Stłuczka

04 Gru 2010, 21:28

cała akcja wyglądała następująco jadąc ledwie 20 km/h wpadłem w poślizg i wjechałem w przede mną samochód jemu praktycznie nic nie było tylko czarna listwa od zderzaka była może 2 mm odchylona to ręką wystarczyło pier... ale gościu miał nowy samochód, także można zrozumieć... Czy posiadając samo OC od "2 dni" Mój ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie poszkodowanemu (on w opisie szkód napisał zderzak i listwa...) czy mnie też wpłaca ? i czy grożą mi za to jakieś punkty karne itp. ? cała akcja miała miejsce w Czechach ... dostałem od tamtejszych policjantów tylko kartkę z nr. konta bankowego z "pokutą" tak to określił tamtejszy funkcjonariusz 500koron, cała akcja ...
a i czy mogę się jeszcze domniemać winy "władz miasta" o odszkodowanie za źle przygotowaną nawierzchnie ...
fgsd
D91
Nowicjusz

Miejscowość: Ba

05 Gru 2010, 00:06

OC jest ważne od dnia, który widnieje na umowie. Jeżeli w dniu stłuczki miałeś OC ważne, to samochód poszkodowanego będzie naprawiony z twojej polisy.
Co do naprawy twojego samochodu, to jak nie masz AC, to musisz sobie go naprawić z własnej kieszeni - OC pokrywa tylko naprawę poszkodowanego.
Co do winy władz miasta za stan drogi, to raczej nikłe szanse - nie dostosowałeś prędkości i odstępu od poprzedzającego samochodu do warunków panujących na drodze.
A tak z ręką na sercu jechałeś 20 km/h? I jaki miałeś odstęp od tamtego samochodu - chyba nie za duży, co?
No ale trudno - zdarza się. Zapłacisz mandat i po sprawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Gru 2010, 11:14

ale mandat to tylko ten czeski ?
a mam jeszcze takie pytanie bo jestem nowym kierowcą i jak to się ma w kwestii karnej ? czy dostane jakieś pkt. karne i gdzieś słyszałem że nowy kierowca jak popełni bodajże 2 wypadki w ciągu roku od otrzymania prawa jazdy to jest odsyłany na ponowny kurs ten teoretyczny, prawo jazdy mam już od roku, a z tego co słyszałem to od bodajże marca tr. są jakieś zmiany dla nowych kierowców ?

A tak z ręką na sercu jechałeś 20 km/h? I jaki miałeś odstęp od tamtego samochodu - chyba nie za duży, co?

15-20 metrów ... jechałem i patrze że gościu przede mną już wyjeżdża a za chwile się ślizga to ja po hamulcu, a auto przyspiesza i dup...
fgsd
D91
Nowicjusz

05 Gru 2010, 11:23

Mandat tylko ten czeski. Punktów nie masz żadnych. Polska policja nawet o tym zdarzeniu nie wie i się nigdy nie dowie, jak zapłacisz ten czeski mandat.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2010, 11:33

Nadmienię jeszcze, że wypadek a kolizja to dwie różne sprawy wypadek jest wtedy kiedy jest poszkodowana jedna lub więcej osób a kolizja jest wtedy kiedy są uszkodzenia tylko w mieniu czyli tylko rozbite samochody a nikomu nic się nie stało.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

06 Gru 2010, 13:43

a mam jeszcze takie pytanie odnośnie tego mandatu czy na poczcie mi zrealizują taki przelew wymieniając bezpośrednio pieniądze czy to ja mam wymienić takową kwotę i zapłacić na poczcie ... ?
fgsd
D91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
    Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! ...

08 Gru 2010, 09:47

Poczta sama sobie przeliczy po swoim kursie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2010, 11:45

Jeżeli mieszkasz blisko granicy, to możesz sprawdzić kurs euro w Czechach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika