Szarpanie samochodu przy ruszaniu

15 Maj 2012, 14:36

Witam!

Posiadam samochód Nissan Primera z silnikiem Sri 2.0 w gazie i mam z nim problem. Przy ruszaniu gdy już silnik ma już te 90 stopni zaczyna szarpać całą budą, dzieje się tak tylko na pierwszym biegu i tylko podczas gdy mam jeszcze nogę na sprzęgle. Nie ma znaczenia ile czasu trzymam sprzęgło i czy puszczam je szybko czy powoli, zawsze jak samochód się rozgrzeje występuje to szarpanie, dodam że jest ono bardzo męczące szczególnie podczas jazdy w korku. Proszę o pomoc co zrobić lub co sprawdzić, aby te szarpania wyeleminować? Proszę o pomoc!
przemek444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Maj 2012, 14:42

Dodam jeszcze, że tarcza, docisk, i linka od sprzęgła są wymienione na nowe. A i od pewnego czasu przy ruszaniu słyszę czasami takie jakby tarcie lub zgrzytanie, występuje ono przy ruszaniu tylko.
przemek444
Nowicjusz

15 Maj 2012, 17:20

Dodam jeszcze, że tarcza, docisk, i linka od sprzęgła są wymienione na nowe

jeśli nie dawno wymieniano to szkoda , że mechanik nie przyjrzał sie przegubom półosi ,

ale taki efekt może być od umierającej poduszki skrzyni/ silnika lub podpórki reakcyjnej silnika
lub dużych luzów w zawieszeniu kół napędzających
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

15 Maj 2012, 18:45

przemek444 napisał(a): A i od pewnego czasu przy ruszaniu słyszę czasami takie jakby tarcie lub zgrzytanie, występuje ono przy ruszaniu tylko.

Ja stawiam jednak na docisk sprzęgla.Wymienione na nowe wcale nie oznacza ze jest dobre... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

15 Maj 2012, 20:00

Ja stawiam jednak na docisk sprzęgla

wg mnie to nie wina docisku :wink:
czy części nowe ????
może sobie jeszcze sprawdzić czy ; to nie zapiekająca się ośka dzwigni o obudowie skrzyni

a może usterka przy sprzegle nie została zauważona przez wymieniajacego :?
bo nie myślał :twisted:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

15 Maj 2012, 22:56

Przeguby sprawdzone i są ok. a jak te luzy w kole wyeleminować bądź sprawdzić dokłądnie? A i wszystkie części do sprzegła były kupione nowe, ale zamienniki a nie orginalne. Może być tutaj przyczyna, że jednak te zamienniki nie dają rady? I jak poznać że te poduszki są zużyte? Z góry dziękuje za odp.
przemek444
Nowicjusz

16 Maj 2012, 11:02

kiedy to sprzegło było robione ?
wg mnie pora zmienić tego mechanika
sympatyk
Zaawansowany

16 Maj 2012, 13:56

Sprzęgło było wymieniane około trzy miesiące temu. Myślicie że to wina właśnie sprzęgła? Konkretnie której jego części? Może właśnie jednak przez zużyte poduszki silnika? Mam jeszcze jednego z tego co słyszałem doświadczonego mechanika i mam zamiar w niedługim czasie do niego pojechać, żeby on ocenił co jest nie tak, ale wolę najpierw spytać się na forum i trochę obyć w temacie czego to może być przyczyna, żeby nie naciągał mnie na niepotrzebne koszty. Jeszcze jedno pytanie, czemu te drgania nasilają się właśnie z rozgrzewaniem silnika? Od czego to zależy? Gdy silnik jest zimny praktycznie tych drgań nie ma.
przemek444
Nowicjusz