Szukam samochodu do 20 tysięcy

16 Sty 2013, 13:48

Witam . Chcę kupić swój pierwszy samochód . Proszę was o poradę w tej sprawie .
Chcę żeby to był samochód typowo rodzinny z akcentem sportowym . Szukam samochodu o 6 miesięcy i albo jest jakiś feler , albo ktoś mi go odradza . Dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc .
Maksymalna kwota jaką mogę dać na samochód to 20 tysięcy zł .
Musi być 4 drzwiowy .
Pozdrawiam i z góry dziękuję
patryk19
Nowicjusz

Auto: Brak

16 Sty 2013, 14:00

BMW E46 318-320i ?
Na 3 osobową rodzinę by wystarczyło, a i troszkę charakteru ze sportowego auta ma.
Ewentualnie Alfa Romeo 156 1.9JTD . Auto też na pewno warte zainteresowania.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2013, 14:43

Wymieniłes same typowo rodzinne modele AR 156 i E46 brawo. Do tego oba o dość problematycznej eksploatacji 9ze tak sie delikatnie wyraże) zwłaszcza dla początkującego użytkownika.
Zacznij szukać w przedziałach cenowych oddalonych od OKAZYJI dla danego modelu a znajdziesz.
Z swojej strony polecam Mondeo z sportowym tłumikiem albo kierownica (zeby byl akcent sportowy) z racji tego że sa stosunkowo tanie , dobrze nadają sie dla rodziny i nie sa upierdliwe w użytkowaniu .Poważniejszy problem to korozja. Za mało napisane jakie warunki ma spełniać tj - co to znaczy dla Ciebie rodzinny samochod , sportowy akcent, zakładane roczne przebiegi itd.
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

16 Sty 2013, 14:52

Mówiąc rodzinny samochód mam na myśli moją 3 osobową rodzinę (razem ze mną) : Żonę i dziecko . Chodzi mi o to , żeby nie był to za mały samochód , ale też nie za duży . No i jak wspomniałem musi być 4 drzwiowy .
Mówiąc "ze sportowym akcentem " mam na myśli to , że chcę mieć czym przycisnąć np. na autostradzie , a nie wlec się jak żółw .
Zakładane roczne przebiegi hmm... Powiem tak :
Czasami jest tak , że przez jakiś okres jeżdżę tylko po mieście , ale czasami jestem wysyłany na delegację do Francji i przejeżdżam wtedy nie mały kawałek drogi .
patryk19
Nowicjusz

16 Sty 2013, 14:59

roney03 napisał(a):sportowym tłumikiem albo kierownica

to moze jeszcze aluminiowe nakladki na pedaly ? :D haha

propozycja ode mnie :
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

16 Sty 2013, 15:13

patryk19 napisał(a):Chodzi mi o to , żeby nie był to za mały samochód , ale też nie za duży

Ale to dla każdego co innego znaczy.Jeden z rodzina sie zmieści w Golfie a innemu i Grand Scenic bedzie zbyt mały .Napisałeś tak enigmatycznie że i tak nic nie wiadomo .
W delegacje z rodzina raczje nie jezdzisz a do jazdy po miescie polowy dobytku z domu nie zabierasz wiec wypadkowa na moj gust to raczej samochód wielkości kompaktowej. Takim optymalnym bylaby Octavia ale za 20 tys II generacji z mocniejszym silnikiem nie kupisz a pierwsza jest mocno wiekowa konstrukcyjnie.
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

16 Sty 2013, 15:18

szukam czegoś przekroju passata b6
patryk19
Nowicjusz

16 Sty 2013, 15:22

Za te piędziadze celował bym w rocznik. Peugeot 307SW 2.0 benzyna po lifcie.
Przestronny, rodzinny a zarazem da się szybciej pojechać. Silnik dobry do gazu.

Ford modeo kapryśny niemal jak Alfa, a BMW dosc drogie w utrzymaniu, zreszta jest takie powiedzonko Bedziesz Mial Wydatki... ;)

Inny fajny samochód w trase i dla rodzinki to Fiat Croma np 1.9JTD 8v gdybys wolał diesla.

Auta te są dość wygodne, a tym bardziej nie ciasne jak przyjdzie wrzucic wózek jakies bagaze i dziecko w fotelik to docenisz kombi. Sam wiem po sobie :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2013, 15:30

Powiem wam , że zainteresował mnie Fiat Croma ...

Znalazłem coś takiego :
[link do Gratka wygasł]
patryk19
Nowicjusz

16 Sty 2013, 16:05

Fiat Croma to bardzo ciekawa propozycja. 1.9JTD 8v 120KM ten słabszy. Jest mocniejszy 16v jedzie lepiej, ale ma jakąś wadę o której teraz nie napisze bo zapomniałem, ale mozna temat łatwo namierzyć i po uzyskaniu info podjąć decyzje.
Wiadomo 150KM to nie 120 :) ale bezawaryjność też ważna :) i koszty częsci.

Można też ta furke trafić z automatem Tiptronic.

Tu parę propozycji z aledrogo.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Można pooglądać fotki :) Furka ta była dość droga w zakupie ok 100tys pln dlatego w większości są ściągane. Fiat tym autem chciał odbudować swój wizerunek.
Wg mnie to bardzo dobre auto za rozsądne pieniądze.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2013, 16:08

Fiatowskie diesle są jednymi z najlepszych. Szczególnie 1.9 i 2.4. Nie wiem, jak konkretnie z Cromą, ale silnikowo nie nastrączyła by ci wielu problemów. Polecam mimo wszystko ;)
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001