Subaru Forester - opóźnienie na pedale gazu i falujące obroty

13 Kwi 2022, 18:14

Witam. Auto Subaru Forester 2008 2.0 B+LPG przebieg 105tys, potwierdzony hol. Po naciśnieniu gazu występuje 1 lub 2 sekundowe opóźnienie w reakcji, przez to jest wrażenie zamulenia auta. W dodatku po naciśnięciu sprzęgła podczas jazdy, obroty najpierw delikatnie rosną a potem spadają i falują między 400 a 1000, nie osiągają stałego <500rpm. Problem zaczął się po instalacji LPG, jednak występuje w jednakowym stopniu ma LPG i benzynie. Adaptowalem przepustnice odłączeniem aku na ciepłym silniku jak każdy radzi, ale bez skutku. Macie jakieś pomysły? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Xardas22
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Polo 6N

14 Kwi 2022, 08:51

Od razu po instalacji LPG zauważyłeś ten problem?

Xardas22 napisał(a):Adaptowalem przepustnice odłączeniem aku na ciepłym silniku jak każdy radzi, ale bez skutku.
Na ile czasu odłączałeś klemę z akumulatora? Krótki czas może nie zresetować ustawień sterownika.

Moim zdaniem najlepiej to zrobić tak. Odłączyć klemę na zimnym silniku na dłuższy czas około 20 min. do 30 min. powinno wystarczyć. Można po odłączeniu akumulatora wcisnąć kilka razy hamulec (czytałem że to pomaga w szybszym resecie). następnie po podłączeniu do instalacji w samochodzie akumulatora zostawiasz go tak na około 10 min. i dopiero po tym czasie wyłączasz wszystkie odbiorniki prądu jak klima, ogrzewanie szyb, światła, LPG, radio itp. wszystko co może pobierać dodatkowo prąd. Odpalasz silnik, nie dodajesz gazu i tak go zostawiasz na wolnych obrotach aż włączy się wentylator na chłodnicy przynajmniej raz. Następnie powinieneś zrobić jazdę testową najlepiej około 15-20km im więcej tym lepiej w normalnych warunkach. Wszystko robisz na benzynie z wyłączoną instalacją gazową. Dopiero na końcu możesz wyłączyć silnik włączyć ponownie i jeżeli wszystko będzie ok z obrotami to przełączasz na gaz. Po tym może być konieczna korekta mapy gazu w sterowniku, nie wiem jaką masz instalację dokładnie itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Kwi 2022, 14:09

Rokiko napisał(a):Na ile czasu odłączałeś klemę z akumulatora? Krótki czas może nie zresetować ustawień sterownika

Na 5min? Ale naciskałem z 10 razy hamulec na kilka sek. Reszta procedury identycznie jak opisałeś - tylko na benzynie i z odłączonymi pobierać ami prądu jak opisałeś. Nie zauważyłem tego odrazu, zauwazylem zamulenia na trasie jak już do Holandii jechałem, a bylo to 2 dni po instalacji gazu. Już nie wrócę by zareklamować czy coś.
Xardas22
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Polo 6N
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dla posiadaczy Outlandera pierwszej i drugiej generacji
    Polski oddział Mitsubishi opracował program umożliwiający zakup nowego modelu Mitsubishi Outlander 2013 w niezwykle korzystnych warunkach posiadaczom Outlandera poprzednich generacji. Lojalni klienci otrzymają bezpłatnie ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...