SUV lub kombi 4x4 do 40 tyś

26 Lis 2020, 20:13

Witam wszystkich! ;)
Przyszedł czas żeby zamienić 2-drzwiowe coupe na coś bardziej rodzinnego i chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze :)
Wolałbym nie wydać na samochód więcej niż 40 tyś.. ale jeżeli będzie warto to trochę mogę dołożyć :ok:
Mieszkam w mieście więc dojazdy do pracy to około 5 km w jedną stronę ale minimum raz w miesiącu jeżdżę trasę do rodziny 200 km w jedną stronę
Zależy mi aby był to SUV albo kombi z napędem 4x4, moc minimum 150km, automatyczna skrzynia biegów, nie starszy niż 10 lat :D
Jedyne co mi wpadło w oko do tej pory to Chevrolet Captiva (po 2013 roku) - wizualnie mi pasuje, domyślam się że jakość wykończenia nie będzie na najwyższym poziomie i z tym się godzę jednak nie ma zbyt wiele opinii o tym modelu w internecie... Myślę o silniku 2.2 diesel 184km.. jest ich najwięcej więc teoretycznie szybciej znajdę coś godnego uwagi.

Jaki inny samochód który spełnia powyższe warunki jest godny polecenia ? :?:

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :ok:
boboV
Nowicjusz

27 Lis 2020, 07:46

Ford Kuga z rozczników 2011-2013 zmieścisz się w budżecie... Wersje 4x4 są zazwyczaj mocno doposażone więc dają frajdę z jazdy... kiedyś mieliśmy w firmie takie z silnikiem 2.0 TDCi 163KM dobre osiągi i ekonomiczny...
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

27 Lis 2020, 11:16

boboV napisał(a):Mieszkam w mieście więc dojazdy do pracy to około 5 km w jedną stronę ale minimum raz w miesiącu jeżdżę trasę do rodziny 200 km w jedną stronę
Zależy mi aby był to SUV albo kombi z napędem 4x4, moc minimum 150km, automatyczna skrzynia biegów, nie starszy niż 10 lat

A po co Ci SUV 4x4 do miasta i w długie trasy? Niestety, ale takie wymagania drastycznie ograniczają wybór, a do tego takie SUV-y mało nie palą. Captiva licz, że spali 10l/100km w cykl mieszanym.
Nie lepiej wziąć zwykłe kombi? Lepiej sprawdzi się w trasie na pewno.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Lis 2020, 11:46

Ossy napisał(a):Nie lepiej wziąć zwykłe kombi? Lepiej sprawdzi się w trasie na pewno.

Też myślę o kombi... Patrzyłem na BMW E91 i Audi A4 B8 z tym, że w moim budżecie będą to modele nieco starsze niż 10 lat...
boboV
Nowicjusz

27 Lis 2020, 12:06

Captiva niestety nie jest dobrym autem, trochę awaryjne, części do tego za bardzo nie ma (czasami nawet w ASO) i w sumie nic ciekawego, lepiej popatrz za SantaFe, dużo większy bagażnik i pomimo japońskiego stylu wykończenia czyli jak najtaniej to jednak wypada lepiej niż captiva.
Ja tu wolałbym dorzucić te 5-10 tys i możesz mieć rav 4 po lifcie z fajnym przebiegiem.

Ossy a po co to wnikać co komu będzie lepsze? Nie wypada S-klasa jeździć po małym mieście? Muszę mieć Twingo?

W trasach bardzo dobrze jeździ się SUV-em, w sumie wszędzie dobrze się nim jeździ a wcale nie spała dużo więcej niż osobowy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2020, 15:29

Kao napisał(a):a po co to wnikać co komu będzie lepsze?
to ten dział nie jest od tego? :unsure: cholibka, to trzeba go zamknąć, albo chociaż nazwę zmienić. "Przyklaśnij mojemu wyborowi" brzmi fajnie :ok:

boboV napisał(a):w moim budżecie będą to modele nieco starsze niż 10 lat...
co za różnica, czy będzie mieć 10 czy 12 lat? Zakładam nawet, że na taką 10 letnią Captivę masz minimum, więc też może być różnie, jeśli chodzi o fajny egzemplarz.

Suv będzie ok, bo wygodniej się wsiada, więc przy dzieciach czy osobach starszych to fajny ficzer. Natomiast przy jeździe głównie w mieście/trasie AWD nie ma zbytniego sensu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...

27 Lis 2020, 15:53

mike napisał(a):Suv będzie ok, bo wygodniej się wsiada, więc przy dzieciach czy osobach starszych to fajny ficzer. Natomiast przy jeździe głównie w mieście/trasie AWD nie ma zbytniego sensu

Nigdy nie miałem kombi ani SUVa więc nie mam porównania jak się jeździ ale wydaje mi się być to obojętne

A jeżeli chodzi o kombi to co byście polecili ?

Napęd 4x4 musi być... W sezonie zimowym zaliczamy kilka wyjazdów na deskę i już nie chce pożyczać auta z 4x4 albo jeździć w stresie z napędem na jedną oś :D
boboV
Nowicjusz

27 Lis 2020, 22:02

Subaru Legacy / Outback ale w benzynie, ewentualnie Mitsubishi Outlander lub Volvo XC90
Z mniejszych ostatecznie CRV
wszystkie inne kugi czy ravy czy mazdy mają 4 buty tylko w nazwie :ok:
Może jeszcze opel Insignia lub Skoda jak tolerujesz napędy się nadają na freeride :mrgreen:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

27 Lis 2020, 23:22

Się specjalista od napędów znalazł pfff... To teraz poprosimy o wyjaśnieniu różnic między napędami ww aut, dlaczego według Ciebie Crv na lepszy napęd niż rav 4 lub mitsu od Kugi? Aj auto światy i inne Wikipedie pewnie będą trzepane :lol:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2020, 23:29

Kao ubiegłeś mnie :mrgreen: jako że Twoja uwaga jest niepełna, dodam - Outback jak równy z równym może konkurować z xc90, mhm :yes:

A w Outlanderze który silnik polecasz?

Nigdy nie miałem kombi ani SUVa więc nie mam porównania jak się jeździ ale wydaje mi się być to obojętne
jest i to bardzo duża :ok: przymierz się, sam się przekonasz. Można uogólnić, że do suva się wchodzi, a do takiego e91 siadając, upadasz niemal na glebę. Niewygodne zapinanie dzieci w fotelikach i narzekanie osób starszych w gratisie
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Lis 2020, 23:32, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2020, 00:28

Ty @Kao wracaj się douczyć czytania ze zrozumieniem... bo przeinaczasz i śmiesz szydzić :mrgreen: Z takim tonem nikogo nie będę edukować :x ważne, że ja już tą wiedzę posiadam i to praktryczną na tej podstawie rekomenduję co uważam za słuszne i pasujące do petenta :ok: Tematu nie da się wyjaśnić na 1 stronie
CRV wpadł na listę nie ze względu na napęd ma IMO iine zalety dlatego jest wart uwagi.
Kuga i Chevrolet to gniot a Volvo to lizanie się po własnych .... torsen byl dobry w zeszlym tysiącleciu :twisted:
Ostatnio edytowany przez ArteK, 28 Lis 2020, 00:52, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.c
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km