TD4 w automacie

17 Cze 2010, 13:52

Witam

Mam zamiar kupić Freelander'a z silnikiem BMW TD4 + automatyczna skrzynia ...

Proszę o informacje na co należy zwrócić kupując takie auto, jak sprawdzić jego "wrażliwe punkty", itp ... a i takie pytanie poboczne, w tym silniku jest pasek cze łańcuszek rozrządu (?)

Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

21 Cze 2010, 12:16

Witam. Jestem posiadaczem takiego felka. Rozrzad jest na łancuchu. Co do wrazliwych punktow to chyba reduktor jak we wszystkich felkach, choc podobno w automatach tak czesto nie lecą. Ja swoim jezdze blisko dwa lata i niemam zadnych problemow, dodam ze auto jest po przekładce ale na orginalnych czesciach. Jak masz zamiar kupic felka po przekładce no to jest kilka rzeczy na które trzeba zwrócic uwage.
mundi7
Nowicjusz

Miejscowość: radom

21 Cze 2010, 13:32

Dzięki za info ... jest to model na "właściwą" stronę - EU.

A czy do sprężarki klimy jest łatwy dostęp ... chodzi mi czy bez demontażu innych części można ją wymienić wraz z paskiem (?)
mar_pula
Początkujący

22 Cze 2010, 21:16

witam, Kolego Mar-pula piszesz że kupujesz wersję EU - czy sprawdzałeś że tak jest od salonu ??
niektórzy z nas kupili angliki i przekładaliśmy w taki czy inny sposób, ale świadomi jesteśmy rzeczy...
ale są buzeranci -handlarze :mrgreen: którzy kupili i przełożyli tak żeby z wierzchu nie było widać kasują jak za oryginał - potem kupujący klną lub płaczą....
w jednym z ostatnich Motorów opisane było na co zwracać uwage żeby zdemaskować Angola, ps w Anglii nasi też już przekładają ...

co do sprezarki w 1.8 mam pod alternatorem dostęp jako taki , od dołu lepiej
pozdrawiam
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Cze 2010, 08:32

... :-)
od salonu nie ale w karcie pojazdu widnieje kraj pochodzenia Niemcy .... oraz kpl. dokumentów właściciela z Niemiec
a z tego co się słyszałem przełożenie automatu nie jest takie proste, tak aby nie było tego widać ...
mar_pula
Początkujący

23 Cze 2010, 08:38

mar_pula napisał(a):a z tego co się słyszałem przełożenie automatu nie jest takie proste, tak aby nie było tego widać ...
źle słyszałeś :mrgreen: różni się tylko i wyłącznie zakupieniem końcówki wybieraka w wersji dla ruchu prawostronnego :wink: czyli jakieś 300 PLN jeśli mówimy o nowym :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Cze 2010, 13:10

jednak myślę, że dobrze słyszałem :mrgreen: ... problemem jest tunel w wer. EU trudno zdobyć ...

a tak na marginesie to nie chodziło mi o "trudność" w sensie technicznym "Polak potrafi wszystko" ale wizualnym ... tak aby się nie poznać :mrgreen:

W sobotę lub niedzielę zdecyduję co z zakupem ... auto ładne, bez wyraźnych śladów zużycia, jedna wada to sprężarka od klimy, padła ... a te ukryte wyjdą w trakcie :mrgreen:
mar_pula
Początkujący

23 Cze 2010, 18:04

tumel jest identyczny w obydwu wersjach nadwozia :mrgreen:
nawet jest identyczny jak w manualu, róznica jest tylko w dziurach :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Cze 2010, 08:23

:lol:

I dlatego nie jest identyczny ... te otwory są najważniejsze :mrgreen:
mar_pula
Początkujący

24 Cze 2010, 08:57

godzina roboty i nawet nie poznasz że to był manual przed włożeniem innej skrzyni :mrgreen: serio ;)
a już tak na poważnie to jeśli kupować frelka to 2 generacji i z pewnych rąk, najlepiej jeśli serwis dobry się przyzna do serwisowania tegoż auta, a dobrych serwisów w Polsce jest 5 :mrgreen:
i to by było na tyle z tematu
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Cze 2010, 12:16

a jeszcze jedna informacja co do identyfikacji ... nr VIN tam jest info o stronie prawa-lewa

a wracając do tunelu ... to chyba trzeba nie mieć oczu aby nie zauważyć przerobionego z manuala -> na automat ... nie wierzę jak nie zobaczę ... :mrgreen:
mar_pula
Początkujący

24 Cze 2010, 14:30

łatwiej i częściej w 2 stronę :wink: a i tak najszybciej zorientujesz się po elektryce że coś jest nie tak
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Cze 2010, 00:35

Freelander ma padnięty mechanizm podnoszenia/opuszczania tylnej szyby + nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz ... drogi interes do naprawy (?)
mar_pula
Początkujący

26 Cze 2010, 21:31

Wycieraczka nie działa bo masz padnięty mechanizm podnoszenia szyby
Możesz kupić na ALLEGRO używany mechanizm lub nowy za około 400zł , lub na e-bay zestaw naprawczy za około 20€. Poza tym nie działa ci ogrzewanie tylnej szyby.
A jak otwierasz bagarek ??
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Cze 2010, 00:14

Właśnie kupiłem ...

A bagażnik da się otworzyć bo szyba jest troszeczkę opuszczona ...

Czy po wymianie mechanizmu szyby ... jest potrzebna diagnostyka komp. (?)
mar_pula
Początkujący