Szkoda całkowita a brak przeglądu ( da rady sprzedać auto? )

01 Mar 2012, 20:57

Witam,

Miałem ostatnio wypadek nie z mojej winy mojego Fiata Punto II 1,2 16 v (wersja sx) przebieg 200 000 z gazem zbito nie aż tak strasznie ale naprawa mało nie wykosztuje.

Wycena określona na wartość samochodu 5600 zł lecz dają mi 4500 do naprawy lub 5600 i oni go sprzedają.

(proszę o opieniie sprawiedliwie czy nie? )

Samochód nie miał przeglądu i policja wzięła dowód. Jak teraz zrobić jest jak chciałbym wziąć 4500 zł i sprzedać go na własna rękę jak nie mam przeglądu a zrobić go mogę dopiero po remoncie.

W tym stanie wziąłbym za niego myślę że spokojnie 2500 zł ale trzymie mnie ten przegląd, co robic co doradzacie?

Kłócić się z ubezpieczalnią? (żądać większej kwoty?)
jak to jest z tym przeglądem? Mogę sprzedać beż przeglądu?

bardzo proszę o pomoc bo nie zasnę ;)

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
krzychurr
Nowicjusz

01 Mar 2012, 21:59

krzychurr napisał(a):Mogę sprzedać beż przeglądu?

Możesz. Będzie to problem kupującego , a Ty możesz zasnąć spokojnie.......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2012, 10:25

Zapomniałem napisać że dowód został wzięty przez policję i jest w starostwie. A do sprzedaży samochodu potrzebny jest dowód rejestracyjny.

Jak to teraz zrobić aby odzyskać dowód?
krzychurr
Nowicjusz

02 Mar 2012, 11:21

krzychurr napisał(a):Jak to teraz zrobić aby odzyskać dowód?

Aby go odzyskać to trzeba zrobić auto i wykonać stosowny przegląd na SKP potwierdzony stosownym zaświadczeniem. Na tej podstawie dostaniesz swój DR w swoim WK.

krzychurr napisał(a): A do sprzedaży samochodu potrzebny jest dowód rejestracyjny.

Niekoniecznie . Masz przecież pokwitowanie zatrzymania dowodu od policji . Dajesz to kupującemu. Ale żeby nie było niejasności, to udajesz się do WK i stosownym podaniem za niewielką opłatą, prosisz o wydanie zaświadczenia o wpisie pojazdu do ewidencji. Na nim będą wszystkie dane, takie jak w dowodzie rejestracyjnym. Tu już nabywca nie może marudzić , a Ty dalej śpisz spokojnie.
Przypomnę Ci jeszcze o fakcie , że dopóki nie pozbędziesz się auta , mimo tego że auto jest niesprawne , bez przeglądu , to masz obowiązek opłacać OC.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...