Tani nowy sensowny samochód

02 Maj 2022, 21:50

franccc napisał(a):Tak tak, milion robi i "nic się nie dzieje"

Nawet oleju pewnie nie trzeba wymieniać. :happy: .... Żart oczywiście
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Maj 2022, 09:06

Ja mogę Ci szczerze polecić Kię. W ostatnim rankingu najbardziej niezawodnych marek znalazła się na szczycie listy. Niższa cena niż w przypadku bardziej popularnych marek a oferuje dużo więcej. Jeżdżę Kia Rio i nie mam na co narzekać.
tomasz85
Obserwowany

Miejscowość: Gdynia
Prawo jazdy: 15 05 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Kia Rio

04 Maj 2022, 09:19

Miro12 napisał(a):Już zdecydowanie lepszy był wizualnie Renault Captur
Wizualnie tak ale jest on dużo częściej widziany w serwisie niż Duster :mrgreen:
mkowal napisał(a):Szczególnie, że po tych 60tys. km już wypadałoby wymienić pewnie świece, klocki, itd. Więc oszczędności jeszcze mniejsze.
To zależy jak na to patrzysz. Przy nowym samochodzie może się okazać że ubezpieczenie będziesz musiał wykupić w ASO :) z reguły 2x droższe niż poza nim. Żeby utrzymać gwarancję musisz jeździć na przeglądy więc dodatkowy koszt. Przy aucie 2-3 letnim te koszty będą znacznie niższe. Tak więc różnica w cenie którą podałeś to nie jedyna różnica którą warto wziąć pod uwagę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2022, 10:02

Auto z salonu NIGDY nie będzie bardziej opłacalne i tańsze w utrzymaniu od kilkuletniej używki. Autor marudzi na koszt ŚWIEC ZAPŁONOWYCH. Dajcie panowie spokój, tu nie ma co tłumaczyć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Maj 2022, 14:41

Zwłaszcza że 2-3letnie kijanki z niezbyt dużym przebiegiem są aktualnie droższe niż w momencie sprzedaży - mówię o cenach katalogowych, nie od dealera...
Taniej jak ch...a - nawet doliczyć przegląd i OC+AC to po uwzględnieniu zniżki i tak wychodzi się na plus.
Rynek kilkulatków odjechał mocno...  Za mocno... Trend się utrzyma pewnie jeszcze kilka lat - ile to już do wróżbity.
W "normalnym życiu" mialbys racje, ale teraz to loteria...
Mkowal zorientuj się co jest dostępne jakos w miare szybko, bo różnie bywa. Nie wiem czy złapiesz w budżecie, ale Scala jest bardzo sensowna! Tylko na nią to trzeba poczekać... Jeżeli zamawiasz do produkcji to koniecznie bierz z gwarancja ceny - są opóźnienia i negocjuj ;) Niby sie nie da, ale da się - trują, marudzą, że to już nie zarabiają, że wychodzą na zero, że wręcz dokładają do interesu, ale uda się coś tam urwać ;)
Za gotówkę bierzesz?
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

04 Maj 2022, 20:25

Eldier napisał(a):Rynek kilkulatków odjechał mocno... Za mocno... Trend się utrzyma pewnie jeszcze kilka lat - ile to już do wróżbity

Podrożało niestety ostro, ja widzę co się dzieje za granicą jaka bitwa o dobre auto, które schodzi w kilka minut w pełnej kwocie w zasadzie,
W USA jest to samo...siostra kupiła 2 lata temu hyundaja elentrę za 17 000 dolarów którą odsprzedała do salonu w tym roku za 17 000 dolarów :lol: a wzięła nowego hyundaja konę, salonpowiedział że tyle zapłaci za auto z małym przebiegiem bo będzie ktoś miał takie auto od reki, i tak czy inaczej ktoś kupi na kredyt za dowolną kwotę , taką jaką powiedzą.
toyman40
Stały forumowicz