Stłuczka, pierwsza jazda

09 Lip 2017, 06:08

Cześć, jestem przygotowany na karuzelę śmiechu, ale piszę z prośbą o trzeźwą ocenę sytuacji. Dzisiaj pierwszy raz samodzielnie jechałem samochodem po odebraniu prawa jazdy - wypozyczonym autem. Cały dzień było super świetnie aż do pewnego momentu... zjebałem straszliwie i wiem to, doszło do stłuczki - ale nie z mojej winy... zagapiłem się na światłach, czekając na skręt na dużym skrzyżowaniu. Przede mną jeden samochód tak jak ja skręcał w lewo, ruszyłem, pojechałem za nim..... POD PRĄD. Od razu się zorientowałem, przejechałem może metr... on też, zaczął cofać i uderzył w moj samochód. Gość błyskawicznie uciekł z miejsca całego wydarzenia. Ja oczywiście szok panika, skręciłem i odjechałem na trzęsących się nogach. Samochód jest cały, lekko wgięła się tablica rejestracyjna. Więcej stresu, przeklinania i trąbienia niż to wszystko warte, ale zastanawiam się jakie są tego konsekwencje. Wyczytałem w regulaminie, ze użytkownik nie ponosi odpowiedzialnosci za szkody, że samochody są ubezpieczone itp. ale i tak mam stracha. Nawet nie o samo uszkodzenie, ale o ewentualne nie wiem, stracenie zniżek w przyszłości itp.

Wiem, że mój błąd, że pojechałem na ślepo, ale to pierwszy dzień, sami rozumiecie... Stworzyłem zagrożenie, ale sama stłuczka niby nie byla spowodowana przeze mnie - gość z przodu na mnie najechał...

Proszę o jakąś radę, czego mogę się spodziewać? Rzecz miała miejsce w Krakowie, w miejskiej wypożyczalni. Dzięki :(
rodos90
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 2017
Auto: nie mam

09 Lip 2017, 12:25

rodos90 napisał(a):Wyczytałem w regulaminie, ze użytkownik nie ponosi odpowiedzialnosci za szkody,
pewnie nie doczytales wszystkiego. Nie wiem jakie będą konsekwencje. Najlepiej zajedz i przy oddaniu auta powiedz że ktoś Ci cofał na parkingu i uderzył i uciekł a Ty go nie goniles bo się bałeś, chyba lepiej nie mówić że jeździłeś pod prąd :naughty: Ja w sumie jestem wstanie Cię zrozumieć, wiadomo świeży kierowca zestresowany a zarazem podniecony że w końcu ma prawko, pierwsza samodzielna jazda itd. :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lip 2017, 20:07

Kiedyś czytałem AMA z pracownikiem wypożyczalni samochodów. Mówił, że można u nich wykupić niedrogo, bo 30zł/doba ubezpieczenie samochodu w razie jakichś uszkodzeń samochodu poza tapicerką. Możliwe, że to masz w pakiecie. Dzwoń i pytaj. Zresztą szkoda nie duża to może przymkną oko w razie czego.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lip 2017, 20:33

I tu kolejny raz pojawia się sprawa posiadania kamerki. Nie byłoby tematu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...
    Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...