panowie na wyprawy to się jeździ właśnie w miejsca zapomniane przez światowych producentów samochodów, nie ma tam serwisów wyspecjalizowanych z komputerami i tym podobnym sprzętem
![Mr. Green :mrgreen:]()
wyprawa to właśnie odwiedzanie mniej więcej dzikich nie skalanych konsumpcją miejsc tam gdzie chcecie dojechać nowoczesnym autem dolecicie równiesz samolotem, dojedziecie pociągiem bądź autobusem
no chyba że autor ma na myśli wycieczke pod Paryż do disneylandu
@halsky11 tak mój patrol pali w granicach 10l a przy pełnym obciążeniu nie spalił mi na wyprawie wiecej niż 11,7 lita na 100 km i nie są to herezje (mówie tu o poruszaniu się drogami nie tylko asfaltowymi, wyłączając jazde stricte terenową) ale ja nie mam ekologicznego 2,8 td tylko dewastującą starą wolnossącą jednostke o pojemności 4,2 litra i tak osiągam to co che, czyli oszczędność ( jestem w stanie przyjąć w planowaniu 15l/100km wtedy mi nie braknie pieniędzy nawet jeżdżąc w terenie) i niezawodność
co do komfortu jesteś pewien?? jeżdziłeś dobrze utrzymanym discowery albo patrolem? nie sądzę bo byś nie mówił tego typu rzeczy
następnie, ten cywilizowany europejczyk zamierza się zabrać na wyprawe ( polecam nawet przejechać się na Maramuresz, albo zrobić transkarpatie zobaczysz co zostanie ci z takiego samochodu choć to środek europy i drogi "asfaltowe" aa i dziękuje za komplement
![Wink ;)]()
miło że taki cywilizowany człowiek uważa ludzi o trochę innych poglądach za dzikusów
masz racje technika idzie do przodu tylko czemu na przykład LC w wersji HD (czyli najczęstsza wyprawówka jeśli chodzi o toyote) produkowana jest dale z silnikami KZ1 a to przecież konstrukcje z przed 30 lat
![Wink ;)]()
dlaczego żaden profesjonalny samochód przygotowany przez Toyote nie ma silnika d4d?? rownież mercedes ładuje stare 3.0TD (takie jak w meśku 124) dlaczego Nissan dalej produkuje patrola GU3 z silnikiem TD42eti?
żaden z tych samochodów nie przypomina tarpana w porównaniu z wygodą w nich to auta typu Forrester to jest wygoda tarpana
![Wink ;)]()
przejedź się tego typu autem z prędkością 80-90 po dziurawej szutrowe drodze zmienisz zdanie o traktorach
BTW Toyota LC którą ty proponujesz nie różni się konstrukcyjnie od starego patrola nic a nic
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
tu przykładowo masz jak trzęsie w parchu przy prędkości 70-80 po dziurawym szutrze
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
a to jest droga po 2 dniowym deszczu którą normalnie polonezem przejechał znajomy kilkanaście dni wcześniej
@ACSznycel hmm to wytłumacz mi dlaczego Kanada bądź Australia (bądź co bądź jeden z najbardziej pro ekologicznych krajów) dofinansowywuje nawet do 70% kosztów instalacji LPG/CNG??
no i nie zapominajmy że w Polsce dalej 80% samochodów benzynowych nie jest samochodami niskoemisyjnymi
![Wink :wink:]()
o dieslach nawet nie wspomne
aaa żeby nie było, nie przekonuje nikogo że Patrol to super auto wyprawowe
![Wink ;)]()
nie jest, jest wiele innych, lepszych
![Wink ;)]()
typu właśnie discowery (nawet 3 generacja z silnikiem 2,7V6 TD to coś dla kolegów którzy chcą nowoczesny silnik który jest naprawialny w byle warsztacie, niestety elektronika tego samochodu już nie), mitsubishi pajero (byle nie 3 generacja)nissan terrano (byle nie z silnikiem 3,0DId)