Świecąca się kontrolka ładowania opel astra 1.6 1992 rok

20 Kwi 2009, 19:31

Witam.
Mam taki problem w samochodzie opel astra f silnik 1.6 rok 1992, po wyłączeniu zapłonu świeci się lampka kontrolna ładowania. czym to może być spowodowane?Z góry dziękuję za odpowiedź
janczes90
Nowicjusz

• 20 Kwi 2009, 22:17

Dziwne. Prawdopodobnie jakieś zwarcie na szczotkach alternatora???? Ale naprawde dziwna sprawa???
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

21 Kwi 2009, 00:49

pewnie masz alternator delco remi...lubia sie psuc,mozesz szukac nowego bo ma zwarcie
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

23 Kwi 2009, 10:17

Witam. Najprawdopodobniej zwarta dioda w mostku alternatora. Trzeba to sprawdzić, bo przez noc będzie rozładowywać aku. Mostki diodowe to typowa przypadłość tych alternatorów.
    altera
    Nowicjusz

07 Sty 2010, 21:43

miałem ten sam problem tylko ze w astrze 1 i wina bylo zurzycie sie szczotek alternatora oraz spaleniu sie kilku diod na plytce przy altrernatorze wymiana okolo 100 zl mnie wyniosla
    kaktus232
    Nowicjusz

Miejscowość: lublin

08 Sty 2010, 09:44

kolego kaktus232... zobacz z jakiej prehistorii jest ten temat... :shock: :wink:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczne taksówki elektryczne Nissan LEAF w Zurychu
      Po Amsterdamie, Nowym Jorku, Tokio, Meksyku i Sao Paulo także Zurych będzie dysponował flotą stuprocentowo elektrycznych taksówek Nissan LEAF oferujących przewozy w największym mieście Szwajcarii. Elektryczne taksówki ...
      Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
      Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...