Suzuki Samurai 1.3 1991 - Jaki olej do mostów i skrzyni?

18 Sty 2010, 17:13

do skrzyni biegów i reduktora olej idzie ten sam ale osobno do tego i tego?
Miś Błotny:)
michał1313
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

18 Sty 2010, 17:22

Skoro do przedniego i tylnego wchodzą różne ilości i one są podzielone na przedni i tylny, to mechanizmy nie są zespolone,do każdego wlewa się osobno.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Sty 2010, 17:22

osobno to sa to osobne elementy :wink: wystarczy zajrzec pod auto i sam wszystkiego sie dowiesz :grin: znajdziesz korki spustowe i przelewowe.Oleju leje sie tyle zeby zaczal wyplywac przez otwor przelewowy.Ja do swojego leje hipol bo zmieniam go dosc czesto.Praktycznie po kazdej dluzszej wizycie w glebszej wodzie nalezalo by sprawdzic czy woda nie poszla do oleju w mostach, reduktorze i skrzyni.
pozdrawiam
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

18 Sty 2010, 17:26

no dzis wejde pod niego i zarwe nocke zeby to zrobic .wczoraj zrobiłem odpowietrzenia mostow i wyciagnełem je az pod dach gumowymi wezami ,koleszka mi tak doradził wydaje mi sie ze bedzie to dobre rozwiazanie . A Koledzy moze orientuja sie jak mocno mozna podniesc tego malucha na wieszakach ???? bo nie ma sensu kupowac moim zdaniem jak samemu mozna zrobic takze solidne i czy co sadzicie o przekładce resorow na mosty ?????
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 17:36

no dzis wejde pod niego i zarwe nocke zeby to zrobic .wczoraj zrobiłem odpowietrzenia mostow i wyciagnełem je az pod dach gumowymi wezami ,koleszka mi tak doradził wydaje mi sie ze bedzie to dobre rozwiazanie . A Koledzy moze orientuja sie jak mocno mozna podniesc tego malucha na wieszakach ???? bo nie ma sensu kupowac moim zdaniem jak samemu mozna zrobic takze solidne i czy co sadzicie o przekładce resorow na mosty ?????
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 17:40

wymiana oleju zajmie Ci nie wiecej niz pol godziny o ile masz odpowiednia miske i jakas duza strzykawe do wlewania oleju :wink:
co do wieszakow to jak najbardziej mozesz zrobic je sobie sam.Ja mam dluzsze o 4cm ale mozna zrobic jeszcze dluzsze.Mi to nie potrzebne bo mam przerzucone resory nad mosty wiec auto podnioslo sie wystarczajaco.Wszysko ma swoje wady i zalety.Przerzucajac resory nad mosty podnosi sie srodek ciezkosci i auto staje sie mniej stabilne.Aby jakos zrownowazyc ta niedogodnosc nalezy poszerzyc nieco rozstaw kol.U mnie sa dystanse 5mm i odwrocone felgi (tzw. trojkaty).Jest z tym troche zabawy ale przynajmniej nie ryje sie w ziemi wieszakami, resorami i cybantami bo wszystko jest nad mostem :wink:
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Hybrydowy Yaris hatchback
    Wraz z premierą Yarisa czwartej generacji rozpoczyna się nowa epoka dla tego modelu. Nowy hatchback to na tle poprzednich generacji prawdziwa rewolucja. Jednocześnie jednak świetnie się wpisuje w historię miejskiej Toyoty. ...

18 Sty 2010, 17:45

rozumiem , miske i te inne gadzety to mam wiec spoko:) a co do koł to znowu mam pytanie .mam felki własnie trojkaty na nich mam kopie simexów , dystanse moge odkupic w sumie za nie duzy kwit ale co sie robi z tymi felgami nawiazujac do słowa odwrocne trojkaty??????? mam je na odwrot załozyc? czy przespawac bo nie kminie jeszcze za mocno w tym temacie:)
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 17:52

poprostu wystarczy je odwrotnie zalozyc :wink: a zeby to zrobic potrzebne Ci beda te dystanse zeby felgi nie opieraly sie o beben lub o zacisk hamulcowy :wink:
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 18:04

no i super .a znasz moze jakies jescze ciekawe przerobki nie wymagajace wiekszego wkładu finansowego , ktore pozwala na lepsza sprawnosc w terenie ????
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 18:12

Możesz wyklepać resory max 250 zł :mrgreen: Będzie wyżej stał
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2010, 18:17

resorki mam swiezo po habrowaniu i dokładce lag Kolego wiec chyba jest git:) ale wieszaki chce zrobic i tak jak kolega wyzej mowił moze zrobie przekładke resorow nad mosty ale to sie jeszcze zastanowie :) mysle jeszcze nad jakims snorkelem i jakiego typu ale to tez sie musze zastanowic i tu Was wszystkich podpytac:)
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 18:17

michał1313 napisał(a):A Koledzy moze orientuja sie jak mocno mozna podniesc tego malucha na wieszakach ???? bo nie ma sensu kupowac moim zdaniem jak samemu mozna zrobic takze solidne i czy co sadzicie o przekładce resorow na mosty ?????

Możesz przedłużyć wieszaki o kilka cm ale nie rób mega długich bo tylko będziesz się nimi wbijał. Lepiej się też zastanów czy aby napewno chcesz SPOA bo Samurai robi się wywrotny.
Co do SPOA to oczywiście są plusy i minusy. Aby nie było mega wysoko i jeszcze bardziej wywrotnie musisz mieć resory kształtem bliskie fabrycznym czyli prawie płaskie, do tego wybij sobie z głowy dłuższe wieszaki. No i oczywiście wykrzyż to raczej obce pojęcie, do tego płaski resor i krótki wieszak nie pracuje tak dobrze. Raczej najlepiej to zapodać resory liftujące + mały lift budy + delikatnie dłuższe wieszaki środek ciężkości zostaje niżej. No i co do samej instalacji SPOA to przód musi być identycznie zmotany jak oryginał żeby kąta zwrotnic nie przestawić, z tyłu można bardziej starać się wał w linii zgrać.

PITSJ413:) napisał(a):Aby jakos zrownowazyc ta niedogodnosc nalezy poszerzyc nieco rozstaw kol.U mnie sa dystanse 5mm i odwrocone felgi (tzw. trojkaty).

Przy SPOA idzie to kilka cm w górę a dystans +5mm i odwórcony trójkąt i raczej dużo to nie zrównoważa, na trawersie może być i tak za wąsko. Ja przy 3" liftu i 1" bodyliftu mam szerokie mosty + dystans 35mm na stronę i odwróconego trójkąta do tego opona 31" z szerokością 9.5 to pomiędzy zewnętrznymi krawędziami jest prawie 180cm :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

18 Sty 2010, 18:22

180 cm to jest szeroki jak na Samuraia :wink: A ile dałeś za dystanse 4 :?: :idea:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2010, 18:27

za duzo info jak na raz:) na chwile obecna musze mu sporo roznych głupot porobic .dopiero wsadziłem sporo pieniazkow w remont blachy +lakier i remont silnika + koła z simexami . narazie marzenia o jakiejs fajnej wyciagarce czy dobrym zderzakiem pod nia odstawiam na bok i musze sie zajac innymi mniejszymi przerobkami:) A powiedzcie mi jeszcze czy dobrze zrobiłem ze kupiłem te simexy na standardowe trojkat ???? bo juz pare osob mi powiedziało ze było kupic tak zwane balony czyli wieksze koła czy jak to sie tam prawidłowo mowi.
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 18:27

I jeszcze mam takie głupie pytanie poco sie robi odpowietrzniki mostów :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika