Szukam auta do 30tyś zł

10 Lut 2020, 12:39

e0hater napisał(a):Szkoda, że nie szukasz diesla bo bmw e91 bardzo fajne auto. Fajnie się odpycha, wygodne i dobrze wyposazone.

Ale nie uważasz że to przy kosztach serwisu tego auta + psujactwie jest daleko z tyłu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Lut 2020, 12:47

Chyba jednak postawię na Szwedów zobaczymy
QastroleQ
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 04 01 2011
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2020, 12:57

szybki napisał(a):Ale nie uważasz że to przy kosztach serwisu tego auta + psujactwie jest daleko z tyłu.

Wiesz co dużo czytałem o tym aucie bo sam sie zapatrywałem swojego czasu dopóki nie stwierdziłem, że diesel jest mi zbędny i kilku znajomych ma z których prócz eksploatacji typowej żaden nie dołożył złotówki do tego auta. E91 w benzynie oczywiście psuje się na potęgę ale o klekocie złego słowa nie słyszałem.

QastroleQ napisał(a):Chyba jednak postawię na Szwedów zobaczymy

Tylko podziel się opinią jak już obejrzysz lub zakupisz bo jestem ciekaw :)
Ja miałem do czynienia z s40 z małym silnikiem to mi tu auto zupełnie nie leżało ale może dlatego, ze nie przepadam za tego typu wnętrzami.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

10 Lut 2020, 13:35

QastroleQ napisał(a):Gdybyś mógł mi jeszcze co nieco napisać o B7
wg mnie jest to auto mocno przeceniane - płacisz 30k za niemal 20 letnie już auto (b7 to tak naprawdę trochę większy lifting b6), które wprawdzie ma dobry silnik, ale jest ciasne w środku i zwyczajnie ciężko je kupić w dobrym stanie z dobrym wyposażeniem. Dobre sztuki rozchodzą się na pniu, a na rynku nie brakuje ulepów, które są wycenione na kosmicznym poziomie. Pewną wadą jest dla mnie również fakt, że tych aut jest na ulicy dość dużo, ale to już zupełnie indywidualna kwestia :ok:
QastroleQ napisał(a):A co myślicie o volvo V50
to kompakt (Focus mk2) z trochę bardziej premium blachą i wnętrzem. Przestrzeń nie powala, będzie podobnie jak w a4. Prowadzenie też całkiem ok (podobnie jak w Audi), ale jest mniejsza szansa wypadnięcia przodem z zakrętu, bo nie ma silnika w zderzaku :wink: co do cen części to nie wypowiem się, bo o ile w silnikach 1.6 - 2.0 można było coś dobrać z Forda, tak w przypadku silników czysto volvowskich (fajną opcją jest też 2,4) może być trochę drożej.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

10 Lut 2020, 13:39

Dzięki za odpowiedź jednak jednostka 2.4 l odpada że względu na stosunek poj. Do hp. Jak już volvo to tylko 2.5T droższe w zagazowaniu ale zywsze chciałbym też upolować takie volvo w 4x4
QastroleQ
Nowicjusz

10 Lut 2020, 13:42

QastroleQ napisał(a):Jak już volvo to tylko 2.5T droższe w zagazowaniu ale zywsze chciałbym też upolować takie volvo w 4x4

Z ciekawości zapytam coś się tak uparł na to 4x4 ? : )
e0hater
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus ES po tuningu TRD
    Nowy Lexus ES zadebiutował oficjalnie dopiero pół roku temu, a japoński oddział Toyota Racing Development przygotował już kilka interesujących elementów pozwalających na zarówno optyczny, jak i mechaniczny ...

10 Lut 2020, 13:54

Zwłaszcza, że to Haldex :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2020, 13:56

Mam vectre 2.0T jak wiecie napęd na przód co nie jest fajne przy tej mocy auto potrafi na zakrętach dziwnie się zachowywać również podczas dynamicznego ruszania koła tracą przyczepność 225 gooda auto ma TC na stałe co dodatkowo go dławi i zamiast dynamicznego ruszenia jest stęk. A CO DOPIERO BEDZIE PRZY 230HP. Mam ciężką nogę nie ukrywam co nie znaczy że szybko jeżdżę bo nie o to chodzi lubię bujnąć auto tak do 100-120 km/h i chciałbym aby moc silnika była uczciwie przełożona na układ napędowy bez głupich strat na uslizg kół zwłaszcza przednich A czwórka ładnie startuje to mi się podoba i chyba nic w tym złego :naughty:
QastroleQ
Nowicjusz

10 Lut 2020, 14:07

4 buta na haldexie też zdławi ;p Weź też pod uwagę większa masę i przede wszystkim spalanie oraz koszty ewentualnego serwisu.

Z tego co widzę to te t5 230ps występowały tylko w automacie ?
e0hater
Początkujący

10 Lut 2020, 14:18

Nie wiem ale ja nawet wolę automat. Wiadomo że zadlawi... nie szukam bolidu f1 tylko auta które trzyma się drogi i nie jest podsterowne A przy okazji jest w miarę ładne
QastroleQ
Nowicjusz

10 Lut 2020, 14:23

Jak ci się uda to daj znac bo jestem ciekaw tego auta. Mało tego na otomoto więc pytanie cyz nie trzeba będzie się po zagranicy targać.
e0hater
Początkujący

10 Lut 2020, 14:50

Mało bo ludzie passaty i audi kupują A Niemiec volvo nie bardzo lubi dam znać chcę przejechać się volvo v 50 oraz S 60 audi a4 b7 1.8 t quattro i seatem exeo bo jak wiemy jest to czyste b7
QastroleQ
Nowicjusz

10 Lut 2020, 15:42

QastroleQ napisał(a):Mam vectre 2.0T jak wiecie napęd na przód co nie jest fajne przy tej mocy auto potrafi na zakrętach dziwnie się zachowywać również podczas dynamicznego ruszania koła tracą przyczepność 225
takim v50 też będziesz jeździć głównie jak przednionapędówką, bo tył dołączy Ci się tylko w ekstremalnych przypadkach (% na co dzień i przy obecnym klimacie bardzo rzadko). Quattro od a4 wzwyż jest chyba stały (ftały, #pdk), więc będzie lepiej.

Jest niby jeszcze opcja Subaru... :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2020, 16:13

V 50 ma stały napęd na 4 łapy... ludzie macie pomagać A tylko głupoty piszecie... zero konkretów... jeden obrażony bo nie BMW Ty wysmiewasz bo chcę 4x4 moje pieniądze i mój wybór A wy zamiast podpowiadać to szydera tylk9 jeden kolega mnie tu naprowadzil na volvo za co dzięki wielkie reszta tylko krytykuje... masz 50 koła to kup za 50 ja mam 30 na zakup auta nie pasuje Ci to nie odpisuj chcesz mi pomóc pisz rzeczowo i konkretnie
QastroleQ
Nowicjusz

10 Lut 2020, 18:41

QastroleQ napisał(a):V 50 ma stały napęd na 4 łapy.
no nie bardzo
Haldex jest typem mokrego, wielopłytkowego sprzęgła ciernego, umieszczonego pomiędzy wałem napędowym a mechanizmem różnicowym tylnej osi. W poprzednich jego generacjach było ono sterowane ciśnieniem powstałym na skutek różnic prędkości obrotowych przedniej i tylnej osi. Przenoszony moment napędowy zależał od wartości ciśnienia, z jakim są ściskane tarczki sprzęgła. W ten sposób tylne koła w wyniku poślizgu przednich zaczynały się obracać
gdyby był stały, to od razu startowałby z czterech kapci.
mike
Moderator
Awatar użytkownika