Top Gear wyśmiewa Polaków

28 Mar 2008, 12:26

Pisaliśmy niedawno, że na stronie tego popularnego magazynu internetowego umieszczono zrobioną gdzieś w Rosji lub Związku Radzieckiem, mniej więcej 20 lat temu fotografię i podpisane: "polska ulica wczoraj".

Tym razem Clarkson i spółka ponabijali się nieco z Polaków, którzy wyjechali na wyspy w celach zarobkowych. Przedstawił ich jako osoby mało rozgarnięte, nic nie rozumiejące oraz... tchórzliwe.

Polski wątek rozpoczął się wręczeniem ubranym w dresy i czapki bejsbolówki robotnikom łopat oraz dość długimi bezowocnymi próbami wytłumaczenia im, że... mają kopać.

Na koniec zaś, po wykonanej pracy polscy robotnicy... uciekają.

Oczywiście, pamiętamy o rozrywkowym charakterze Top Gear, jednak jakoś nie śmieszyły nas te akurat żarty... Z drugiej strony warto się zastanowić, skąd taka akurat opinia o Polakach. Czyżby na emigrację zdecydował się tzw. "kwiat młodzieży polskiej"?

Moim zdaniem to było hamstwo. :?
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

28 Mar 2008, 15:20

bigboy napisał(a):Z drugiej strony warto się zastanowić, skąd taka akurat opinia o Polakach. Czyżby na emigrację zdecydował się tzw. "kwiat młodzieży polskiej"?
jak to skąd się wzięła??? a stąd że tacy właśnie polacy tam pojechali... nie można oczywiście generalizować ale jest w tym sporo prawdy. za przykłąd może służyć to że wielu polaków na wyspach wstydzi się swoich rodaków i często nie przyznają się że są z polski.
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

28 Mar 2008, 16:11

bigboy jeśli coś cytujesz to weż to w (") bo to nie są Twoje słowa. Ja sie nie dziwie ze wszystkich sie śmieją, to z nas nie mogą?? My powinniśmy w ten sam sposób zareagować i komentować ich w programach, tylko Polak to d...l i bedzie mówił że Anglicy są spoko. A moim zdaniem to poj....y które nie mają za grosz poczucia humoru, i napewno nie chciał bym być anglikiem.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2008, 16:25

No wiadomo ze to niemoje :) ok na drugi raz wezme to w cudzyslow,.
No macie racje sa tacy polacy ktorzy tam pojechali i niechca sie przyznawac to tego ze nimi sa,ale ja niemoge zrozumiec dlaczego tak uwazaja.

Ja tez angolem niechcial bym byc.
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

28 Mar 2008, 17:10

Ja tam mieszkam w północnej Irlandii ( to prawie jak UK ) i wszyscy są mili, szanują polaków, No prawda est taka że Anglicy ogóle nie myślą i wiem to z własnego doświadczenia :roll: A co do szkoły to jestem teraz w secound school klasa 4th i jakoś nikt nie może mi dorównać w nauce ... To czego oni się uczą ja miałem 3 lata temu w Polsce :P Jak dla mnie mogą sobie żartować ile wlezie, przecież np Kuba Wojewódzki czy Szymon Majewski też wiele razy śmiali się z op co krajowców :!: takie programy po prostu ;]
;*
Madmix
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Irlandia

28 Mar 2008, 21:28

racja Madmix - poza tym wszyscy dobrze wiemy że w Top Gear się ciągle z czegoś nabijają. Jak jeżdża w prawie każdym odcinku po Niemcach albo Włochach to jakoś nikt się nie dziwił. Pośmiali się z Polaków to już polskie media są w szoku... Też się z tego śmiejmy a nie od razu fochy :P
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
    Mercedes C 63 AMG - nowe ekskluzywne wersje "Edition 507"
    Do rodziny modeli C 63 AMG dołączają ekskluzywne wersje "Edition 507" z jeszcze potężniejszym, 6,2-litrowym silnikiem AMG V8. Dodatkowe 37 kW (50 KM) winduje jego moc do 373 kW (507 KM) przy maksymalnym momencie obrotowym ...

28 Mar 2008, 23:28

Nie wiem jak to skomentować...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Mar 2008, 00:02

to jest program w którym wszystko wyśmiewają, więc mnie to nie rusza, ale tak juz jest my sie śmiejemy z tego ze oni obrażają innych a jak się coś na nas powie to odrazu skandal. Nie spodobało mi sie tylko to że nazwali nas tchórzami. Tylko to mam im za złe. a to że nasza młodzież tam pojechała to pewnie jest tam trochę racji ...
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

29 Mar 2008, 07:35

Oj trzeba im przyznać, że mają rację. Ile Polaków wyjechało to masakra. Każdy śmieje się z innego państwa i to już jest normalne. Nie wiem czy słyszeliście, ale ostatnio w Holandii powstała nowa piosenka "Bus voll der Pole" czy jakoś tak się nazywa. Tak samo się z nas wyśmiewają. Ale my śmiejemy się z innych i jest dobrze, więc jak nas wyśmiewają musimy to przeżyć. Trochę krytyki się przyda :) lepiej bedziemy funkcjonować hehe
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

29 Mar 2008, 10:12

Oczywiście Anglia jest wyżej posatawiona gospodarczo nad Polską.Tak samo my mamy tendencje do śmiania sie z krajów wschodu .Co martwi.Ja osobiście nie lubie anglików sa zarozumiali i zbyt pewni siebie . Moim zdaniem nie ma co rozwijac tematu . 8)
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

29 Mar 2008, 16:58

Oni pewnie chcieli podkreślić, że mimo, że liczna grupa polaków emigruje do Angli to oni i tak tego nietolerują i maja nas za c...y a z badań wynika, że najlepiej pracujemy
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

02 Kwi 2008, 13:20

Poza tym na końcu Clarkson mówi: "Mamy szklarnię robioną przez Polaków i dlatego działa" więc chyba wiadomo już że ten odcinek to jedna wielka beka i nic więcej :P
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Maj 2008, 18:37

no napewno troche nie fajnie - ale z kogo oni sie nie wysmiewali
automaniak100
Początkujący

Miejscowość: Kościerzyna

16 Sie 2008, 16:04

W pewnym stopniu troszke przesadzili,ale coz...
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

06 Sty 2009, 23:52

W jednym z odcinków kiedy to zalewali mercedesa betonem. Clarkson wspomniał ,że to firma składająca się z polaków. I na końcu ich pochwalił ,że ładnie zrobili tego mercedesa w środku. Więc morał jest taki że anglik jest tchórzliwy bo bał się to powiedzieć im prosto w oczy. Jeśli miałby ich zjechać to pewnie by to zrobił albo żartował by ,że coś mu zginęło. Ale bał się odezwać.
Hemi
Nowicjusz