Strefa zamieszkania a strefa uspokojonego ruchu - pierwszeństwo

27 Sie 2015, 10:10

Witam,
jestem nowy, ale postaram się być grzeczny :)

W google nic ciekawego znaleźć nie mogę, więc chciałbym zapytać fachowców.

Wyjeżdżając ze strefy zamieszkania włączamy sie do ruchu i mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim innym. OK. A na tym skrzyżowaniu jaka jest sytuacja? Koniec strefy zamieszkania jest na skrzyżowaniu i przepuszczamy wszystkich, czy może strefa kończy się przed skrzyżowaniem, zaczyna się strefa uspokojonego ruchu i skrzyżowanie jest już równorzędne?
Co sądzicie? Jakieś podparcie przepisami byłoby mile widziane.

https://goo.gl/maps/Yl9tu

PS. Próba dołączenia pliku kończy sie komunikatem "Brak pliku".
ekans
Nowicjusz

Auto: b6

27 Sie 2015, 13:13

Ja bym to interpretował, że strefa zamieszkania kończy się przed skrzyżowaniem i w związku z tym przepuszczasz wszystkich na "głównej" :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Sie 2015, 13:51

Witam.
jak to u Polaków, masz druga odpowiedz i oczywiście przeciwna. :D
Również uważam, że strefa zamieszkania kończy się przed skrzyżowaniem, ale w związku z tym skrzyżowanie jest równorzędne.
Pomiędzy strefa, a ul. Wielkopolska jest pas drogi "niczyjej", wiec nie włączasz się do ruchu na tym skrzyżowaniu.

Trochę przepisów:
miejsce obowiązywania znaku D-40/D-41- w miejscu ustawienia.
Dz.U.2002.170.1393 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych

§ 58.1.Znak D-40 "strefa zamieszkania" oznacza wjazd do strefy zamieszkania. Znak D-41 "koniec strefy zamieszkania" oznacza wyjazd ze strefy zamieszkania.

Obszar skrzyżowania -
Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
Załącznik nr 3
Szczegółowe warunki techniczne dla sygnałów drogowych i warunki ich umieszczania na drogach

2.1. Pojęcia ogólne
Obszar skrzyżowania – obszar obejmujący wspólna część dróg danego skrzyżowania, ograniczony wyznaczonymi lub domniemanymi liniami zatrzymania oraz ich przedłużeniami (rys. 2.1.1).
Nie udalo mi sie wstawic rys. wiec podaje link

http://www.pogotowieparkingowe.pl/pdf/d ... 1.0020.pdf

Kwestia ustalenia gdzie przebiega ta linia zatrzymania, wg mnie w linii ogrodzenia (płotów) na ul. Wielkopolskiej.
yorki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Ford Focus

27 Sie 2015, 21:49

Tak niespecjalnie to do mnie przemawia, bo
1.
Drogi "niczyjej" być nie może, bo oba znaki stoją na jednym słupku. Zapewne miałeś na myśli odcinek pomiędzy znakami a hipotetyczną linia zatrzymania...
2.
...ale często znaki D-1 (pierwszeństwo), czy A-7 (ustąp) tez ustawia się przed linia zatrzymania. Ba, nawet "STOP" bywa ustawiony wcześniej, gdy są przeszkody, aby postawić go dokładnie w linii i nawet nie musi to być oznaczone tabliczka podająca odległość.
3.
Jestem przekonany, że "autor miał na myśli": Wschowska jest w strefie niebieskiej, Wielkopolska w strefie [30].,,
4.
,,,bo logicznym wydaje się być, że zmiana "typu drogi" będzie następowała na skrzyżowaniu, a nie gdzieś w ciągu drogi/ulicy.

Nie, nie miałem tam żadnego zdarzenia fizycznego, poza dyskusją kto ma rację :) I dlatego szukam jakiegoś usprawiedliwienia którejś wersji w przepisach.
ekans
Nowicjusz

28 Sie 2015, 10:55

ekans napisał(a):Koniec strefy zamieszkania jest na skrzyżowaniu

Powiem szczerze - nie spotkałem się, żeby początek czy koniec strefy zamieszkania był w innym miejscu jak skrzyżowanie.
Sprawa jak dla mnie jest prosta: wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania i masz ustąpiąć pierwszeństwa wszystkim pojazdom. Nie ważne czy jadą na tym skrzyżowaniu z prawej czy lewej strony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2015, 20:33

Dla mnie też to było oczywiste, ale jak widać przy tak ustawionych znakach można mieć wątpliwości, dlatego poszukuję jakiego prawnego określenia jak to dokładnie interpretować.

Ale trochę poczytałem i wygląda na to, że bez policji (a może nawet i sądu) w razie stłuczki się chyba nie obejdzie... :(
ekans
Nowicjusz

30 Sie 2015, 11:37

Tak w sumie, to nie wiem o co ci chodzi... Przecież znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu" też nie stoi na samym środku skrzyżowania, tylko kilka metrów przed skrzyżowaniem. A więc z twojego toku rozumowiania, należałoby ustąpić pierwszeństwa przejazdu samochodom tylko do znaku, a za znakiem już nie. A więc na samym skrzyżówaniu pierwszeństwa już ustępować nie trzeba... Tak samo np. znak "droga z pierwszeństwem przejazdu " - też znak stoi przed skrzyżowaniem. A więc oznaczałoby to, że za znakiem juz pierwszeństwa nie masz. I w oby tcyh przypadkach za tymi znakami musisz ustępować pojazdom nadjeżdżajaym z prawej strony, bo samo skrzyżowanie nie jest już oznakowane.
Ma to sens? Zastanów się.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sie 2015, 18:10

Pewnie, ale D-1 i A-7 są opisane że dotyczą najbliższego/najbliższych skrzyżowań i zgodnie z kodeksem drogowym mogłyby być ustawione znacznie wczśniej przed skrzyżowaniem (rozporządzenia pewnie definiuja sensowne odległości).

D-1: Oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
A-7: ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.

A jak chciałbym znaleźć info czy strefa zamieszkania kończy sie na skrzyżowaniu, czy wczesniej.
ekans
Nowicjusz

31 Sie 2015, 10:36

W takim razie, skoro chcesz się trzymać twardo przepisów, to zacytuję ustawę prawo o ruchu drogowym : "strafa zamieszkania to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazd i wyjazd oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi."
Z kolei strefa ograniczonej prędkości nie jest zdefiniowana w ww ustawie, ale ustawa o znakach i sygnałach drogowych mówi, że wjazd i wyjazd ze strefy ograniczonej prędkości oznaczone są znakami B43 i B44.
A zatem w miejscu, gdzie stoi znak D41 kończy się strefa zamieszkania, a w miejscu gdzie stoi znak B43 zaczyna się strefa ograniczonej prędkości. A więc skrzyżowanie na załączonym zdjęciu jest już w strefie ograniczonej prędkości.
A jeżeli chodzi o pierwszeństwo na tym skrzyżówaniu, to musisz ustalić właściciela drogi, a następnie wystąpić do niego z zapytaniem o status drogi i po jego ustaleniu zastosować sie do ustawy prawo o ruchu drogowym.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2015, 09:29

W Polsce z znakami i interpretacją zawsze był problem.
Misiek123
Nowicjusz

Auto: opelB

02 Wrz 2015, 09:49

Tak się przyglądnąłem dokładniej i prześledziłem te drogi i muszę powiedzieć, że w tym przypadku wystarczy tylko pomyśleć - skrzyżowanie przecież tak czy inaczej jest nieoznakowane. Z żadnej strony. A więc jest równorzędne :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika