Toyota Auris I z silnikiem 1.6 Valvematic - warto taką kupić?

08 Kwi 2021, 20:50

No właśnie nie było widać żadnych spawów, reszta była jak najbardziej OK. W załączniku zaznaczyłem miejsca w których było 1mm szpachli reszta lekko malowana na granicy 200-240 więc nic specjalnego. Jeśli twierdzicie że nie jest to groźne i że nie będzie to grozić dużymi wydatkami to chyba się zdecyduje na zakup.
jakubL
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 21:12

przy przednim błotniku na dole auris ma zagięty błotnik na próg , i jest skręcone z problem, w związku z tym na podnośnikach często się one tam po prostu wyginają, już miałem kilka takich aurisów gdzie trzebabyło to poprawiać. Więc o malowanie nie trudno. :lol:
Niestety toyota nie pomyślała o takiej konstrukcji błotnika jest on specyficzny.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

09 Kwi 2021, 08:38

No to ja mam inny pomysł. Mamy na forum coś takiego jak Sprawdzanie aut przed zakupem Moto-Zakup. Można do nich zadzwonić i się umówić na sprawdzenie auta.
Ja, kilka lat temu, kupując mojego Peugeota407 skorzystałem z tego i do dziś jeżdżę bez jakichś większych problemów. Gościu się umówił na sprawdzenie ze sprzedawcą, a potem do mnie zadzwonił, że mogę już przyjechać, bo kończy sprawdzanie. Dostałem cały raport i wiedziałem o tym aucie wszystko. Sprawdzanie auta trwało 2 godziny. Sprawdzone zostało dosłownie wszystko, wraz z dokumentami, bo auto było sprowadzone. Jednak trzeba za to zapłacić. Jak dobrze pamiętam za pełny zakres sprawdzenia zapłaciłem 300 zł. Ale czasami jak się ma wątpliwości, to lepiej stracić 3 stówki, niż za miesiąc biegać po mechanikach, albo żreć się ze sprzedawcą.
Skoro więc koledzy na forum doradzają ci, że to auto nie jest takie złe, podważają umiejętności twojego mechanika, to sprawdź to auto u rzeczoznawcy jak ja i będziesz wiedział co kupujesz.
Co do oleju - żadna tragedia, bo olej, filtr oleju jak i rozrząd jak nie masz udokumentowanej ostatniej wymiany i tak zawsze po zakupie należy wymienić. Nie pamiętam, ale coś mi się kojarzy, że ten rzeczoznawca sprawdzał mi też w jakim stanie jest płyn chłodzący i płyn hamulcowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2021, 09:48

Tak właśnie zrobiłem ja się nie znam na autach w rodzinie też nikt nie jest mechanikiem, więc od razu wiedziałem że tak trzeba będzie zrobić. Po sprawdzeniu zadzwonił i powiedział że na zastrzeżenia do tego boku i muszę się poważnie zastanowić bo silnik i reszta jest ok, ale jednak nie ma w systemach żadnego śladu po kolizji a widać że było naprawiane i prostowane podwozie, ale nie była to na tyle poważna kolizja że nie musieli nic spawać. Więc to nie jest tak że wziąłem pierwszego lepszego mechanika. On ma naprawdę dobre wykształcenie, jest diagnostą i prowadzi swój warsztat który ma bardzo dobre opinie
jakubL
Nowicjusz

09 Kwi 2021, 09:49

Jakie znowu prostowanie podwozia bez spawania?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Kwi 2021, 09:51

Na prawej stronie na podwoziu widać że było prostowane, ale nie było potrzeby spawania więc nie była to mocna kolizja
jakubL
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne tankowanie LPG - jak to zrobić krok po kroku
    Autogaz zdobywa w ostatnich latach coraz większą popularność w Europie, co potwierdzają wyniki rejestracji publikowane w poszczególnych krajach. Kierowcy dostrzegają wiele zalet LPG w odniesieniu do zasilania swoich ...

09 Kwi 2021, 09:54

Nie chodzi Ci czasem o próg? Podwozie rzadko cierpi przy kolizji no chyba że jest ona dosyć poważna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Kwi 2021, 09:56

Sprawdzę wieczorem w raporcie, bo faktycznie może tu być próg.
jakubL
Nowicjusz