Swap - zmiana poj. Nowe przepisy - pytania!

04 Lip 2016, 16:50

Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Seicento z silnikiem 1.1SPI 55km.
Od dawna chodzi mi po głowie zmiana silnika na 1.2 8V 75KM. Silnik do samochodu w tym przypadku SC wchodzi bez żadnych przeróbek konstrukcji samochodu - łapy silnika skrzyni itd. Wszystko bez problemu P&P.
Dobra silnik przełożony pojazd jeździ wszystko spoko, ale nielegalnie - byle jaki wypadek i cieplutko.

Chciałem się zapytać co teraz trzeba zrobić z takim fantem żeby mieć legalnie 1.2, wbite w dowód.
Bo byle jaki pijak wjedzie i weź teraz opłacaj jego koszty leczenia (taka przykładowa sytuacja)
Z tego co czytałem to kiedyś jechało się na przegląd rozszerzony + z kartką do Wydziału komunikacji po nowy dowód itd. Wszystko legalnie + zmiana OC rekalkulacja bo większa pojemność.
A teraz nie mogę doszukać czyli musi być ciężko.
Proszę o pomoc!
wtełek1
Nowicjusz

Auto: SC

04 Lip 2016, 17:20

Hej :)

najlepiej przed całą operacją skontaktować się ze swoim WK i zapytać o dokumenty, które będziesz musiał u nich złożyć, by dostać nowy dowód rejestracyjny(na pewno będzie potrzebne potwierdzenie zakupu silnika, żeby dowieść legalne źródło posiadania). Jednocześnie możesz poszukać stacji diagnostycznej, która przeprowadzi Ci przegląd bez większych problemów (tutaj musisz pamiętać o dowodzie rejestracyjnym auta, do którego należał przeszczepiany silnik - może być skan). Dopytaj się koniecznie u diagnosty czy będzie wymagana opinia rzeczoznawcy, bo to zawsze kolejny koszt..

Jak już wszystko zrobisz i otrzymasz nowy dowód rejestracyjny, to trzeba ten fakt zgłosić do ubezpieczyciela. Zazwyczaj robi się aneks zmieniający pojemność silnika i czasem rekalkulację składki (związane jest to ze zwiększeniem pojemności silnika - bo raczej nikt nie zmniejsza ;)) Często bywa, że ubezpieczyciel nie prosi o dopłatę, bo zmiana pojemności jest w granicach pojemności za jaką płaciliśmy ubezpieczenie :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

04 Lip 2016, 17:36

mfind napisał(a):(na pewno będzie potrzebne potwierdzenie zakupu silnika, żeby dowieść legalne źródło posiadania).
Od kiedy silnik jest częscią zamienną/nr.fab.silnika nie istnieje juz w DR/nie trzeba mieć na to zadnego dokumentu pochodzenia.
Najlepiej udaj się na Okręgową SKP i dowiesz się tam wszystkiego.
wtełek1 napisał(a):Od dawna chodzi mi po głowie zmiana silnika na 1.2 8V 75KM.
Jezeli takie "cudeńko"było montowane w tych modelach to nie ma najmniejszego problemu zeby to zalegalizować.
Po montazu nowego silnika jedziesz na badanie techniczne.Jezeli wszystko jest ok.to diagnosta wystawia Ci zaświadczenie z takiego badania/wchodzi w nie okresowe+tzw.zmiany konstrukcyjne-razem 180.-/Po tym zabiegu w garść :zaświadczenie,DR oraz KP /jezeli była wydana/ i azymut do WK... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Lip 2016, 18:22

Właśnie w tym jest problem ze ten silnik nie występuje fabrycznie w tym modelu pojazdu.
Stąd Pytanie. Maksymalna pojemność która była fabrycznie to 1.1mpi.
wtełek1
Nowicjusz

06 Lip 2016, 18:39

wtełek1 napisał(a):Właśnie w tym jest problem ze ten silnik nie występuje fabrycznie w tym modelu pojazdu.
Jezeli tak jest jak piszesz to będzie problem z jego legalizacją a mianowicie:
1/ocena rzeczoznawcy bedzie musiała byc
2/myślę ze zmieni się tez masa własna pojazdu/silnik prawdopodobnie jest ciezszy?
a/zmiana masy własnej-G
b/zmiana nacisków na os
c/wymiana tabliczki znamionowej
3/Przed przystapieniem do badania tech.diagnosta moze rządać wymiany układu hamulcowego na "silniejszy"/powód-jak wyzej/
4/Nie wiem czy ten"myk"Ci się oplaci.... :?:
Ps.aA skrzynia biegów będzie pasowała do tego zamiennika czy zupełnie inna.... :?: Nie wiem czy masz rozeznanie w tym temacie... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lip 2016, 18:57

Waga się nie zmieni - te silniki ważą tyle samo.

Skrzynia zostaje ta co była, zmiana polega tylko na silniku i nic więcej.

Wszystkie mocowania zostają oryginalne.
wtełek1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...

07 Lip 2016, 17:30

wtełek1 napisał(a):Wszystkie mocowania zostają oryginalne.
W takim razie musisz się pofatygować osobiście na OKRĘGOWA STACJE KONTROLI POJAZDÓW i tam powinnes dostac konkretna odpowiedz w tej sprawie od diagnosty...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Sie 2017, 12:59

Fajnie się sprawdziła firma w moim wypadku którą znajomy mi polecał. On akurat zlecał im swap, u mnie chodziło o zwykłą wymianę silnika, o ile akurat w tej operacji cokolwiek może być zwykłe. Nikomu nie życzę, żeby mu się silnik rozkraczył i trzeba było wstawiać inny, ale czasami jest to najlepsza i najtańsza opcja z możliwych.
kuba3333
Nowicjusz

Auto: bmw