Świeży kierowca, pierwszy samochód

10 Paź 2012, 18:22

Astry nie zbyt mi się podobają, jedynie te od 04rok III ale to bym musial mieć 2x tyle kasy :D
Ta lancia dość ciekawy samochód.
misiekbz2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 10 2012
Auto: nie mam

10 Paź 2012, 19:15

lancia ma sporo klasy w sobie, tylko jest sporo rzeczy ktore moga sie psuc, w oplu latwa dostepnosc czesci i auta niezle
Mahone
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2011
Auto: Fiat Siena Hl
Silnik: 1.6 16V 107KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

10 Paź 2012, 20:42

Mahone napisał(a):lancia ma sporo klasy w sobie, tylko jest sporo rzeczy ktore moga sie psuc, w oplu latwa dostepnosc czesci i auta niezle

Miałeś, wiesz?
Ja jakoś mam i się nic nie psuje. Tak więc proszę nie puszczaj famy.
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Rok produkcji: 1995

10 Paź 2012, 22:21

Focus ok tylko gdyby nie rdza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Paź 2012, 08:26

Ale fordowskie diesle do najtrwalszych i najtańszych w użytkowaniu nie należą. Szybko siadają pompy i wtryski oraz koła dwumasowe(nie bez przyczyny przy testach koła dwumasowe z Forda siadają nawet 3 razy szybciej niż w innych), a tanie rzeczy to nie są niestety. Dwóch znajomych mechaników powiedziało mi kiedyś że Forda to można kupić ale tylko w benzynie, gaz się nie nadaje i diesel też. Chyba że ktoś lubi problemy i potem wydawać kasę ..

Już lepszym wyborem moim zdaniem byłby jakiś francuz bądź auto pod koncern niemiecki, jakiś Seat, Skoda.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Paź 2012, 08:33

No fakt gazu nie lubi ale diesel jest jeden udany tzn TDDI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

11 Paź 2012, 10:17

TDDI jest dobrym silnikiem. Problemy były z 1.8 i 2.0 TDCI.

Czasem mam wrażenie, że niektórzy z was w dziedzinie Forda zatrzymali się na Escorcie, którego rdza naprawdę kochała. Owszem, Focusy czy Mondeo też miały problemy z rdzą, ale zdecydowanie mniejsze, a modele po liftingu naprawdę już nie są złe pod tym względem.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

11 Paź 2012, 12:32

U mnie rdzy ani grama :) z tym, że wersje przed liftowe ruda lubiła. Może nie był to problem aż tak wielki jak np. w escorcie czy starej fieście ale coś tam się działo.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010

11 Paź 2012, 22:45

Chodzi mi o to ze jest sporo potencjalnych rzeczy do zepsucia sie a nie ze sie psuje
Mahone
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2011
Auto: Fiat Siena Hl
Silnik: 1.6 16V 107KM
Rok produkcji: 1998

12 Paź 2012, 09:35

o tych alfach wszyscy mówią różnie, mi sie podobają jednak zamiast tego wolałbym peugeota 206 1.6 hdi... ale na pierwszy samochód wybrałbym opel astra II z silnikiem 1.7 cdti... może nie poraża mocą ale ekonomiczny i całkiem spory jest
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Paź 2012, 09:54

"Ja Forda bym nie brał" a poleca Astrę II?
A co z Fordami jest nie tak? Gniją? Większość samochodów gnije, nawet Mercedesy.
A TDDI uznałbym za lepszy niż DTI.
Focus jest idealną propozycją dla młodego kierowcy, ze względu na gabaryty i bezbłędne prowadzenie samochodu.
Lancia Lybra z 1,9 JTD to dobra propozycja, ale samochód jest odpowiednio większy, a wygląd Lancii nie każdemu przypadnie do gustu. Jedyne co mi się w tym aucie podoba to wnętrze i silnik.

@Mahone, jest takie powiedzenie, że jak o czymś pojęcia nie masz, to nie pier**l od rzeczy. Akurat Lancia z 1,9 JTD będzie mniej awaryjna niż Vectra z 2,0 DTI. Dostęp do części? A co to, żyjemy w średniowieczu i nie ma Allegro? Teraz wszystko kupisz, i to wcale nie za wielką cenę. Poza tym, weź pod uwagę, że płyta podłogowa od AR 156, a silnik od Fiata - Lancii jest jedynie znaczek i polot. Dlatego części i serwis jest tani. Poza tym, to naprawdę świetne auto, szczerze wątpię, by kupione w dobrym stanie zawiodło nowego właściciela.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009