Wymiana świecy - nie mogę wykręcić

09 Lis 2014, 15:23

witam pare dni temu kupilem auto bmw e46 316i.
problem polega na tym ze nie moge wykrecic jednej swiecy.
swieca zostala skatowana przez wczesniejszego wasciciela. probowal ja nie wiem jakim kluczem wykrecic ale ja zjechal wkladam originalny klucz do swiec i sie kreci na swiecy. pomocy jakies pomysly bez odkrecania glowicy.
Bogo604
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 12 2005
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Bmw e46 316i
Silnik: 1.9 77kw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Lis 2014, 22:46

Trzeba by to widzieć bo tak w ciemno każdy może Ci coś poradzić pytanie czy skutek będzie właściwy. Skręcanym kluczem jakimś tam się nie da dojść? jeśli nie to załóż klucz rozmiar mniejszy od tego, na jaki jest świeca i musisz próbować go nabić na świecę tak żeby dało się nim próbować odkręcić, tyle że to jest już sztuka dla sztuki, ale jakoś trzeba sobie radzić w życiu.
Osobiście swego czasu zakładałem klucz oczkowy na świecę taki żeby naszedł na swoje miejsce i obspawałem go dookoła i poszło. Jednak wszystko zależy od dojścia czy dasz radę włożyć tam spawarkę.
Wszystkie zamieszczone wyżej porady wykonujesz na własne ryzyko, nie odpowiadam za ewentualne szkody :mrgreen:

A i spodziewaj się, że świeca może się zerwać, skoro poprzedniemu próbującemu nie udało się jej odkręcić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...
    Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...