Tarcie (nie stukanie) przednie zawieszenie

09 Lis 2011, 16:09

Ostatnio zaliczyłem kilka porządnych dziur, po czym coś zaczęło hałasować z przodu samochodu, to jest podobny dźwięk do pukania czymś metalowym o kaloryfer, ale z dużą częstotliwością (tak z 1000/min). To może być coś poważnego? Skrzywiona felga albo wahacz? Nie zauważyłem, żeby auto było ściągane w jakąś konkretną stronę (troche to dziwne).
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

10 Lis 2011, 15:54

Rozwiązałem sprawę, ale napiszę o co chodziło, żeby inni nie spamowali tak jak ja :P

No więc, zawieszenie przeżyło dziury, ale poległo na szutrze, gdzie z zamiłowaniem ćwiczyłem skręt o 90* na ręcznym. Kamień wystrzelony spod koła uszkodził przegub kulowy, wylał się jakiś smar (którego nie zauważyłem) i stąd ten metaliczny dźwięk podczas jazdy.

Btw. to będzie druga wymiana tej samej części zawieszenia. Trochę to podejrzane, zwłaszcza, że w czasach pierwszej awarii jeździłem bardzo spokojnie.

Może da to wszystko komuś do myślenia i nie będzie się uczył na własnych błędach ;)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Lis 2011, 08:59

A morał z tego taki, że lepiej poczekać na śnieg (o ile spadnie w tym roku:P)
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Lis 2011, 13:28

No dokładnie, już nie mogę się doczekać kiedy spadnie, chociaż mam nadzieję że nie będzie bez przerwy sypać, bo mam zepsute wycieraczki :(

Tak dla ścisłości to był przegub kulowy prawego drążka kierowniczego. A jeśli chodzi o układ kierowniczy, to w sierpniu pękła mi pompa wspomagania. To chyba słaba strona tego auta..

A drugi morał jest taki, że muszę przekładać treningi na szutrze tak długo, aż nie zamontuję osłon na podwozie.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...