Suzuki Samurai 1.3 1991 - Jaki olej do mostów i skrzyni?

18 Sty 2010, 18:49

PITSJ413 masz racje to ty osądzisz czy dobrze kupiłeś :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2010, 18:50

a jezeli bym chciał te odpowietrzenie zrobic to orietujesz sie moze jak tam sie dostac ? trzeba cos odkrecac lub skrzynke z reduktorem opuszczac?
Miś Błotny:)
michał1313
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

18 Sty 2010, 18:50

widze ze masz zamiar ostro topic auto wiec proponuje zajac sie tez dolotem powietrza do silnika zeby Ci wody nie zassal
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

18 Sty 2010, 18:53

no jak narazie jestem z nich zadowolony bo dobrze ida po błocie ale to jeszcze musze na nich pojezdzic zeby ocenic .ale nie powiem ze koleszka ma samuraja i patrola na 33 calowych baniakach i mało ze mocno to wyglada to i dobrze hulają te bo wyzej mosty stoja przez te spore gumy
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 18:54

w skrzyni odpowietrznik jest o ile dobrze pamietam przy drazku zmiany biegow wiec wystarczy odkrecic gumowy mieszek i bedziesz mial do niego dostep ale zeby znalesc odpowietrznik od reduktora bedziesz musial wejsc pod auto :wink: jest jak wszystkie w najwyzszym punkcie reduktora i powinienes go znalesc bez problemu bo wyglada tak samo jak pozostale :mrgreen:
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 18:58

tak to prawda . kupiłem go pod koniec wakacji i nie powiem przekatowalem go troszeczke nanim wstawiłem na remont blachy i silnika , a i utopienie tez mi sie raz zdazyło i to mnie własnie nauczyło zeby sie troszke zastanowic i pomyslec co i gdzie robie a na wiosne chciał bym sobie go wyszykowac tak na malinke oczywiscie w miare mozliwosci kieszeni :) bo jednak jak by nie patzrył dla takiego małolata utrzymac sie i pakowac w takie auto to jest troszke ciezko. Naszczescie mam spory garaz troche dobrych narzedzi i szczwane łapki do tego to wiele moge zrobic sam:) ale tez nie zawsze
michał1313
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...
    System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...

18 Sty 2010, 19:02

no i super teraz mam troszke wolnego od pracy wiec bede mieszkał w garazu:) i dłubał do bolu :) co tylko sie da w nim zrobic bo jak sie juz wkreciłem w ten temat to iprzestac nie moge :) wiec koledzy jak macie jeszcze jakies ciekawe pomysły co do ciekawych przerobek to prosze Was jakies info co do np silnika co tam mozna sobie jeszcze zrobic przy nim lub innych ciekawostkach
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 19:07

nie lej według miarki, tylko do przelewu (znacznika na bagnecie)
zanim spuścisz stary olej troche go rozgrzej (pojeździj autem)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Sty 2010, 19:12

spoko loko powinienem jakos tac rade . a orientujesz sie moze co zrobic i jak zabezpieczyc silnik przed topieniem zeby nie gasł naprzykład lub no nie wiem wody nie zassał ???? oczywiscie pomijajac snorkela
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 19:17

A masz go na wtrysku czy na gaźniku :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 19:18

1.3 gaznik 89 rok
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 19:20

zeby nie zassal wody musi miec szczelny caly uklad dolotowy poczynajac od gaznika (monowtrysku) poprzez przewody,puszke filtra na snorkelu konczac.W puszce jest mala dziurka wiec ja tez trzeba zatkac zeby przez nia wody nie ssalo :wink:
P.S.
zeszlismy troche z tematu tego posta wiec dobrze bylo by przejsc do tematu ogolnego o samuraiu zeby nie motac innym glodnym wiedzy o olejach w samuraiku :wink:
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 19:24

no ok ok to moze inaczej masz nasza klase ??? jak tak podaj mi namiar to bym cie podpytał na tamtym profilu o jeszcze pare spraw .
michał1313
Nowicjusz

18 Sty 2010, 20:02

Oj ale ty jesteś głodny wiedzy he he :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 20:25

michał1313 napisał(a):wiec koledzy jak macie jeszcze jakies ciekawe pomysły co do ciekawych przerobek to prosze Was jakies info co do np silnika co tam mozna sobie jeszcze zrobic przy nim lub innych ciekawostkach

Prawie wszystko co wymyślisz: reduktor z SJ410 lub 4.16, wieszaki, resory z liftem, lift nadwozia, hamulce tarczowe na tył, blokady, silnik z Vitary, BMW, Opla, Forda, VW (tylko nie Honda :mrgreen: ), lampy np. clary z Golfa dla prezencji i żarówek H4, sprężyny, wywalić stabilizator, dodać zderzak i windę, klatkę, koła itp. Zależy jaki masz budżet, do czego wykorzystujesz auto jak bardzo ogarnia Ciebie amok, czy wolisz sport czy przeprawę itp itd.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI