Toyota Auris d4d 126km 2007 - wysokie spalanie

08 Gru 2020, 10:52

Witam jestem posiadaczem toyoty auris 2007 d4d 126 km od 4 miesięcy auto pali 8 9 l/100 km kolega ma ten sam silnik i pali mu 6l w mieście 4.5 l na trasie nie wiem co może być przyczyną tak wysokiego spalania moze ktoś wie czym moze to być spowodowane .samochód tydzień temu mial wymieniane wszystkie oleje i filtry swiece żarowe mechanik jeszcze podpinał komputer wtryski i wszystko w silniku bylo okej półtorej roku temu była przeprowadzona regeneracja dpf

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pszczulek26
Nowicjusz

08 Gru 2020, 11:28

Jeździsz cały czas na takich samych odcinkach i zauważyłeś że w pewnym momencie spalanie wzrosło?
Jakie odcinki głównie pokonujesz jednorazowo?

Kiedy ostatnio wypalał Ci się DPF?
Przepływomierz powietrza był sprawdzany czy jest czysty i funkcjonuje prawidłowo?
Silnik osiąga odpowiednią temperaturę pracy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Gru 2020, 11:43

Jezdze trasy po około 15 km codziennie i około 2 razy w tyg po 120 wiec dpf wypala się w trasie na komputerze sprawdzal mi mechanik i mowil ze jest wszystko okej .przepływomierza powierza nie sprawdzałem a silnik osiaga odpowiedna temperaturę. Jedyne co mechanik mowil ze trzeba wymienić zawor scv ale zawor ten nie ma związku ze spalaniem
Pszczulek26
Nowicjusz

08 Gru 2020, 13:50

Spróbuj nie starać się jeździć ekonomicznie bo może za bardzo się starasz i obciążasz silnik, dodatkowo sprawdź czy koło któreś się nie grzeje bo może hamuje trochę. Ja też w aurisie zaczynalem jezdzic to miałem 7.4 ale po jakimś czasie zeszlo na 4.9 litra

Aaa i powiedz czy sugerujesz się komputerem czy sprawdzałeś "na tankowanie"
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2020, 16:06

Gdy jezdze ekonomiczne średnia jest 8 5 a jeśli nie to potrafi nawet wlecieć do 10 .5 l .koła nie hamują .a średnia obliczam po tym jak zatankuje do pełna przejade ileś km i znów do pełna
Pszczulek26
Nowicjusz

08 Gru 2020, 16:26

Trochę mało możliwe żeby palił 2x tyle co powinien, zrób testy przelewowe. A porównywałeś moc między Twoim i Twoim kolega? Może turbo nie działa jak powinno i auto jest przelane lub jest jakiś nieudolny chip silnika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...

08 Gru 2020, 17:58

Moc w aucie mojego kolegi ta sama .raczej mało prawdopodobne bo auto kupiłem u znajomego na początku paliło 6 l na krótkich trasach. A co do testów przelewowych wątpię ze cos sie wyznam na tym na komputerze wykresy pokazywały ze każdy wtrysk podaje idealnie
Pszczulek26
Nowicjusz