Tigra czy Brava

01 Paź 2010, 13:04

Witam,
Zastanawiam się jaki samochód kupić i proszę o pomoc.. mam
trochę czasu i mi się bardzo nie śpieszy ale chciałbym zaczerpnąć jak
najwięcej informacji ponieważ to będzie mój pierwszy wóz.

Do pracy dojeżdżam codziennie 35km w jedną stronę. Trasa to jakieś 30km
prosta droga (czasem jakiś zakręt) a ok 3km to już miasto ale też nie
ma żadnych korków nigdy. Auto jak kupię to będę chciał je mieć jak
najdłużej (jeśli stan będzie zadowalający i nie będzie się sypał)i go
nie sprzedawać.
Bez różnicy jest mi rodzaj paliwa jednak zależy mi na niskich kosztach
eksploatacji czyli żeby to paliwo tanio mnie wynosiło i ewentualne naprawy
też, ubezpieczenie na początek na współwłaściciela w celu zmniejszenia kosztów.

Wygląd auta też ma znaczenie no ale mniejsza o to bo każdy ma inny
gust.

Cena też odgrywa ważną rolę czyli musi być niska a jednocześnie taka
żeby nie kupić szrotu na kółkach. Pewnie nie więcej jak 6-8tys.

Moje typy jak na chwilę obecną to Opel Tigra/Fiat Brava/coś innego?

Doradzicie co brać najlepiej?
zbikowski
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

01 Paź 2010, 15:36

Fiat Brava z 1.2 80KM a z innych to może Honda Civic VI 1.4 90KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Paź 2010, 15:47

Honda civic 1.4is Tigra, Mazda MX 3 fajne autka
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

01 Paź 2010, 15:57

brałabym bravę
casablanca
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin

01 Paź 2010, 15:59

Też bym brał Brave bo wiadomo auto ma drzwi z tyłu więc to jakieś ułatwienie no i przynajmniej ktoś do tyłu wsiądzie a w Tigrze nie ma drzwi do tyłu no i na tylnej kanapie to tylko dzieci siądą albo miejsce na zakupy bo nikt dorosły sie tam nie zmieści.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Paź 2010, 16:06

Tigra to damskie auto, prawie wszystko będzie lepsze, łącznie z bravą.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...
    Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...

01 Paź 2010, 19:52

Tigra kojarzy mi się niestety z tanim szpanem :razz: be zwątpienia wybrałbym tańszą w utrzymaniu i solidniejszą Brave. Zastanów się jeszcze nad Civic VI 1.4 90KM.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

02 Paź 2010, 10:52

A mi właśnie się ten civic z tym kojarzy.. w środku muza z kufra musi łupać żeby conajmniej zagłuszyć stojącego obok tira.. do tego full otwarte szyby i zimny łokieć oraz w środku ktoś z założoną czapeczką z daszkiem oraz min 3 paskami u bluzy na ramieniu..:D :)

Nie no nie trzymajmy się stereotypów :D

tani szpan .. niekoniecznie.. poprostu tigra ma wg mnie ładny kształt..

Nie podoba mi się wygląd tego civica.. jakoś nie pasują mi żadne samochody z tyłem w stylu golfa czyli takie zaokrąglone.. dlatego też w propozycjach początkowych jest bravA a nie bravO

Z civiców to jedynie mi się podoba "Type R" ale to już nie ta cena.. :D

Co do kobiecości auta to bardziej bym podciągnął pod to corsę.. w środku to to samo co tigra no ale buda w tigrze jest fajniejsza..

Na początek to mi nie potrzebne jest przestronne ani "sportowe" auto.. nawet smart by mi pasował...

A Tigra nie jest sportowa bo tylko kształtem sprawia takie wrażenie i o tym doskonale wiem.

Nie mam zamiaru wozić z tyłu całej ekipy, a jak już ktoś będzie ze mną jechał to mu te 1 normalne siedzenie z przodu wystarczy :D

Mi zależy na tym żeby się wyrobić w funduszach, żeby było auto ekonomiczne czyli mało paliło, tanie naprawy (najlepiej brak ale tak dobrze to nie ma). No i na wyglądzie.. musi mi się chociaż trochę podobać bo nie chcę czegoś co będzie mnie odpychało jak będę na to patrzył..

Dlatego na pierwszy wybór padły te 2 sztuki:
-Tigra bo ciekawie wygląda, części tanie bo jednak to jest corsa z inną budą.. Zakładam że jest w środku słabo wyposażona, silnik 1,4 żeby mniej palił niż 1,6, no i prawdopodobnie gaz
-Brava bo to fiat czyli części tanie jak barszcz, powinien mało palić (chociaż tutaj to niekoniecznie bo w rodz. mamy cinquecento to fakt że części tanie i praktycznie się nie psuje ale za to spalaniem sobie to rewanżuje..), no i lepsze wyposażenie od tigry, silnik najlepiej 1,2 (dizel powinien mało palić na tej trasie co podałem), lub 1,4 ale tutaj już krążą opinie o wadliwym smarowaniu i awaryjności.. a znowu 1,6 już więcej wachy pociągnie... czyli do niego też chyba gaz

Zastanawia mnie jeszcze seat ibiza .. będę musiał trochę o nim poszperać..

Nadal czekam na propozycje nowych typów innych niż moje albo opisy moich (jak awaryjność, spalanie..)
zbikowski
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

02 Paź 2010, 11:48

Tigra jest damskim autem, corsa nie. Żadne z aut, które Cię interesują nie będzie dobre na trasę, ale najbliżej tego jest brava 1.6 wg. mnie. Kup z sekwencją albo sam wstaw i tyle.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Paź 2010, 21:40

nie no brava=ciągłe wizyty u elektryka, pękające przewody hamulcowe itp. Tigra to sporo solidniejsze autko i lepsza dynamika a brava to tylko fiat. Jeżeli mogę coś zaproponować to może mazda mx-3? Super się tym lata i silnik 1,6 w sekwencji dużo też nie spali. sam nad taką się zastanawiam :smile:
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

03 Paź 2010, 05:21

No przecież aut na f sie nie kupuje nie wiecie o tym :lol:
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 10:33

a to auto na f w tym przypadku brava bedzie sobie dalej smigac po drogach gdy tigre juz dawno zerzre rdza.moze przesadzam troche ale denerwuje mnie takie czepianie sie stereotypow.bo nie kupuje sie aut na F.jezdze wzietym z salonu fiatem bravo 2007 rok i nie narzekam.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Paź 2010, 15:30

Żeby nie było ja mam wyjebane na stereotypy że tak powiem,ja osobiście przekonałem sie do marki Fiat i złego słowa nie powiem o niej.

matttias1234 Ty chyba nie wziąłeś tej Bravy z salonu bo jak dobrze pamiętam dość długo czasu Cie nie było na forum a rok temu jeszcze auta nie miałeś.
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 15:54

nie Brava a Bravo to po pierwsze.Po drugie auto miałem uzytkowałem je co zreszta pisalem w wielu postach lecz stało ono na mojego ojca.teraz auto jest juz przepisane na mnie.rok produkcji 2007.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Paź 2010, 15:57

Napisałem Bravy więc nie wiadomo czy chodzi o Bravo czy Brava :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika