Rokiko napisał(a):Ma określony maksymalny budżet? Może lepiej poszukać jakiegoś auta 2-3 letniego z ASO z gwarancją.
Myślałem o jakiś 60-70tys.
Jeżeli chodzi o używki to taki był na początku zamysł. Myślałem o kupnie na stronie w stylu dasweltauto, czy kia używane. Niestety ceny tych aut... Np. Kia Rio 2019r. 17tys przebiegu 57 tys; Skoda Fabia 2018; 70k przebiegu; 50tys zł. Chyba jednak wolę dołożyć te 10-15tys. zł i mieć nowy. Szczególnie, że po tych 60tys. km już wypadałoby wymienić pewnie świece, klocki, itd. Więc oszczędności jeszcze mniejsze.
Rokiko napisał(a):Sandero możesz mieć z LPG przy tym silniku tam chyba nie ma dużej różnicy w dopłacie, a późniejsza eksploatacja wychodzi taniej. Choć dzisiaj z tymi cenami paliw rożnie bywa.
Co do LPG, jakoś z tego się wyleczyłem, u znajomiej w c3 co roku wydaje kilka stówek na serwis, przeglądy i nie chodzi to tak jak powinno. W obecnej ibizie zdarzały się wybuchy gazu, silnik potrafił zgasnąć na skrzyżowaniu nic przyjemnego. Co jakiś czas trzeba było jeździć na serwis instalacji. Dodam, że montowana była w ASO.
Teraz tak patrzyłem na tą skodę i ma ona bardzo krótki 5 bieg. Kilka razy w miesiącu robię odcinki autostradą, czy jazda z prędkością 120 km/h nie będzie męcząca dla mnie, jak i dla samochodu? Może warto dołożyć 3500zł do wersji 95KM TSI, wtedy jest dłuższa 5. Tylko pytanie jak z żywotnością tego TSI?
Kia ma już dłuższy 5 bieg, dłuższą gwarancję 7 lat, skoda 2 lata (bardzo krótka, awaryjna?), skodę później łatwiej sprzedać, części popularniejsze. A może Dacia silnik renault, gwarancja 3 lata (lepiej od skody), ale różnie piszecie.