Suzuki sj413 pług do odsniezania?? warto...;>

13 Sty 2011, 16:54

witam, chciałbym wiedzieć, czy warto jest zrobic plug do sniego do SJ413, jakby ktos mogl to niech wrzuci zdj. mocowania pługa , zapinanie, .... etc. no i oczywiscie wypowie na ten tam :D bo wszelkie informacje sa na wage zlota:P
Ostatnio edytowany przez mikulowski, 13 Sty 2011, 23:36, edytowano w sumie 1 raz
mikulowski
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

13 Sty 2011, 17:27

Powiem tak, do Patrola nie chce mi się chociaż mam duże podwórze, ale zrobiłem taki prosty do kosiarki do trawy, ściąga się noże, łańcuchy na koła i daje rade :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sty 2011, 22:34

Witajcie w tym dziale jestem nowy. Zrobiłem pług do Freelandera jest mocowany z tyłu do haka i uchwytu z lewej strony . Na boki na sztywno , pracuje góra dół w zakresie na jaki pozwala uchwyt kulowy haka. Odgarnia na jedną stronę . Do tyłu płoza żeby cofając nie robić zasp. Szerokość robocza 2 m kąt natarcia 60 stopni wysokość min40 max 80 cm waga z dociążeniem 150 kg Materiały to deski ,kątownik i stary dyszel od przyczepy ,dwie godziny pracy.Odśnieżam 600 m drogi i podwórko ,daje rade 20cm mokrego śniegu krótkie zaspy do 60cm też . Suzuki pociągnie większy i cięższy pług .Mocowanie z tyłu jest prostsze i tańsze .Jeśli nie zrobisz płozy do tyłu to działa w obie strony. :wink:
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

13 Sty 2011, 23:29

kolego a mógłbyś dodać zdjęcie tego pługu,natomiast myślę zrobić plug do przodu,który podnoszony by był wyciągarką ,1530 mm tyle wynosi szerokość sj413 i czy długość pługu 200cm będzie wystarczająca,nie będzie ona za duża ??

[ Dodano: 13 Styczeń 2011, 23:53 ]
w konstrukcji bazował bym na tym stylu,kolega robi te pługi do traktorów wykonał bym go bardzo podobnie różnił by się tylko sposobie mocowania do ramy,ale jeśli ktoś ma inne pomysły to niech pisze, otwarty jestem na Wasze propozycje:P:P suzuki sj413 pług do odsniezania?? warto...;> suzuki sj413 pług do odsniezania?? warto...;>

[ Dodano: 13 Styczeń 2011, 23:54 ]
http://www.zimagez.com/zimage/bleble003.php

[ Dodano: 13 Styczeń 2011, 23:55 ]
http://www.zimagez.com/zimage/bleble002.php

[ Dodano: 13 Styczeń 2011, 23:59 ]
a wysokość blachy to bym zrobił na 50cm. bo dojdzie jeszcze lemiesz +10 cm to ta wysokość powinna być wystarczająca bo nie widzę sensu robić go wyższy:)
mikulowski
Nowicjusz

14 Sty 2011, 00:00

jak do srajtka to za duży i za ciężki :wink:
poszukaj na alledrogo jest kilka można pomysły podebrać, a jak masz sprawnego spawacza i gdzie blache pogiąć to tylko robić ;)
BTW ile Wy macie odśnieżania że pługi potrzebujecie?? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Sty 2011, 00:05

sama blacha o grubości 3,5mm waży podajże 50kg, a razem ważyć będzie maksymalnie ok.120kg i czy to jest za dużo?przeciez musi troche wazyc bo nie zastosuje tutaj silownika dwustronnego działania, bede to sam robil bo duzo koledze pomagalem przy robieniu takich rzeczy i juz "kumam o co kaman";p blacha juz wygieta czekam tylko na inne pomysly,bo i tak zima sie skonczyla i tak narazie nie napalam sie do roboty(maturzysta) ale juz chce miec material przygotowany:D:D :wink: wracajac.......jesli ktos juz ma plug w suzuki badz do innego samochody 4x4 to niech wrzuci zdj. to wymienimy sie poglądami :smile: heh kolego troche odsniezania mam;/ a mozna dodatkowo sie pobawic w odsniezanie(uwazam ze fajna zabawa :o );d;d a takze zalatwic sobie"fuchy" :lol:
mikulowski
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczny rowerzysta - 5 zasad które warto znać
    Z roku na rok na naszych ulicach przybywa rowerzystów. Tylko w 2013 roku w Polsce sprzedano 1,28 mln rowerów, a tendencja jest rosnąca. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) szacowała ...

14 Sty 2011, 00:51

do docisku (jeśli go brakuje, a nie powinno nawet przy niewielkiej wadze) można użyć sprężyny :wink:
a 120 kilo z przodu srajtka może nieprzyjemnie skończyć się dla jego przedniego zawieszenia, zwłaszcza że te kilogramy na niezłej dźwigni będą działać, tak że nie zdziwcie się jak wam dupcie zacznie podnosić :lol:
osobiście nie mam (jakoś mi się nie chce :mrgreen: leniwy się na starość chyba robie) ale jak przypadkiem bede u kumpli a na "warsztacie" będzie stał jeszcze "wóz nadleśnictwa" to fote zrobie wydumki :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Sty 2011, 08:34

[link do oferty na Allegro wygasł] może na wzór tego? :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

14 Sty 2011, 10:20

Jogi4x4, ja mam taki za 2tyś :mrgreen: W kozach jest gościu co robi :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

14 Sty 2011, 12:55

Ale ja nie mówie że to ma być własnie ten, tylko można się wzorować i samemu wyumać :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

14 Sty 2011, 13:08

samurajsj700 ,mógłbyś wrzucić fotki tego pługu ,głownie chodzi mi o mocowanie do ramy no i przednia budowa znajdująca się pomiędzy samochodem a blacha odgarniająca (cale ramo pluga ) najlepiej by było z kilku zrzutów przód bok prawy...etc. :wink: i jakbys jeszcze mogl to wymiary:):) :lol:
mikulowski
Nowicjusz

14 Sty 2011, 13:11

Jogi4x4, Ja wiem

Mogę ci z innego forum dać fotki co koleś zrobił
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Sty 2011, 17:50

samurajsj700 to wrzuć te fotki ,dzieki:)
mikulowski
Nowicjusz

14 Sty 2011, 21:42

Zdjęcie Zdjęcie
Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie
Zdjęcie
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Sty 2011, 10:13

[link do oferty na Allegro wygasł] a nie ma ktoś tego pługu?:)poproszę więcej zdjęć bo może odwzoruje się :wink: tylko na tych zdj. się nie da:P najważniejsze szczegóły nie są pokazane na zdjęciu :lol:
mikulowski
Nowicjusz