Tablica za szybą

11 Paź 2020, 19:26

fiatcoupe napisał(a):tablicę.To nie jest moja fanaberia-ja po prostu umieściłem ją tam gdzie jest jej miejsce.
chcesz powiedzieć że 95% użytkowników zamontowało swoje tablice w niewłaściwym miejscu czyli na zderzaku?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

11 Paź 2020, 20:55

Kao-absolutnie nie-ja odnoszę się tylko do marki i modelu auta którym na chwilę obecną się poruszam.Natomiast co do owych 95% nie mi o tym decydować gdzie kto w jakim miejscu je sobie montuje.Ale tak z ciekawości zerkam na przepis i co widzę-? Co mówią przepisy?

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z 11 grudnia 2017 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych mówi wyraźnie i jednoznacznie o następujących obowiązkach:

Tablica rejestracyjna ma być umieszczona z przodu i z tyłu pojazdu.
Przednia tablica może być wyłącznie jednorzędowa (nie kwadratowa) i zgodna z rozporządzeniem (nie naklejka czy atrapa).
Obie tablice powinny być zamocowane pośrodku pojazdu, ale dopuszczalny jest również montaż po lewej stronie.
:oops: ustawodawca słowem nie wspomina o....zderzaku.
Szukam dalej...i co widzę a no taki zapis Mowa o Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

W załączniku 5 do tej ustawy :§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.Porównując oba rozporządzenia, łatwo wyciągnąć wniosek, że w żadnym z nich nie jest napisane o umieszczaniu tablic na zderzakach, natomiast jest jasne, że przednia tablica powinna być umieszczona na pojeździe z przodu.Ja ten obowiązek wypełniam. Wiele jest tu kwestii dyskusyjnych i polegających na "grze słów" i ich interpretowania.Stąd zapewne Policja ma problem z oceną interpretacji tych konkretnych przepisów.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
0

12 Paź 2020, 06:54

Ale mi właśnie chodziło o użytkownikow FC :ok: jak dla mnie szyba nie jest przodem pojazdu więc widzisz poprostu zinterpretowałeś to po swojemu à jeszcze inna sprawa że ludzie którzy wrzucają tablice za szybę robią to po stronie prawej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

12 Paź 2020, 08:36

Miejsce na tablicę w FC producent przewidział w specjalnym do tego celu uchwycie przy górnej krawędzi szyby po jej....środku. Ja z tym problemu nie mam,uwierz mi Policja również.Autem przemierzyłem też takie kraje jak Niemcy,Włochy,Francja-nigdy nie musiałem się "tłumaczyć" z tego,że przednia tablica nie znajduje się na zderzaku a przy lusterku wstecznym :)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0

12 Paź 2020, 09:45

Kao napisał(a): jak dla mnie szyba nie jest przodem pojazdu
:ok: :ok: Coś mi się przypomnialo.....Dach samochodu tez jest przodem samochodu.....Tak mnie przekonywał klient który miał zamontowana TR na dachu....Oczywiście wylot w sina dal..... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
0

12 Paź 2020, 10:16

fiatcoupe napisał(a):Miejsce na tablicę w FC producent przewidział w specjalnym do tego celu uchwycie przy górnej krawędzi szyby po jej....środku.
a możesz wrzucić jakieś foty tego specjalistycznego uchwytu? Ciekawy jestem jak to wygląda.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Superb - nowy wygląd i mniejsze zużycie paliwa
    SKODA rozpoczyna kolejny etap swojej ofensywy modelowej SKODĄ Superb. Model flagowy marki imponuje atrakcyjnymi nowymi elementami stylistyki SKODY, świeżym wnętrzem i ulepszonymi funkcjami. Zużycie paliwa i emisja CO2 oferowanych ...

12 Paź 2020, 14:15

Kao napisał(a):a możesz wrzucić jakieś foty tego specjalistycznego uchwytu?
Ja też jestem ciekawy jak on wygląda :sly:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

12 Paź 2020, 15:01

fiatcoupe napisał(a):W moim aucie takim miejscem jest właśnie górna część podszybia.

MotoAlbercik napisał(a):A jakie masz auto?

Migi60 napisał(a):Tym miejscem jest tylko i wyłącznie zderzak.

Dokładnie tak - producent tego samochodu jako miejsce konstrukcyjnie przeznaczone na tablicę rejestracyjną z przodu wskazał środkową część przedniego zderzaka. Nie wiem skąd masz informację, że jest to górna część podszybia, ale jest to bzdurna informacja. Chyba, że się mylę, to wrzuć jakiegoś linka, gdzie jest stwierdzone, że jest inaczej.
Nie spotkałem się jeszcze z samochodem, który miałby w górnej części podszybia miejsce na TR...Z przodu jest to zawsze przedni zderzak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

12 Paź 2020, 16:11

Tak to wygląda i prezentuje się w całej okazałości.Rozumiem waszą irytację,ale to naprawdę niczego nie zmieni.W czerwcu mam przegląd,jeżeli sobie życzycie mogę również udokumentować ten fakt kiedy auto jest na stanowisku diagnostycznym :) Każdy widzi to co chce widzieć i czyta przepisy na swój własny użytek.Gdyby to było prawnie zabronione,niedozwolone to oczywista oczywistość,że nie narażałbym się na kłopoty,koszty,urzędowe przepychanki czy inne restrykcje.Opieram się tylko na przepisach które powszechnie obowiązują.Natomiast "garażowa" ich wykładnia mnie po prostu nie interesuje,stąd taka rozbieżność.Podkreślę raz jeszcze,nie miałem i nie mam żadnych problemów z PT czy podczas kontroli wiążących się z tym,że mam tablicę na szybie w tym aucie.Po prostu tam jest jej miejsce.Przecież nie ja sobie to wymyśliłem :mrgreen:
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0

12 Paź 2020, 16:20

A jakie to auto? Chyba jakiś bus...? Nie jest to czasem miejsce na włożenie etykiety np. ZAOPATRZENIE lub tablicy z imieniem Kierowcy?
W zderzaku tego auta nie ma miejsca na tablicę? Możesz zrobić zdjęcie tego samochodu z przodu?
Rokiko
Forumowicz VIP

0

12 Paź 2020, 18:37

W takim razie jeździj spokojnie nadal z tablicą umieszczoną tam, gdzie ci pasuje i tyle. Nikt na siłę nie będzie cię zmuszał, żebyś przykręcił ją tam, gdzie wskazał producent auta. Przynajmniej na forum :mrgreen:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

13 Paź 2020, 09:13

Może masz szczęście co do policjantów :D, ja również nie widziałem nigdy nikogo z tablicą w tym miejscu lecz jeśli nie sprawia ci to kłopotów to nic tylko się cieszyć, choć mi by przeszkadzała ta tablica.
malmon3
Aktywny

0

13 Paź 2020, 11:17

:) Bo to nie jest "taczka" jakich wiele na każdym rogu ulicy spotkasz.Wyjątkowe auta,wyjątkowo są traktowane :ok:
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0

13 Paź 2020, 12:31

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie jakie to auto? Wrzuć jego fotkę z widocznym całym przodem :sly:

fiatcoupe napisał(a):Wyjątkowe auta,wyjątkowo są traktowane
hm... nie jestem pewny że to takie wyjątkowe auto. Może to taki dostawczak chiński 3 kołowy gdzie z przodu nie ma miejsca na tablicę :mrgreen: Skoro od kilku postów nie chcesz nam powiedzieć co to jest za pojazd to możemy się tylko domyślać :)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

0

13 Paź 2020, 14:38

Chcesz brać udział w dyskusji to chociaż wysil się i przeczytaj-zerknij,popatrz na cały wątek tematu a zapewniam cię,że znajdziesz w sposób wyczerpujący wszystkie informacje o które pytasz. :)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0