Strefa zamieszkania a strefa uspokojonego ruchu - pierwszeństwo

27 Sie 2015, 09:10

Witam,
jestem nowy, ale postaram się być grzeczny :)

W google nic ciekawego znaleźć nie mogę, więc chciałbym zapytać fachowców.

Wyjeżdżając ze strefy zamieszkania włączamy sie do ruchu i mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim innym. OK. A na tym skrzyżowaniu jaka jest sytuacja? Koniec strefy zamieszkania jest na skrzyżowaniu i przepuszczamy wszystkich, czy może strefa kończy się przed skrzyżowaniem, zaczyna się strefa uspokojonego ruchu i skrzyżowanie jest już równorzędne?
Co sądzicie? Jakieś podparcie przepisami byłoby mile widziane.

https://goo.gl/maps/Yl9tu

PS. Próba dołączenia pliku kończy sie komunikatem "Brak pliku".
ekans
Nowicjusz

Auto: b6

27 Sie 2015, 12:13

Ja bym to interpretował, że strefa zamieszkania kończy się przed skrzyżowaniem i w związku z tym przepuszczasz wszystkich na "głównej" :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Sie 2015, 12:51

Witam.
jak to u Polaków, masz druga odpowiedz i oczywiście przeciwna. :D
Również uważam, że strefa zamieszkania kończy się przed skrzyżowaniem, ale w związku z tym skrzyżowanie jest równorzędne.
Pomiędzy strefa, a ul. Wielkopolska jest pas drogi "niczyjej", wiec nie włączasz się do ruchu na tym skrzyżowaniu.

Trochę przepisów:
miejsce obowiązywania znaku D-40/D-41- w miejscu ustawienia.
Dz.U.2002.170.1393 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych

§ 58.1.Znak D-40 "strefa zamieszkania" oznacza wjazd do strefy zamieszkania. Znak D-41 "koniec strefy zamieszkania" oznacza wyjazd ze strefy zamieszkania.

Obszar skrzyżowania -
Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
Załącznik nr 3
Szczegółowe warunki techniczne dla sygnałów drogowych i warunki ich umieszczania na drogach

2.1. Pojęcia ogólne
Obszar skrzyżowania – obszar obejmujący wspólna część dróg danego skrzyżowania, ograniczony wyznaczonymi lub domniemanymi liniami zatrzymania oraz ich przedłużeniami (rys. 2.1.1).
Nie udalo mi sie wstawic rys. wiec podaje link

http://www.pogotowieparkingowe.pl/pdf/d ... 1.0020.pdf

Kwestia ustalenia gdzie przebiega ta linia zatrzymania, wg mnie w linii ogrodzenia (płotów) na ul. Wielkopolskiej.
yorki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Ford Focus

27 Sie 2015, 20:49

Tak niespecjalnie to do mnie przemawia, bo
1.
Drogi "niczyjej" być nie może, bo oba znaki stoją na jednym słupku. Zapewne miałeś na myśli odcinek pomiędzy znakami a hipotetyczną linia zatrzymania...
2.
...ale często znaki D-1 (pierwszeństwo), czy A-7 (ustąp) tez ustawia się przed linia zatrzymania. Ba, nawet "STOP" bywa ustawiony wcześniej, gdy są przeszkody, aby postawić go dokładnie w linii i nawet nie musi to być oznaczone tabliczka podająca odległość.
3.
Jestem przekonany, że "autor miał na myśli": Wschowska jest w strefie niebieskiej, Wielkopolska w strefie [30].,,
4.
,,,bo logicznym wydaje się być, że zmiana "typu drogi" będzie następowała na skrzyżowaniu, a nie gdzieś w ciągu drogi/ulicy.

Nie, nie miałem tam żadnego zdarzenia fizycznego, poza dyskusją kto ma rację :) I dlatego szukam jakiegoś usprawiedliwienia którejś wersji w przepisach.
ekans
Nowicjusz

28 Sie 2015, 09:55

ekans napisał(a):Koniec strefy zamieszkania jest na skrzyżowaniu

Powiem szczerze - nie spotkałem się, żeby początek czy koniec strefy zamieszkania był w innym miejscu jak skrzyżowanie.
Sprawa jak dla mnie jest prosta: wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania i masz ustąpiąć pierwszeństwa wszystkim pojazdom. Nie ważne czy jadą na tym skrzyżowaniu z prawej czy lewej strony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2015, 19:33

Dla mnie też to było oczywiste, ale jak widać przy tak ustawionych znakach można mieć wątpliwości, dlatego poszukuję jakiego prawnego określenia jak to dokładnie interpretować.

Ale trochę poczytałem i wygląda na to, że bez policji (a może nawet i sądu) w razie stłuczki się chyba nie obejdzie... :(
ekans
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...
    Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

30 Sie 2015, 10:37

Tak w sumie, to nie wiem o co ci chodzi... Przecież znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu" też nie stoi na samym środku skrzyżowania, tylko kilka metrów przed skrzyżowaniem. A więc z twojego toku rozumowiania, należałoby ustąpić pierwszeństwa przejazdu samochodom tylko do znaku, a za znakiem już nie. A więc na samym skrzyżówaniu pierwszeństwa już ustępować nie trzeba... Tak samo np. znak "droga z pierwszeństwem przejazdu " - też znak stoi przed skrzyżowaniem. A więc oznaczałoby to, że za znakiem juz pierwszeństwa nie masz. I w oby tcyh przypadkach za tymi znakami musisz ustępować pojazdom nadjeżdżajaym z prawej strony, bo samo skrzyżowanie nie jest już oznakowane.
Ma to sens? Zastanów się.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sie 2015, 17:10

Pewnie, ale D-1 i A-7 są opisane że dotyczą najbliższego/najbliższych skrzyżowań i zgodnie z kodeksem drogowym mogłyby być ustawione znacznie wczśniej przed skrzyżowaniem (rozporządzenia pewnie definiuja sensowne odległości).

D-1: Oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
A-7: ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.

A jak chciałbym znaleźć info czy strefa zamieszkania kończy sie na skrzyżowaniu, czy wczesniej.
ekans
Nowicjusz

31 Sie 2015, 09:36

W takim razie, skoro chcesz się trzymać twardo przepisów, to zacytuję ustawę prawo o ruchu drogowym : "strafa zamieszkania to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazd i wyjazd oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi."
Z kolei strefa ograniczonej prędkości nie jest zdefiniowana w ww ustawie, ale ustawa o znakach i sygnałach drogowych mówi, że wjazd i wyjazd ze strefy ograniczonej prędkości oznaczone są znakami B43 i B44.
A zatem w miejscu, gdzie stoi znak D41 kończy się strefa zamieszkania, a w miejscu gdzie stoi znak B43 zaczyna się strefa ograniczonej prędkości. A więc skrzyżowanie na załączonym zdjęciu jest już w strefie ograniczonej prędkości.
A jeżeli chodzi o pierwszeństwo na tym skrzyżówaniu, to musisz ustalić właściciela drogi, a następnie wystąpić do niego z zapytaniem o status drogi i po jego ustaleniu zastosować sie do ustawy prawo o ruchu drogowym.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2015, 08:29

W Polsce z znakami i interpretacją zawsze był problem.
Misiek123
Nowicjusz

Auto: opelB

02 Wrz 2015, 08:49

Tak się przyglądnąłem dokładniej i prześledziłem te drogi i muszę powiedzieć, że w tym przypadku wystarczy tylko pomyśleć - skrzyżowanie przecież tak czy inaczej jest nieoznakowane. Z żadnej strony. A więc jest równorzędne :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika