P.S. Co ma tu do rzeczy przejście dla pieszych ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

03 Lis 2011, 21:42

Wymijanie jest to przejeżdżanie lub przechodzenie obok pojazdu lub uczestnika PORUSZAJĄCEGO SIĘ w przeciwnym kierunku, i moje pytanie czy można uznać to za poruszanie się gdy pojazd jest nieruchomy?

Z kolei :
"Omijanie - jest to przejeżdżanie (przechodzenie) obok nie poruszającego się uczestnika ruchu lub nieruchomej przeszkody"

Stąd moje pytanie.

Przejście? Pytam bo chcę wiedzieć czy muszę się zatrzymywać w takiej sytuacji gdy ktoś ustępuje pieszym, a pieszy jeszcze 5 metrów do pasów.
zombal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

04 Lis 2011, 11:26

zombal - proponuję ci spojrzeć do ustawy prawo o ruchu drogowym i zapoznać się z art.2 oraz art.26 pkt 3 ppkt 2. I to chyba tyle na ten temat.
Warto również zapoznac się z taryfikatorem mandatów - "omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu"
Tak więc wynka z tego, że jeżeli pojazd, który jedzie z naprzeciwka zatrzymał się, aby przepuścić pieszych, a ci jeszcze nie weszli na przejście, to pojazd, który jedzie z przeciwnego kierunku nie ma obowiązku się zatrzymać. Chyba, że piesi już weszli na psay, wówczas jest to całkiem inna sytuacja.
No i całkiem inną sprawą jest kultura jazdy na drodze, która nakazywałaby również się zatrzymać, żeby piesi mogli spokojnie wejść na pasy. No ale to jest już indywidualna sprawa każdego kierowcy, czy ma jakąś kulturę osobistą czy też nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000