Świecą się wszystkie kontrolki, samochód nie odpala FORD FOCUS MK2

09 Lis 2019, 16:52

Witam.
FORD FOCUS MK2 2005 r. 1,6 benzyna kombi.
Jakiś czas temu podczas jazdy zaczęła zapalać się kontrolka - czerwony wykrzyknik w kole zębatym. Teraz pojawił się problem z uruchomieniem. Tzn. po przekręceniu kluczyka świecą się wszystkie kontrolki a tam gdzie wyświetla się przebieg nie ma cyfr a pojawiają się tylko poziome kreseczki. I cisza. Żadnych odgłosów. Zero reakcji. Żeby było śmiesznie po kilkunastu czy już nawet kilkudziesięciu próbach uruchomienia, kiedy chce go w cholerę zostawić na parkingu nagle odpala. Ktoś mi doradził,żeby postukać w rozrusznik i faktycznie.. nie wiem czy to przypadek ale odpalił od razu. Podczas jazdy świecą się wszystkie kontrolki i kreski zamiast cyfr. Aha. Zauważyłem również podczas jazdy, że kontrolki wszystkie gasną, zostaje tylko ta kontrolka z kołem zębatym a za chwilę znowu się świecą (mam wrażenie że te zmiany działy się po najechaniu na jakiś wybój czy nierówność na drodze). A potem przy ponownym uruchomieniu znowu nie odpala i jak wyżej. Akumulator wymieniony na nowy, rozrusznik po regeneracji. I dalej to samo. Proszę Was o pomoc. Co może być tego przyczyną? Już dwa razy go holowano. Samochód jest obecnie u drugiego mechanika i na razie nic. Może ktoś miał taki sam problem..Może wiecie jak na to poradzić.Dziękuję z góry. Pozdrawiam.
Bibo1975
Nowicjusz

10 Lis 2019, 10:29

Bibo1975 napisał(a):czerwony wykrzyknik w kole zębatym.

Ta kontrolka oznacza problem ze sterowaniem silnika oraz problemy ogólne z samochodem ( układ chłodzenia, automatyczna skrzynia, elektryka ). Jest wielofunkcyjna. Trzeba się podłączyć pod komputer i odczytać błędy.
Czytając co się dzieje można wnioskować, że to jakiś problem albo z elektryką albo z układem paliwowym.
Bibo1975 napisał(a): po przekręceniu kluczyka świecą się wszystkie kontrolki

Wszystkie, czyli wszystkie jakie są na zestawie wskaźników? Każda jedna?
Wyglądałoby to na jakieś zwarcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2019, 10:48

No faktycznie źle napisałem -

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

nie wszystkie lampki. Na zdjęciu widać co świeci. A na górze ta mała okrągła czerwona lampka cały czas miga. Dołączam krótki filmik. Mam nadzieję że coś na nim widać.
Bibo1975
Nowicjusz

10 Lis 2019, 10:55

Niestety mam problem z wysłaniem filmiku.
Bibo1975
Nowicjusz

11 Lis 2019, 11:02

Świecą ci się więc kontrolki, które powinny świecić się po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek. Powinny zgasnąć po uruchomieniu silnika. Jak się świecą podczas jazdy to problem jest tu w elektryce.
Zacznij od kontroli napięcia ładowania akumulatora bez obciążenia ( wszystkie odbiorniki powyłączane ) i następnie z obciążeniem ( włączone światła mijania, klima na full i ogrzewanie tylnej szyby ).
Następnie co przychodzi mi na myśl to kostka stacyjki - mogą być nadpalone styki. Te warto również przetestować pod obciążeniem.
Warto też sprawdzić masę zestawu - może być tak, że masa jest słaba i obwód zamyka się przez jedną z kontrolek i napięcie leci szeregowo przez te kontrolki aż do ostatniej i do masy przez którąś z nich zamiast do masy ze złącza zestawu wskaźników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000