Tarcie (nie stukanie) przednie zawieszenie

09 Lis 2011, 17:09

Ostatnio zaliczyłem kilka porządnych dziur, po czym coś zaczęło hałasować z przodu samochodu, to jest podobny dźwięk do pukania czymś metalowym o kaloryfer, ale z dużą częstotliwością (tak z 1000/min). To może być coś poważnego? Skrzywiona felga albo wahacz? Nie zauważyłem, żeby auto było ściągane w jakąś konkretną stronę (troche to dziwne).
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

10 Lis 2011, 16:54

Rozwiązałem sprawę, ale napiszę o co chodziło, żeby inni nie spamowali tak jak ja :P

No więc, zawieszenie przeżyło dziury, ale poległo na szutrze, gdzie z zamiłowaniem ćwiczyłem skręt o 90* na ręcznym. Kamień wystrzelony spod koła uszkodził przegub kulowy, wylał się jakiś smar (którego nie zauważyłem) i stąd ten metaliczny dźwięk podczas jazdy.

Btw. to będzie druga wymiana tej samej części zawieszenia. Trochę to podejrzane, zwłaszcza, że w czasach pierwszej awarii jeździłem bardzo spokojnie.

Może da to wszystko komuś do myślenia i nie będzie się uczył na własnych błędach ;)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Lis 2011, 09:59

A morał z tego taki, że lepiej poczekać na śnieg (o ile spadnie w tym roku:P)
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Lis 2011, 14:28

No dokładnie, już nie mogę się doczekać kiedy spadnie, chociaż mam nadzieję że nie będzie bez przerwy sypać, bo mam zepsute wycieraczki :(

Tak dla ścisłości to był przegub kulowy prawego drążka kierowniczego. A jeśli chodzi o układ kierowniczy, to w sierpniu pękła mi pompa wspomagania. To chyba słaba strona tego auta..

A drugi morał jest taki, że muszę przekładać treningi na szutrze tak długo, aż nie zamontuję osłon na podwozie.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...