09 Kwi 2021, 08:38
No to ja mam inny pomysł. Mamy na forum coś takiego jak Sprawdzanie aut przed zakupem Moto-Zakup. Można do nich zadzwonić i się umówić na sprawdzenie auta.
Ja, kilka lat temu, kupując mojego Peugeota407 skorzystałem z tego i do dziś jeżdżę bez jakichś większych problemów. Gościu się umówił na sprawdzenie ze sprzedawcą, a potem do mnie zadzwonił, że mogę już przyjechać, bo kończy sprawdzanie. Dostałem cały raport i wiedziałem o tym aucie wszystko. Sprawdzanie auta trwało 2 godziny. Sprawdzone zostało dosłownie wszystko, wraz z dokumentami, bo auto było sprowadzone. Jednak trzeba za to zapłacić. Jak dobrze pamiętam za pełny zakres sprawdzenia zapłaciłem 300 zł. Ale czasami jak się ma wątpliwości, to lepiej stracić 3 stówki, niż za miesiąc biegać po mechanikach, albo żreć się ze sprzedawcą.
Skoro więc koledzy na forum doradzają ci, że to auto nie jest takie złe, podważają umiejętności twojego mechanika, to sprawdź to auto u rzeczoznawcy jak ja i będziesz wiedział co kupujesz.
Co do oleju - żadna tragedia, bo olej, filtr oleju jak i rozrząd jak nie masz udokumentowanej ostatniej wymiany i tak zawsze po zakupie należy wymienić. Nie pamiętam, ale coś mi się kojarzy, że ten rzeczoznawca sprawdzał mi też w jakim stanie jest płyn chłodzący i płyn hamulcowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...