Szybka decyzja kupna drugiego auta w życiu!

27 Mar 2010, 12:59

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Otóż mam dylemat co wybrać;
-BMW E-39 525TDS (proszę o opinie) np.

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

-Audi a8 d2 2.5 tdi (proszę o opinie) np.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

-Opel omega b lub c (prosze o opinie)

Potrzebuję auta na długie trasy w roku robie około 50 tys. km. więc potrzebuję wygody,ale potrzebuję auta które pojedzie prędkościami rzędu 150-200 km/h a spalanie; no oczywiscie to mają być diesle więc max 15 l. No potrzebuję dużego auta wygodnego, a słyszałem na temat tych dwóch modeli pozytywne opinie ale czy to prawda że audi a8 jest lepsze bo większe? Nop schylałbym sie w kierunku audi lecz ta omega nie jest zła.
Kwota jaką dysponuję to 15-20 tys.

Proszę o odpowiedzi gdyż potrzebuję autka .
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez KINROAD93 27 Mar 2010, 14:36, edytowano w sumie 2 razy
KINROAD93
Nowicjusz

Miejscowość: nieiwem

27 Mar 2010, 13:59

Moze a6 1.8 T, to bena ale zywotna, jak nie to 2.5 d.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

27 Mar 2010, 14:01

W takim audi A8 niektóre naprawy będą kosztowne a musisz się liczyć z tym że auto będzie miało przejechane pareset tys kilometrów bo takich pojazdów jako nowe nikt nie kupuje żeby jeździć raz w tygodniu do kościoła.... z Twoich propozycji skłaniałbym się ku Omedze, przynajmniej ewentualne naprawy będą tańsze i z częściami też nie problem.
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Mar 2010, 14:31

ale a6 nie kupie rej ładnej jak kupie to kanciastą a to bmw???
KINROAD93
Nowicjusz

27 Mar 2010, 15:05

a ja bym ci polecił tą czarną bmw, tylko dokładnie zwróć uwagę na stan silnika, jak pali na zimno na ciepło, jak wymieniane płyny i zadbany to powinien śmigać miło, przynajmniej przebieg nie jest zaniżony, a i całe auto wygląda dobrze
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Mar 2010, 16:05

Jeśli Cię stać na utrzymanie A8 to bierz A8, tyle że tam każda pierdoła kosztuje naprawdę dużo pieniędzy, dwóch znajomych ma własnie A8, jeden benzyna drugi natomiast tego 2.5 tdi. Koszt utrzymania jest naprawdę duży, zawieszenie to istna tragedia. bmw 7 jest o wiele tańsze w eksploatacji. Co do silnika, to nie pali wcale mało, rozrząd - części plus robocizna przyprawia o zawrót głowy. Co do BMW w TDS-ie, tu sytuacja wygląda bardzo podobnie, jest to bardzo awaryjny silnik i drogi w eksploatacji, pękające głowice, siadające pompy, owszem zdarza się że ktoś jeździ i nic nie musi robić, ale to odosobnione przypadki. Ja bym się rozglądnął na Twoim miejscu za jakąś zdrową benzyna, no chyba że masz tyle gotówki, że stać cię na tego Common Rail np. 2.5 bądź 3.0, rewelacyjne silniki tyle że tam jak się już trafi awaria silnika to leci w tysiące, sam takiego miałem to sprzedałem go bardzo szybko. Nie stać mnie na diesla :wink:
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

28 Mar 2010, 10:32

a co myślicie o land rover range rover 2.5 tdi ?czy to prawda ze są drogie częsci do niego?
Ostatnio edytowany przez KINROAD93, 28 Mar 2010, 11:13, edytowano w sumie 1 raz
KINROAD93
Nowicjusz

28 Mar 2010, 10:42

Napisze Tobie jedno - na pewno nie stac ciebie na utrzymanie A8 nawet jesli trafisz egemplarz ktory nie bedzie sprawial klopotu.Wymiana elementow eksploatacyjnych ukladu hamulcowego typu klocki tarcze to dobre ponad 1 tys zl , wymiana paska rozrzadu 2.5TDI to ponad 2 tys .Pomijam juz fakt ze silniki 2.5tdi sa dosc problemowe i drogie w naprawach .Te samochody nie bez powodu sa takie tanie.
Chcesz duzy komfortowe auto kup sobie Alfe 166 przynajmniej zostanie tobie troche srodkow na ewentualne naprawy.
A najlepiej zrobisz jak zaczniesz interesowac sie autami maksymalnej wielkosci VW Passata nie wiekszymi - bo nie stac ciebie.No moze na Omege lub Scorpio
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

28 Mar 2010, 12:36

a skad kolego wiesz czy mnie stać czy nie ,mam dużą firmę i mam kaszkę więc pytam

[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 13:37 ]
a co powieie na temat land rovera range rovera 2.5 td 136 km np. coś takiego;

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KINROAD93
Nowicjusz

28 Mar 2010, 12:51

KINROAD93 napisał(a):a skad kolego wiesz czy mnie stać czy nie ,mam dużą firmę i mam kaszkę więc pytam

Przypuszczenia pewnie dlatego, że 15-20 tys. zł to nie są duże pieniądze na auto dla kogoś kto ma kaszkę i dużą firmę. Chyba, że ja nie rozumiem określenia "duża firma".

Ale przyznaję, że auto takie jak Audi A8 to piękna maszyna. Robi wrażenie nawet jak kupuje się starego strucla. Niestety duże, drogie auta jakim było A8 za czasów młodości, jako stare samochody są kosztowne w eksploatacji i wcale cena paliwa nie jest tu najważniejsza.
Wynika to z faktu, że jak ktoś w salonie wydaje na samochód 300 tys. zł, to wydatki rzędu tysiąca zł nie są mu straszne. Z wiekiem auta tanieją i dosiadają je ludzie dla których tysiak to nie tak bez znaczenia.

Ale jeżeli stać Cię na utrzymanie A8 albo BMW 7-mki to sprawią Ci te auta wiele radości z jazdy. Ja zastanowiłbym się jednak nad wersjami w benzynie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika