Świece Zaplonowe

28 Paź 2014, 23:18

Witam serdecznie mam pytanie. Zdecydowałem się na wymianę świec zapłonowych w Renault Megane 1.6e 8V 98r kod silnika k7m702. Pytanie moje jakie powinny być w niej świece?. Nie koniecznie muszą być oryginalne , silnik chodzi troszkę nie równo a są wsadzone jakieś ngk dwuelektrodowe. Poradzi ktoś by wartość cieplne itp były ok.
skorpioniks
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6e 8V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Paź 2014, 15:04

Masz tę mocniejszą wersję 90KM.
Ze świec sprawdzonych producentów polecić Tobie mogę BERU 0001325705 (sam jeżdżę na Beru) albo NGK 3180 lub coś z Denso W27ES-U. To propozycje dosyć tanie i necie można je kupić za kilkanaście zł za sztukę. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

13 Lis 2014, 22:52

Przekonałem się że że z godnych polecenia świec to Bosch i Denso. NGK miałem, po miesiącu używania chciałem ją wykręcić i się złamała. :shock:
Bosch i Denso są ciut droższe niż NGK ale warto dołożyć.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...